Nevromodulacija

Kako se pripraviti na MR slikanje, če imate vsajen nevrostimulacijski sistem za zdravljenje kronične bolečine

Da boste na MR slikanje odšli pripravljeni in s tem zmanjšali možnost, da vas zaradi vaše vsajene naprave na MR slikanju zavrnejo, je pomembno, da se na MR slikanje pravilno pripravite.

O MR slikanju predhodno obvestite svojega zdravnika, ki vas bo na to pripravil. Za vas bo izpolnil obrazec o primernosti MR slikanja z vašim nevrostimulacijskim sistemom, vam izdal zadnje smernice o MR slikanju ter vam izdal tudi navodila za aktivacijo vašega nevrostimulatorja v MR način z vašim osebnim programatorjem.
Kako aktivirati MR način vašega nevrostimulatorja vas bo pred MR slikanjem naučila oseba iz tehnične podpore našega podjetja.

Vi sami pa poskrbite, da s sabo prinesete tudi svojo identifikacijsko kartico (ID kartico), ki še dodatno dokazuje katere so vsajene komponente vašega nevrostimulacijskega sistema.

Ko se naročate na MR slikanje jih o vašem vsajenem sistemu že telefonsko obvestite in povejte, da boste s sabo prinesli vse potrebno. V kolikor bi na radiologiji, kjer vas bodo slikali, že vnaprej želeli vedeti kaj imate vsajeno in pripravljeno, jim lahko vse potrebno posredujete tudi v elektronski obliki.

Na MR slikanje boste odnesli:

 • Izpolnjen obrazec o primernosti za MR slikanje, ki ga izpolni vaš zdravnik
 • Zadnjo verzijo smernic za MR slikanje, ki vam jo izda vaš zdravnik ali oseba tehnične podpore v našem podjetju
 • Svojo ID (identifikacijsko) kartico
 • Svoj osebni programator:
  • s katerim boste pred MR slikanjem aktivirali vaš vsajeni nevrostimulator na MR način, ki bo na zaslonu prikazal vašo primernost za MR slikanje
  • ki bo vaš nevrostimulator za čas MR slikanja izklopil
  •  s katerim boste po končanem MR slikanju ponovno vklopili vaš nevrostimulator

KAKO PREPOZNATI PRIMERNOST NEVROSTIMULATORJA ZA MR SLIKANJE

Glede na model vsajenega Medtronicovega nevrostimulatorja in vsajenih komponent nevrostimulacijskega sistema, je lahko bolnik primeren za MR slikanje celega telesa, lahko pa je primeren le za slikanje glave. Z osebnim programatorjem, ki ga ima vsak bolnik, lahko določimo primernost bolnika za MR slikanje.
Obstajata dva modela osebnih programatorjev za bolnika:

MyStim programator za bolnika se uporablja za upravljanje nevrostimulatorjev PrimeAdvanced SureScan MRI in RestoreSensor SureScan MRI. Intellis programator za bolnika se uporablja za upravljanje nevrostimulatorjev Intellis.
Za aktivacijo nevrostimulatorja v MR način najdete navodila TUKAJ. Za aktivacijo nevrostimulatorja v MR način najdete navodila TUKAJ.

Opomba: Za starejše modele nevrostimulatorjev in programatorjev se MR primernost dokazuje na drugačen način. Za določitev primernosti za MR slikanje se obrnite na zdravnika, ki bolnika vodi.

Ikone, ki prikazujejo primernost bolnika za MR slikanje

AKTIVACIJA MR NAČINA Z VAŠIM OSEBNIM PROGRAMATORJEM

Ker pred MR slikanjem potrebujete krajše izobraževanje o aktivaciji MR načina z vašim osebnim programatorjem, se pravočasno, pred datumom za MR slikanje dogovorite z osebo iz naše tehnične podpore za izobraževanje, ki je kratko in nezahtevno.

POTREBA PO MR SLIKANJU

BOLNIKI, KI SO INDICIRANI ZA NEVROSTIMULACIJSKO TERAPIJO MR SLIKANJE POTREBUJEJO VEČKRAT

Pri približno 82 % bolnikov, ki že imajo vsajen nevrostimulacijski sistem, je pričakovano, da bodo v obdobju petih let vsaj enkrat potrebovali MR slikanje.1
72 % do 74 % MR slikanj bo opravljenih v predelu prsnega koša, hrbtenice, trupa, medenice, srca ali prsi (in ne samo slikanje glave in okončin).2


[1] Desai MJ, Hargens LM, Breitenfeldt MD, et al. The rate of magnetic resonance imaging in patients with spinal cord stimulation. Spine. 2015;40(9):E531-E537. [2] Desai MJ, Safriel Y, Falowski S, Ryan M, Doth A, Breitenfeldt M, Hargens L. Assessing Patient Access to Magnetic Resonance Imaging (MRI) Among Spinal Cord Stimulation (SCS) Systems. NANS Conference. Las Vegas. 2014.

O TEHNOLOGIJI SureScan™ MRI

TEHNOLOGIJA ZA MR SLIKANJE CELEGA TELESA

Medtronic je v svoj nabor proizvodov integriral edinstveno tehnologijo ti. SureScan® MRI tehnologijo, ki edina bolnikom zagotavlja MR slikanje celega telesa*.

O SureScan® tehnologiji:

 • Olajša postavljanje morebitnih diagnoz in zdravljenj v prihodnosti, zmanjša bolnikovo zaskrbljenost
 • Omogoča MR slikanje v normalnem operativnem načinu*
 • Omogoča bolnikom z Intellis nevrostimulatorji MR slikanje pod istimi pogoji, kot jih imajo bolniki brez vsadkov*

> Brošura – SureScan® tehnologija za MR slikanje celega telesa (angleško)

Sestavni deli SureScan® MRI nevrostimulacijskih sistemov:

 • Intellis™ z AdaptiveStim™ SureScan® MRI model 97715
 • RestoreSensor™ SureScan® MRI model 97714
 • Vectris™ SureScan® MRI perkutane elektrode
 • Specify™ SureScan® MRI kirurške elektrode

* Pod določenimi pogoji. MR slikanje pod temi pogoji zahteva implantabilne SureScan® MRI nevrostimulatorje in elektrode. Za pogoje slikanja glejte smernice za MR slikanje.

AdaptiveStim TEHNOLOGIJA

...

Stimulacija hrbtenjače hude bolečine ne more povsem odpraviti, lahko pa jo znatno omili.

Zmanjšanje bolečine izboljša kakovost življenja bolnikov, njihove sposobnosti za delo in vsakodnevne dejavnosti in zmanjša potrebo po terapiji s tabletami, ki ima pogosto neželene stranske učinke.

Raziskave v zadnjih dveh desetletjih so pokazale, da je nevrostimulacija varna, učinkovita in trajna terapija za zdravljenje kronične bolečine.

...

> Življenje s stimulatorjem

VEČ INFORMACIJ
in
NAVODILA ZA UPORABO

Sledite nam na Facebooku

Oglejte si tudi

Scroll to Top