Nevromodulacija

Težave oziroma simptome Parkinsonove bolezni lahko razdelimo v dve skupini. V prvo uvrščamo simptome, povezane z gibanjem, v drugo pa tiste, ki niso povezani z gibanjem (motorični in nemotorični znaki).

Motorični simptomi vključujejo tresavico/tresenje (tremor), upočasnjenost gibanja (bradikinezija) in mišično togost (rigidnost), nezmožnost gibanja (akinezija), podrsavajočo hojo in sklonjeno držo. Nemotorični simptomi vključujejo motnje spanja, zapeko (konstipacija), izgubo vonja, depresijo, motnje spolnosti in tesnobo (anksioznost).

Parkinsonova bolezen se pri vsakem posamezniku odraža nekoliko drugače, tako da ima vsakdo svoje značilne simptome. Ti se lahko pojavijo pri kateri koli starosti, vendar pa je ob pojavu bolezenskih znakov povprečna starost okoli 60 let. Bolezen je pri ljudeh pred 30. letom starosti redka.

Simptomi Parkinsonove bolezni vplivajo na kakovost življenja. Gre za napredujočo bolezen, kar pomeni, da se težave sčasoma večajo, toda večina ljudi lahko ob ustreznem zdravljenju še mnogo let nadaljuje s svojimi običajnimi aktivnostmi. Pomembno je, da se, takoj ko opazimo znake in simptome Parkinsonove bolezni, odpravimo k zdravniku ter preverimo možnosti zdravljenja.

>> Več o bolezni si lahko preberete TUKAJ (v angleškem jeziku)

VEČ INFORMACIJ
in
NAVODILA ZA UPORABO

Oglejte si tudi

Scroll to Top