Meritev ketonov

Kdo naj meri ketone?

Pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 1 se ketoni v krvi pojavijo hitreje kot pri posameznikih s sladkorno boleznijo tipa 2. Če imate sladkorno bolezen tipa 1 velja pravilo, da prisotnost ketonov v urinu redno preverjate. Če imate sladkorno bolezen tipa 2 se ketoni, sicer pojavljajo redkeje, vendar morate prepoznati opozorilne znake iztirjenja sladkorne bolezni in znati presoditi, kdaj določiti ketone.

Meritev ketonov se priporoča vsem, ki imajo sladkorno bolezen tipa 1, nosečnicam, ki imajo sladkorno bolezen tipa 2, ter ženskam z nosečnostno sladkorno boleznijo (gestacijski diabetes). Meritev ketonov se priporoča tudi pri otrocih, ki imajo sladkorno bolezen tipa 2 ter tistim s posebno obliko sladkorne bolezni, ki jo imenujemo MODY (sladkorna bolezen v mladosti, ki poteka pri več generacijah sorodnikov ene družine in ima najpogosteje značilnosti sladkorne bolezni tipa 2).

Kdaj meriti ketone v urinu?

O tem vas bodo poučili v “šoli vodenja sladkorne bolezni”, ki se je udeležite ob odkritju sladkorne bolezni. V skladu s smernicami za vodenje sladkorne bolezni ketone v urinu merite:

 • če ste dvakrat zaporedoma izmerili krvni sladkor nad 15 mmol/L;
 • ob znakih akutne okužbe (npr. prehladu, angini ali drugih vročinskih obolenjih), kajti akutna okužba spremeni presnovo v telesu in vodi do nastanka ketonov v telesu in posledično povzroči pojav ketonov v urinu;
 • kadar bruhate ali imate drisko;
 • če ste pod stresom ali vznemirjeni;
 • v nosečnosti.

Kaj storiti, če so ketoni v urinu pozitivni in je sladkor povišan?

 • Vsako uro popijte kozarec vode.
 • Pogosto preverjajte krvni sladkor in ketone v urinu.
 • Če krvni sladkor presega 15 mmol/L in so v urinu prisotni ketoni, se ne ukvarjajte s športnimi aktivnostmi!
 • Nemudoma se posvetujte s svojim diabetološkim timom, Centrom za diabetes!

Ketoacidoza lahko hitro napreduje v resen zaplet, še posebej če se zdravite z inzulinsko črpalko! Kadar se količina ketonov ne zmanjšuje oziroma ste prepoznali, če katerega od znakov ketoacidoze (DKA), pokličite svojega zdravnika oziroma Center za diabetes.

Zgodnji znaki ketoacidoze so:

 • Bolečine v trebuhu.
 • Glavobol.
 • Bolečine v mišicah.
 • Slabost ali bruhanje.
 • Pospešeno globoko dihanje.
 • Zadah po gnilem sadju.

Kadar torej krvni sladkor presega 15 mmol/L in so v urinu prisotni tudi ketoni, hkrati pa ste prepoznali katerega izmed zgoraj navedenih simptomov, pokličite svoj diabetološki tim, Center za diabetes ali svojega osebnega zdravnika oziroma dežurno službo. Morda bo potreben takojšen sprejem v bolnišnico.

Kako pravilno oceniti prisotnost ketonov v urinu?

Prisotnost ketonov v urinu določate z urinskim testnim trakom. Testni trak pomočite v vzorec ali curek urina. Kadar se barva spodnjega merilnega polja na testnem polju obarva v vijolično rjavem odtenku, so v vašem urinu ketoni. Ne pozabite, zgornje polje testnega traku, ki se obarva zeleno modro, je namenjeno oceni glukozurije – sladkorja v urinu. Oceno ketonov v urinu lahko izvedete s testnim trakom Keto-Diastix™. Trakove Keto-Diastix™ predpiše diabetolog ali osebni zdravnik, lahko pa jih tudi kupite v lekarni. Trakovi Keto-Diastix™ so občutljivi na svetlobo in vlago, zato jih morate hraniti v embalaži z zaprtim pokrovčkom. Pred uporabo testnega traku vedno preverite rok uporabnosti na dnu vsebnika. Ne uporabljajte testnih trakov s pretečenim rokom uporabnosti.

Ketoacidoza je nevarna!

Možno jo je seveda preprečiti, ali vsaj doseči, da se ne stopnjuje in tako morda ne bo potreben odhod v bolnišnico! Dober nadzor nad krvnim sladkorjem močno zmanjša nevarnost nastanka ketoacidoze. Pomembno pa je tudi redno določanje ketonov v urinu, kadar je sladkor višji od 15 mmol/L oziroma ste prepoznali katerega od zgodnjih opozorilnih znakov ketoacidoze.

Informacije so splošne narave in niso nadomestilo za priporočila zdravnika.

Scroll to Top