Slide
Banner Sibionics_st_1
Banner Sibionics_st_15
Banner Sibionics_st_13
Banner Sibionics_st_12
Banner Sibionics_st_14
MiniMed 780G

Sistem MiniMed™ 780G

ZaLŽ
previous arrow
next arrow
Shadow

Sladke sanje

Kuharski recepti priprave slaščic z izračuni za diabetes.

Knjiga Sladke sanje predstavlja visoko kakovostne sladice, ki so primerne tudi za osebe s celiakijo. Dovolite si, da je priprava sladice posebno doživetje v najboljši družbi. Uživajte v njihovem nastanku in v vsakem grižljaju, ker veste, koliko inzulina ali drugih zdravil potrebujete, da vaš sladkor ne poskoči preveč.

19,90 Akcijska cena: 16,92 

Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami je v preteklih letih izdalo že veliko publikacij z namenom izobraževanja in pomoči za izboljšanje kakovosti življenja oseb s sladkorno boleznijo. Prav posebno mesto med izdanimi knjigami imajo kar trije kuharski priročniki. Ob knjigi Sladkorčki kuhajo slastno zavzema posebno mesto Najboljše z vrha, kjer najdemo vse slovenske dobitnike Michelinovih zvezdic, pri čemer je nekaj besed knjigi posvetila tudi Ana Roš. V zadnji, tretji knjigi Sladke sanje pa je združila moči enkratna ekipa: slaščičarski mojster Naser Gashi, vrhunski fotograf Dragan Arrigler, oblikovalka Špela Goltes in ilustratorka Metka Wraber, skrbni lektorski pregled pa je naredila Irena Vrčkovnik.

Zakaj slaščice?

V naših življenjih imajo slaščice pogosto posebno mesto. To še toliko bolj velja za otroke, pri katerih je sladica praktično sopomenka za nagrado, pa naj bo to za lepe ocene ob koncu šolskega leta, za spodbudo ob daljšem pohodu ali pa za pogum po obisku zdravnika.

Tudi sicer nas Slovence zelo dobro opiše reklo »ljubezen gre skozi želodec«, saj s hrano izražamo ljubezen, gostoljubje, zahvalo, spoštovanje in še bi lahko naštevali. Kakovost gospodinjstva se meri v enakomerno porazdeljenem polnilu v potici, rahlosti biskvita in čvrstosti kreme v kremni rezini.

Ob nastopu sladkorne bolezni se zgrne na družino kopica skrbi in pogosto je v ospredju hrana – kakšen kruh, kateri sir, ali sme makarone ali ne, ojoj in kje so tu slaščice … Kaj bo s sladicami? Ali bomo še lahko jedli sladoled? Ali bomo lahko imeli torto za rojstni dan?

Ob misli na sladice lahko pozabimo, kako pomemben je postopek njene priprave, kako pomembne so sestavine za dobro in uspešno sladico, predvsem pa, da pomislimo, kakšno sladico lahko naredimo sami. Vedno lahko uporabimo recept, ki je sprejemljiv za vse družinske člane, tiste najbolj zdrave, in tiste, ki imajo z zdravjem določene težave.

Pri sestavinah je treba pomisliti na bolj zdrave in pogosto tudi bolj kakovostne sestavine, ki bodo mogoče celo izboljšale okus – menjava belega kristalnega sladkorja s kokosovim ali eritritolom, uporaba pirine moke namesto bele, izbrati kakovostne oreščke. Kaj je poleti bolj osvežujočega, kot domači sladoled ali morda sladica s sadjem in čvrstim jogurtom? Ni tako težko. In ne smemo pozabiti tudi na to, da je pomembno, da pri pripravi sladic sodeluje vsa družina, predvsem pa otroci, ki bodo ponosni, če jo bodo pripravili sami. Tako lahko postane priprava sladice pravi družabni dogodek.

Knjiga Sladke sanje predstavlja visoko kakovostne sladice, primerne tudi za osebe s celiakijo. Ponuja možnost za izbor najboljših sestavin, da sladico pripravite sami, skupaj z otroki, partnerjem, in na koncu uživate, saj točno veste, koliko inzulina ali drugih zdravil potrebujete, da sladkor ne poskoči preveč.

izr. prof. dr. Nataša Bratina, dr. med.

Leto

2021

Založništvo in izdelava

Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami

Scroll to Top