Nevromodulacija

Zelo učinkovita terapija za zdravljenje spastičnosti je dovajanje zdravil v hrbtenični kanal. To vrsto zdravljenja imenujemo intratekalna baklofenska terapija ali terapija z intratekalno baklofensko črpalko. Dovajanje zdravila v hrbtenjačni prostor, kjer le-to deluje neposredno na hrbtenjačne receptorje vpliva na spastičnost veliko učinkoviteje kot zdravljenje s tabletami.

Katerim bolnikom bi lahko zdravljenje z baklofensko črpalko koristilo?

Zdravljenje z baklofensko črpalko se učinkovito uporablja za lajšanje močne spastičnosti, ki je posledica različnih bolezni ali poškodb pri bolnikih, pri katerih so že izčrpane vse možnosti zdravljenja spastičnosti s tabletami pri različnih boleznih:

  • multipla skleroza,
  • poškodbe hrbtenjače,
  • možganske poškodbe,
  • možganska kap,
  • cerebralna paraliza.

Pred vsaditvijo stalnega sistema zdravnik opravi test, s katerim se ugotovi ali se bolnik ugodno odzove na odmerek baklofena. V kolikor je zdravljenje z baklofensko črpalko prava izbira za vas, boste prejeli sistem za dovajanje zdravila, ki se kirurško vsadi v vaše telo.

Kako baklofenska črpalka deluje?

Vstavitev sistema za dovajanje zdravila baklofen vključuje kirurško vsaditev dveh komponent:

  1. Črpalka – je elektronska programabilna naprava na baterije, ki dovaja zdravilo baklofen v skladu z zdravnikovimi navodili in nastavitvami.
  2. Kateter – tanka, upogljiva cevka, ki se priključi na črpalko in dovaja zdravilo iz črpalke do hrbtenjačnega prostora – prostor v hrbteničnem kanalu, po katerem kroži hrbtenjačna tekočina.

O spastičnosti in baklofenski črpalki vam spregovori asist. mag. Klemen Grabljevec, dr. med.:

“Spastičnost je pogost simptom v sklopu okvare centralnega živčevja, kamor prištevamo možgane in hrbtenjačo. Generalizirano spastičnost običajno zdravimo z metodami nevrofizioterapije, ustrezno sedežno tehnologijo, pravilnim nameščanjem bolnika v antispastične položaje, nameščanjem ortoz in z zdravili v obliki tablet. Na Univerzitetnem Rehabilitacijskem Inštitutu zdravimo bolnike z metodo intratekalnega baklofena že od leta 2000, od leta 2001 pa izvajamo program zdravljenja spastičnosti z baklofensko črpalko z interdisciplinarnim pristopom v celoti in ob sodelovanju s Kliničnim oddelkom za nevrokirurgijo Univerzitetnega Kliničnega centra Ljubljana….” Več

>> Več informacij (v angleškem jeziku)

Oglejte si tudi

Scroll to Top