Nevromodulacija

Sakralna nevromodulacija (InterStim terapija) pomaga ponovno vzpostaviti normalno delovanje živcev in komunikacijo med njimi in možgani.

Zdravnik skrbno izbere primernega bolnika za tovrstno terapijo. Sledi poskusno obdobje, ko se pacientu v predel križnice vsadi tanka žica z elektrodami, ki se jo nato poveže z zunanjim nevrostimulatorjem. Zdravnik sprogramira zunanji nevrostimulator, saj le-ta nato dovaja stimulacijo na točno določeno izbrano mesto v bližino križnega živca.

Pacient nosi nevrostimulator za pasom. Tako lahko v nekaj tedenskem poskusnem obdobju bolnik preizkusi učinek terapije. V tem obdobju vodi dnevnik mokrenja in/ali odvajanja blata. V kolikor se ob pregledu dnevnika (skupaj z zdravnikom) poskusno obdobje izkaže za uspešno in so se simptomi izboljšali, sledi druga faza – vsaditev stalnega nevrostimulatorja. Pri tem se v telo (v predel zadnjice) vsadi, srčnemu spodbujevalniku podobna majhna medicinska naprava, stalni nevrostimulator, ki preko že vsajene tanke žice z elektrodami pošilja blage električne impulze do križnega živca, ki je odgovoren za nadzor mehurja, črevesja in mišic medeničnega dna. Po vsaditvi zdravnik sprogramira parametre stimulacije tako, da ima bolnik isti občutek kot v poskusnem obdobju. Vsajeni nevrostimulator deluje neprekinjeno 24 ur na dan, mnogo let in je skrit očem pod majhnim kirurškim rezom na koži.


ENERGIJA ŽIVLJENJA

Elektrika je podlaga za vse, od prenosa misli do srčnega ritma. Telo je polno celic, ki delujejo kot majhne baterije in zagotavljajo nepogrešljivo elektriko. Dejansko je tudi življenje opredeljeno kot prisotnost električne dejavnosti v možganih. Navsezadnje je elektrika življenje.

Elektriko so v medicini uporabljali že Rimljani: bolečine so lajšali s tokom električnih skatov. Od prvega zunanjega prenosnega srčnega spodbujevalnika, ki ga je podjetje Medtronic izumilo v poznih petdesetih letih, so zdravniki odkrili, da lahko elektrika ublaži bolezenske znake presenetljivo veliko bolezni v večini delov človeškega telesa. Trenutno se z vsajenim električnim nevrostimulatorjem zdravi več milijonov Evropejcev za boleznimi kot so srčna aritmija, kronična bolečina, Parkinsonova bolezen, gluhost, težave z zadrževanjem ali odvajanjem urina in blata ter zaprtjem. Tovrstno zdravljenje ni le klinično učinkovito, temveč povzroča tudi manj stranskih učinkov od večine znanih zdravil.

Terapija InterStim lahko bistveno izboljša kakovost življenja in odstrani ali zmanjša potrebo po jemanju zdravil. Terapija InterStim je varna, povsem reverzibilna in jo je mogoče kadarkoli prekiniti.


Oglejte si tudi

Scroll to Top