Pravilna izvedba meritve glukoze v krvi

Pri merjenju glukoze v krvi s prsta se lahko zgodi, da zaporedne meritve odstopajo, včasih tudi za več mmol/L. Možnih vzrokov je več, zelo pomemben dejavnik pa je pravilna izvedba meritve.

1. Temeljito umijmo roke

Pogost razlog za odstopanja rezultatov meritev so nečiste roke. Pred vsakim merjenjem je treba roke temeljito umiti in osušiti, kljub temu, da so na prvi pogled videti čiste. Lizanje prsta ali drgnjenje prsta ob oblačila NI primerno čiščenje! Uporabimo lahko tudi alkoholni robček ali vato, navlaženo z alkoholom. Ostanki pijače, hrane, potu in podobno lahko bistveno vplivajo na rezultat meritve. Dovolj je že, na primer, če primemo zrelo grozdje ali roko položimo na mizo, polito s sokom. Če si na osnovi napačnega rezultata odmerimo inzulin, lahko povzročimo hudo hipoglikemijo!

2. Roke dobro osušimo

Ostanki alkohola, vode ali potu na prstih lahko vplivajo na rezultat meritve (navado je ta lažno nižji).

3. S prožilno napravo se zbodemo in oblikujemo kapljico krvi

Izogibamo se sredini prstnih blazinic ter palcu in kazalcu. Mesta vboda redno menjamo.

Redno menjajmo lancete. Uporabljena lanceta ni več sterilna, z vsakim vbodom je bolj topa, vbod pa bolj boleč. 

4. Prvo kapljico krvi obrišemo s čistim zložencem

V prvi kapljici lahko ostanejo delci povrhnjice kože, kri se pomeša s snovmi s površine kože, zato vzorec krvi s prve kapljice ni kvaliteten.

5. Ponovno oblikujemo kapljico krvi

Kapljica mora biti lepo okrogla, ne razlita po koži ali razmazana.

6. V kapljico pomočimo konico testnega lističa in počakamo, da merilnik zapiska

Šele ko slišimo zvok merilnika odmaknemo testni listič iz kapljice.

7. Kapljico krvi obrišemo z zložencem in počakamo na rezultat meritve

Ne pozabimo:

  • Če je meritev zelo visoka ali nizka, vedno ponovimo meritev! Le tako bomo pred ukrepanjem prepričani, da ni pri merjenju prišlo do napake in da je rezultat zanesljiv.
  • Za merjenje vedno uporabljamo isti merilnik. Rezultat meritve primerjamo z rezultatom iz laboratorija, ne z drugim merilnikom.
  • Če želimo preveriti točnost merilnika in testnih lističev, opravimo meritev dvakrat zaporedoma iz iste kapljice krvi (z istim merilnikom).
    Redno preverjajmo rok uporabnosti testnih lističev in jih hranimo na primerni temperaturi. Dosledno zapirajmo pokrovček vsebnika testnih lističev.

Več o vplivu na točnost rezultatov meritev si lahko preberete TUKAJ.


V primeru težav z merilnikom, postopkom meritve ali če želite dodatna pojasnila v zvezi z merjenjem glukoze v krvi, nas pokličite na številko 01 587 40 90.

Scroll to Top