Nevromodulacija

Zelo učinkovita terapija za zdravljenje spastičnosti je dovajanje zdravil v hrbtenični kanal. To vrsto zdravljenja imenujemo intratekalna baklofenska terapija ali terapija z intratekalno baklofensko črpalko. Dovajanje zdravila v hrbtenjačni prostor, kjer le-to deluje neposredno na hrbtenjačne receptorje vpliva na spastičnost veliko učinkoviteje kot zdravljenje s tabletami.

Katerim bolnikom bi lahko zdravljenje z baklofensko črpalko koristilo?

Zdravljenje z baklofensko črpalko se učinkovito uporablja za lajšanje močne spastičnosti, ki je posledica različnih bolezni ali poškodb pri bolnikih, pri katerih so že izčrpane vse možnosti zdravljenja spastičnosti s tabletami pri različnih boleznih:

  • multipla skleroza,
  • poškodbe hrbtenjače,
  • možganske poškodbe,
  • možganska kap,
  • cerebralna paraliza.

Pred vsaditvijo stalnega sistema zdravnik opravi test, s katerim se ugotovi ali se bolnik ugodno odzove na odmerek baklofena. V kolikor je zdravljenje z baklofensko črpalko prava izbira za vas, boste prejeli sistem za dovajanje zdravila, ki se kirurško vsadi v vaše telo.

Kako baklofenska črpalka deluje?

Vstavitev sistema za dovajanje zdravila baklofen vključuje kirurško vsaditev dveh komponent:

  1. Črpalka – je elektronska programabilna naprava na baterije, ki dovaja zdravilo baklofen v skladu z zdravnikovimi navodili in nastavitvami.
  2. Kateter – tanka, upogljiva cevka, ki se priključi na črpalko in dovaja zdravilo iz črpalke do hrbtenjačnega prostora – prostor v hrbteničnem kanalu, po katerem kroži hrbtenjačna tekočina.

O spastičnosti in baklofenski črpalki vam spregovori asist. mag. Klemen Grabljevec, dr. med.:

“Spastičnost je pogost simptom v sklopu okvare centralnega živčevja, kamor prištevamo možgane in hrbtenjačo. Generalizirano spastičnost običajno zdravimo z metodami nevrofizioterapije, ustrezno sedežno tehnologijo, pravilnim nameščanjem bolnika v antispastične položaje, nameščanjem ortoz in z zdravili v obliki tablet. Na Univerzitetnem Rehabilitacijskem Inštitutu zdravimo bolnike z metodo intratekalnega baklofena že od leta 2000, od leta 2001 pa izvajamo program zdravljenja spastičnosti z baklofensko črpalko z interdisciplinarnim pristopom v celoti in ob sodelovanju s Kliničnim oddelkom za nevrokirurgijo Univerzitetnega Kliničnega centra Ljubljana….” Več

>> Več informacij (v angleškem jeziku)

...

Na možnost zdravljenja spastičnosti z baklofensko črpalko pomislimo vedno, ko ima bolnik težave z neobvladljivo spastičnostjo po okvari ali poškodbi centralnega živčevja, ki:
ovira gibanje, sedenje ali premeščanje bolnika,
ovira bolnikove dnevne aktivnosti ali nego,
ovira potek in znižuje učinke rehabilitacije,
ovira spanje ali dnevni počitek,
povzroča bolečino ali neugodne občutke,
potencialno lahko povzroči sekundarne zaplete (mišične kontrakture, razjede zaradi pritiska,
podhranjenost zaradi spastičnosti).

Najpogostejša stanja po okvari ali poškodbi centralnega živčevja, kjer je smiselno zdravljenje
spastičnosti z baklofensko črpalko so:
poškodba hrbtenjače v vseh nivojih,
multipla skleroza,
poškodba možganov,
možganska kap,
cerebralna paraliza v otroški in odrasli dobi.

Sledite nam na Facebooku

Oglejte si tudi

Scroll to Top