za lažje življenje

Postenje

Jana Klavs, medicinska sestra edukatorica za sladkorno bolezen


Ena od definicij posta pravi, da je »postenje prostovoljna bolj ali manj popolna krajša ali daljša vzdržnost od hrane. Pri večini postov velja, da smeta skozi usta vstopati samo svež zrak in čista voda ali precejen in razredčen sadni ali zelenjavni sok. Postenje lahko traja, dokler je v telesu dovolj hranljivih rezerv za vzdrževanje življenja in normalno delovanje vseh vitalnih funkcij. Dandanes obstajajo številne oblike posta, ki ne dovoljujejo le uživanja pijač, temveč tudi jedi. Med postom se lahko uživa le nizko energijska hrana, ki je izbrana tako, da kar najmanj obremenjuje prebavo. O postenju lahko govorimo, če se zaužije 300 do največ 400 kalorij na dan, kar je še veliko manj kot pri navadnih dietah za zmanjšanje telesne teže (1200-1500 kalorij na dan).«

In čemu post ali postenje?

Včasih je preprosto potrebno presekati ter poiskati novo moč in nov zagon. Podobno kot prvi zapisi o sladkorni bolezni tudi zapisi o postenju izhajajo iz starega Egipta. Že takrat so vedeli, da preveč hrane povzroča slabo počutje in bolezni. Stari grški modreci, kot so Sokrat, Platon in Pitagora, so se postili, da bi dosegli boljši um, več razumevanja. Hipokrat je napisal, da je lakota mati zdravja, presitost pa pogosto izvor za številne bolezni.

Narava poskrbi za počitek, nizke temperature in snežna odeja rastlinam dovolita post v rasti. Živali bijejo bitko v iskanju nekaj malega hrane, mnogo jih pogine. Najmočnejše, vidno shujšane komaj dočakajo pomlad, ko se ponovno naužijejo sveže hrane, kmalu za tem pa že ugledamo mladiče srnjadi, drugih gozdnih in domačih živali. Prenova, obnova, nova energija, novo življenje.

Čeprav je dve milijardi ljudi vsak dan lačnih, še več jih nima sveže pitne vode, se dvema tretjinama svetovne populacije ni treba bati, kako bodo preživeli, saj so trgovine odprte vsak dan, hrana je na voljo celo sredi noči. Čemu torej odrekanje, če imamo več kot kdaj koli?

Morda boste odgovor našli v spodnjih trditvah in zagotovo našli razlog, da se tudi vi, vsaj za teden ali dva odrečete vrsti hrane, za katero mislite, da vam predstavlja največ slabe vesti. Kadilci imate priložnost, da očistite svoja pljuča, morda vam uspe, da za vedno opravite s to razvado. TV-holikom priporočamo omejitev gledanja televizije (predvsem poročil), ko bo najhujša kriza mimo, si privoščite teden dni brez televizije. Nič čudnega ne bo, če boste imeli po tem tednu bolj urejen krvni tlak in krvni sladkor. Morda boste izgubili še kakšen, med zimo pridobljen kilogram, saj boste čas za gledanje televizije lahko zamenjali za sprehod ali prijetno druženje s prijatelji.

Zagovorniki posta pravijo:

  • post je eden redkih in uspešnih naravnih razstrupljevalnih metod,
  • post kot metoda zgodnjega zdravljenja bolezni ima danes vedno večji pomen,
  • post kot način zdravljenja je najučinkovitejša in najvarnejša metoda za zdravljenje bolezni metabolizma, ki imajo svoj izvor v prehrani,
  • post nam pomaga ohraniti telesne in umske sposobnosti,
  • post nam je v pomoč pri premagovanju odvisnosti od zdravil in poživil,
  • post je najhitrejša, najugodnejša in najvarnejša metoda za izgubo odvečnih kilogramov,
  • post je pot do lepe polti in napete kože.

Sladkorna bolezen, post ali odrekanje?

Mayo klinika v Združenih državah Amerike (ena bolj znanih in uspešnih klinik za zdravljenje sladkorne bolezni) že vrsto let uporablja postenje v namen zdravljenja nekaterih kroničnih bolezni. Postenje poteka pod nadzorom zdravstvenih strokovnjakov, saj je samovoljno postenje in še posebej opustitev terapije lahko za bolnika škodljivo, če ne celo usodno.

Če vas misel po očiščevanju brez medijsko oglaševanih pripravkov mika, se s strokovnjakom oz. zdravnikom posvetujte, kakšno vrsto samoočiščevanja si lahko privoščite. Za manjša odrekanja ne potrebujete posebnega dovoljenja. Sami dobro veste, kaj vam predstavlja pregreho. Če se boste recimo vsaj za teden ali mesec odrekli sladkariji, bo to ugodno vplivalo na vaše počutje, pa tudi na krvni sladkor. Če boste vztrajali dlje, boste celo na tehtnici opazili pozitiven trend.

“Sem na postu, sem za zajtrk pojedla le ribe z zelenjavo, kruh, popila skodelico bele kave z manj mastnim mlekom in košček peciva!« mi je v tem postnem času zaupala dobrovoljna gospa v naši ambulanti. »Ne jem mesa, pa tudi čokolade ne!”, je rekla zadovoljno. No, meni se zajtrk ni zdel slab, čeprav je brez mesa in čokolade, če že ravno to pri gospe pomeni post.

Post v mojih ušesih pomeni »se odreči nečemu«, tistemu, kar imate najrajši! Lahko je to čokolada, za tiste, ki radi jedo čokolado, alkohol, za tiste, ki ne morejo preživeti dni brez kozarčka ali dveh, sadja za nekoga, ki živi v misli, kako zdravo je sadje, in več, kot se ga poje, bolj je zdrav.

Smisel postenja ali odrekanja lahko poiščemo tudi drugje, na primer v izogibanju gledanja televizije, v izogibanju kajenja, v le nujni rabi računalnika ali pametnega telefona. Vsako leto na pomlad očistimo okna, da izmijemo umazanijo zime. Kaj pa storimo za svoje telo?

Scroll to Top