Nevromodulacija

Izraz spastičnost izvira iz grške besede »spastikus« in pomeni »vleči, napenjati«.

Spastičnost je gibalna motnja, ki jo povzročajo kronične okvare osrednjega živčevja pri različnih boleznih in poškodbah možganov in hrbtenjače. Težave, ki nastopajo pri hujših kroničnih boleznih in poškodbah hrbtenjače, niso povezane le z izgubo gibalnih sposobnosti. Pogosto je zelo moteča posledica nevrološkega izpada nenadzorovana in prekomerna živčno-mišična dejavnost v obliki spastičnosti in nevropatske bolečine, ki je lahko huda in stalna.Pretirana mišična dejavnost, ki jo posredujejo živčna središča nenadzorovane, vendar neprizadete hrbtenjače pod ravnijo okvare, poleg gibalnih motenj povzroči tudi motnje delovanja notranjih organov, zlasti črevesja, sečnega mehurja…

Spastičnost oziroma mišična zakrčenost še dodatno ovira preostalo hoteno gibljivost oslabljenih mišic. Ovira tudi razgibavanje, ki je nujno, da vzdržujemo prožnost tkiv in preprečujemo njihovo trajno skrčenje.

Spastičnost je večinoma hujša in bolj moteča pri okvarah hrbtenjače kot pri okvarah možganov.

Pri okvarah hrbtenjače mišična ohromitev in spastičnost nastopata skupaj, vendar nista enako izraženi. Včasih je hujša ohromelost, drugič je le ta blaga in je spastičnost izrazitejša in bolj moteča. V takih primerih je potrebno spastičnost zmanjšati, da izboljšamo gibljivost. Nasprotno pa je lahko spastičnost celo koristna. Ker je izrazitejša v mišicah, ki pomagajo vzdrževati pokončni položaj telesa, lahko povečan napon teh mišic podpira telo pri stoji in hoji. V tem primeru lahko zdravljenje spastičnosti celo poslabša sposobnost za stojo in hojo. Po drugi strani pa huda in razširjena spastičnost ovira bolnike pri premikanju, presedanju, sedenju in ležanju. Posebno moteči so mišični krči ali spazmi, ki povzročajo nehoteno premikanje udov. Sprožijo jih lahko že zelo lahni zunanji dražljaji ali pa nastopajo povsem samostojno. Mišični krči ali spazmi ude krčijo ali iztegujejo.

Hudo spastičen bolnik je močno funkcionalno prizadet, prisotnost hude in stalne bolečine pa ga še dodatno ovira pri samostojnosti, kar bolniku bistveno poslabša kakovost življenja.

>> Več o bolezni si lahko preberete TUKAJ (v angleškem jeziku)

ZDRAVLJENJE

Nevrostimulacija je primerna terapija za bolnike z motnjami gibanja in kronično bolečino, pri katerih so že izčrpane vse možnosti zdravljenja s tabletami pri različnih boleznih.

Globoka možganska stimulacija je primerna terapija za bolnike z motnjami gibanja, pri katerih so že izčrpane vse možnosti zdravljenja s tabletami pri boleznih, kot so Parkinsonova bolezen, esencialni tremor, primarna distonija.

VEČ INFORMACIJ
in
NAVODILA ZA UPORABO

Sledite nam na Facebooku

Oglejte si tudi

Scroll to Top