Obloga PolyMem v radioterapiji

Z radioterapijo se zdravi več kot 50 % rakavih bolnikov, pri katerih se pogosto pojavijo reakcije. Po radioterapiji se pri približno 80 % bolnikov razvije eritem, pri 10-40 % se razvije vlažno luščenje kože, pojavi pa se lahko tudi veliko individualno različnih kožnih reakcij.

Reakcije se običajno začnejo pri 20-25 Gy (2-3 tednih zdravljenja), večina pa se jih pozdravi v 4 tednih po končani radioterapiji.

Odmerki obsevanja so merjeni v Gray-ih. 10 GY (gray) na teden pomeni 2GY na dan. Na primer, za obsevanje glave in vratu se potrebuje 60-66 GY, stranski učinki pa so izguba las, ki se lahko pojavi že pri dozi 3 GY, eritem, mehurji in nekroza.

Obloge PolyMem po obsevanju pomembno zmanjšajo bolečino, oteklino in rdečino, kožne reakcije pa se bistveno hitreje pozdravijo.

PolyMem in bolečina

Obloga PolyMem zavira bolečinske dražljaje, ki se prevajajo po živčnih končičih, tako da iz kože in podkožja vleče natrijeve ione in tako blokira prenos bolečine po živčnih končičih.

Ključ delovanja oblog PolyMem je v kombinaciji dodanih učinkovin, ki vsaka posebej in v sinergiji pospešujejo celjenje, občutno zmanjšujejo bolečino ter ob neboleči menjavi pomembno olajšajo nego ran, nastalih pri radioterapiji.

Preberite si tudi PolyMem: Priročnik za nameščanje oblog za oskrbo kožnih reakcij zaradi radioterapije

Scroll to Top