za lažje življenje

Sladkim sanjam na pot – nova knjiga receptov za pripravo sladic!

Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami je izdalo tretjo knjigo receptov Sladke sanje: Slaščice za vse, ki vedo, kaj je dobro izpod peresa slaščičarskega mojstra Naserja Gashija. Pri izdaji knjige so sodelovali še fotograf Dragan Arrigler, oblikovalka Špela Goltes in ilustratorka Metka Wraber, lektorski pregled pa je naredila Irena Vrčkovnik.

Izr. prof. dr. Nataša Bratina iz Pediatrične klinike Ljubljana je knjigi in njenim bralcem namenila nekaj besed …

Zakaj slaščice?

V naših življenjih imajo slaščice pogosto posebno mesto. To še toliko bolj velja za otroke, pri katerih je sladica praktično sopomenka za nagrado, pa naj bo to za lepe ocene ob koncu šolskega leta, za spodbudo ob daljšem pohodu ali pa za pogum po obisku zdravnika.

Tudi sicer nas Slovence zelo dobro opiše reklo »ljubezen gre skozi želodec«, saj s hrano izražamo ljubezen, gostoljubje, zahvalo, spoštovanje in še bi lahko naštevali. Kakovost gospodinjstva se meri v enakomerno porazdeljenem polnilu v potici, rahlosti biskvita in čvrstosti kreme v kremni rezini.

Ob nastopu sladkorne bolezni se zgrne na družino kopica skrbi in pogosto je v ospredju hrana – kakšen kruh, kateri sir, ali sme makarone ali ne, ojoj in kje so tu slaščice … Kaj bo s sladicami? Ali bomo še lahko jedli sladoled? Ali bomo lahko imeli torto za rojstni dan?

Ob misli na sladice lahko pozabimo, kako pomemben je postopek njene priprave, kako pomembne so sestavine za dobro in uspešno sladico, predvsem pa, da pomislimo, kakšno sladico lahko naredimo sami. Vedno lahko uporabimo recept, ki je sprejemljiv za vse družinske člane, tiste najbolj zdrave, in tiste, ki imajo z zdravjem določene težave.

Pri sestavinah je treba pomisliti na bolj zdrave in pogosto tudi bolj kakovostne sestavine, ki bodo mogoče celo izboljšale okus – menjava belega kristalnega sladkorja s kokosovim ali eritritolom, uporaba pirine moke namesto bele, izbrati kakovostne oreščke. Kaj je poleti bolj osvežujočega, kot domači sladoled ali morda sladica s sadjem in čvrstim jogurtom? Ni tako težko. In ne smemo pozabiti tudi na to, da je pomembno, da pri pripravi sladic sodeluje vsa družina, predvsem pa otroci, ki bodo ponosni, če jo bodo pripravili sami. Tako lahko postane priprava sladice pravi družabni dogodek.

Knjiga Sladke sanje predstavlja visoko kakovostne sladice, primerne tudi za osebe s celiakijo. Ponuja možnost za izbor najboljših sestavin, da sladico pripravite sami, skupaj z otroki, partnerjem, in na koncu uživate, saj točno veste, koliko inzulina ali drugih zdravil potrebujete, da sladkor ne poskoči preveč.

izr. prof. dr. Nataša Bratina, dr. med.

Knjigo Sladke sanje: Slaščice za vse, ki vedo, kaj je dobro lahko naročite v naši spletni trgovini TUKAJ

Scroll to Top