Kaj je samokontrola?

Samokontrola pomeni samomeritve sladkorja v krvi z uporabo merilnika za osebno uporabo, lahko pa tudi samomeritve sladkorja v urinu in ketonov v krvi ali v urinu.

Nekateri ljudje s sladkorno boleznijo so prepričani, da lahko napovedo, koliko sladkorja imajo v določenem trenutku v krvi glede na svoje počutje. Vendar pa se pogosto zmotijo. Edini zanesljivi način zanesljivi način določanja ravni sladkorja v krvi je merjenje z merilnikom.

Zakaj je pomembna samokontrola?

Zamislite si, da ste na kolesu in se po cesti peljete v službo. Da bi varno prispeli na cilj, morate pozorno spremljati promet in svojo hitrost ter ravnanje ves čas prilagajati razmeram na cesti. Ne morete si na primer zavezati oči, saj vid nujno potrebujete za odločitve o svojih ravnanjih.

Pri sladkorni bolezni je “naš vid” samokontrola. Merjenje ravni sladkorja v krvi omogoča aktivno vključitev v vodenje sladkorne bolezni in z upoštevanjem navodil zdravnika in edukatorja voditi svoje “sladko kolo” po poteh, ki jih izbiramo sami in vedno pravočasno zavijemo stran od morebitnih zapletov.

Za uspešno vodenje svoje sladkorne bolezni je treba redno spremljati raven sladkorja v krvi in seveda tudi razumeti, kaj pomenijo posamezne izmerjene vrednosti.

Pomen dobrega nadzora nad ravnjo sladkorja v krvi

Dober nadzor sladkorja v krvi je pomemben predvsem iz dveh razlogov:

  1. Zagotavljanje zadostne količine energije
    Glukoza se po vstopu v celico porablja za sproščanje energije, ki ohranja celico živo in aktivno. Če celice ne dobijo dovolj glukoze, se sprožijo drugi mehanizmi za nadomeščanje energije, ki pa telesu lahko škodijo, saj lahko povzročijo zakisanje.
  2. Preprečevanje škodljivega učinkovanja zvišane ravni sladkorja v krvi na organizem
    Dolgotrajno zvišane vrednosti sladkorja v krvi povzročajo poškodbe celic, predvsem krvnih žil in živčnih vlaken ter posledično tudi organov. Najpogostejše so okvare oči, ledvic, živčevja, srca in krvnih žil, kar lahko vodi v invalidnost in prezgodnjo smrt. S prilagojenim življenjskim slogom (zdrava prehrana, redna telesna dejavnost) in rednim jemanjem terapije (tablete, inzulin) je mogoče glikemijo vzdrževati v ciljnem območju in tako učinkovito preprečevati pojav naštetih zapletov zaradi visokih vrednosti sladkorja v krvi.

Kako poteka samokontrola?

Samokontrola se izvaja z merjenjem glukoze v krvi z uporabo zanesljivega in točnega merilnika za osebno uporabo. Izvedba meritve je preprosta in hitra ter se je je mogoče zlahka naučiti in jo redno izvajati.

Preberite si tudi letak Sladkorna bolezen tipa 2
(Informacije na letaku so splošne narave in niso nadomestilo za priporočila zdravnika.)

Viri
  • Strokovni pregled: asist. dr. Aleš Skvarča, dr. med.
  • Vsebinska dopolnitev: Milenka Poljanec Bohnec, viš. med. ses., prof. soc. ped.
Deli novico:
Scroll to Top