Rokovanje z merilnikom glukoze v krvi in testnimi lističi poleti

Poleti je potrebno bolj skrbno hraniti pripomočke za samokontrolo, še posebej testne lističe za merjenje krvnega sladkorja.

Pripomočke za samokontrolo hranimo v dovoljenem temperaturnem območju, kar je še posebej pomembno za testne lističe. Merilnik ni zelo občutljiv in ga v primeru, če ga pregrejemo ali podhladimo, pustimo 20 minut pred izvedbo meritve na sobni temperaturi. Če pa pregrejemo ali podhladimo testne lističe, lahko pride do poškodbe reagenta in posledično odstopanja rezultatov meritev.

Na vsaki škatlici in na vsebniku testnih lističev je napisano priporočeno temperaturno območje delovanja, ki je običajno od 0 do 30 stopinj celzija. Poleti hranimo testne lističe na mestu, ki ni izpostavljeno direktni sončni svetlobi (npr. NE na okenski polici). Med potovanjem z avtomobilom testnih lističev NE puščamo v stoječem avtomobilu, kjer je lahko temperatura zelo visoka. Za prenašanje lahko uporabimo hladilno torbo, vendar pazimo, da testnih lističev ne položimo neposredno na zmrznjene hladilne vložke.

Redno preverjamo tudi rok uporabnosti testnih lističev. Hranimo jih v vsebniku (ne stresamo jih na mizo ali v roko) in dosledno zapiramo pokrovček vsebnika takoj, ko iz njega vzamemo testni listič.

 

Scroll to Top