za lažje življenje

Zdravljenje erektilnih motenj pri sladkornih bolnikih

Vir: Ravnik-Oblak, M., Erektilne motnje, Zaloker & Zaloker d.o.o.


Ko moški ugotovi erektilne motnje, naj poišče strokovno pomoč in v postopek zdravljenja vključi tudi partnerko. Zdravljenje je možno za vse vrste erektilnih motenj. Izbira zdravljenja bo individualna na osnovi dogovora bolnika, njegove partnerke in zdravnika.

Zdravljenje pri psihiatru

Kadar je vzrok za erektilne motnje psihogen, svetujemo zdravljenje pri psihiatru. Tudi nekateri bolniki z organskim vzrokom erektilnih motenj včasih potrebujejo pomoč psihiatra, saj se pogosto osnovnemu organskemu vzroku pridruži še psihični.

Hormonsko zdravljenje

Kadar ugotovimo hormonsko neravnovesje, kar je izredno redko, ga ustrezno zdravimo. Največkrat gre za pomanjkanje moškega spolnega hormona testosterona, ki ga nadomestimo največkrat s hormonskimi injekcijami. Redkokdaj je vzrok tumor hipofizne žleze, ki ga zdravimo z zdravili ali operacijo.

Zamenjava zdravil, opustitev razvad

Zdravila, za katera je znano, da lahko zmanjšujejo erekcijo, opustimo, kadar niso nujno potrebna ali jih zamenjamo z ustreznimi drugimi. Pomembno je zmanjšanje ali opustitev alkoholnih pijač in cigaret.

Ureditev presnove

Pri bolnikih s sladkorno boleznijo poskušamo raven glukoze v krvi čim bolj približati normalnim vrednostim. Poskusimo urediti tudi presnovo maščob in normalizirati krvni pritisk.

Zdravljenje s tabletami

Sildenafil je prva tableta, ki zanesljivo učinkuje pri moških z motnjami erekcije. Za njen učinek je potrebna spolna stimulacija. Tableto (25 mg, 50 mg ali 100 mg) je potrebno zaužiti eno uro pred predvidenim spolnim odnosom. Deluje tako, da poveča in podaljša učinek snovi, ki povzročijo erekcijo. Izboljša erekcijo pri 40-80 % moških, odvisno od vzroka motenj. Ima tudi stranske učinke: glavobol, rdečico, prebavne motnje, motnje vida, vrtoglavico, srbenje. Bolniki, ki jemljejo nitrate (zdravila, ki se uporabljajo pri zdravljenju angine pektoris), sildenafila ne smejo uporabljati.

Zdravljenje z intrakavernoznimi injekcijami

Ta način zdravljenja sestoji iz injekcij posebne snovi, ki si jo bolnik injicira v penis. Injekcijo, ki omogoča normalen potek spolnega odnosa, si bolnik injicira sam ali mu jo injicira njegova partnerka približno 15 minut pred vsakim spolnim odnosom. Tehnike injiciranja ga nauči zdravnik, potem ko se bolnik odloči za to vrsto zdravljenja. Zdravnik svetuje tudi odmerek zdravila. Erekcija ne sme trajati dalj kot 4 ure. V primeru, da se to zgodi, je potreben takojšen pregled pri zdravniku, ki bo ustrezno ukrepal. Najpogostejši stranski učinki injekcij so bolečine v penisu, predolgo trajajoča erekcija in brazgotine na mestu injiciranja. Sistemski učinki (vrtoglavica, rdečica, padec krvnega pritiska) so redki. Pri nas največkrat uporabljeni substanci sta alprostadil in papaverin. Običajni odmerek alprostadila je 5 do 40 µg, papaverina pa 10 do 40 mg.

Mesto injiciranja zdravila v penis

Pripomočki za zdravljenje

Aparati, ki delujejo s pomočjo podtlaka, so edina neinvazivna metoda umetnega vzpostavljanja erekcije.

Vakuumski aparati

Vakuumski aparat sestavljajo prozoren plastični cilinder, zažemni obroček in črpalka. Penis je potrebno vstaviti v vakuumski cilinder in s pomočjo črpalke ustvariti v cilindru negativni tlak. Ta omogoči priliv krvi v penis, kar povzroča nabreklost in čvrstost penisa, ki jo vzdržujemo z zažemnim obročkom na korenu penisa. Obroček lahko ostane na korenu penisa do 30 minut.

Uspešnost metode je več kot 95 %, vendar obroček lahko moti občutenje penisa, lahko prepreči ejakulacijo in povzroči bolečine v penisu. Zaradi izpostavljenosti penisa podtlaku lahko na koži penisa nastanejo drobne kožne krvavitve in modrice, katerih pojavljanje poneha po nekajkratni uporabi vakuumskega sistema. Za ta način zdravljenja je potrebno tudi nekaj ročne spretnosti in razumevajoča partnerka.

V Sloveniji uporabljamo več vrst vakuumskih aparatov, najbolj razširjen je ErecAid sistem.    

                                                                            

Kirurško zdravljenje

Navadno se najprej poskuša z bolj enostavnimi načini zdravljenja, ki jim sledijo bolj zapleteni, če prvi niso učinkoviti ali jih ni moč uporabiti.

Kirurški posegi na arterijah

Uporabljamo jih le izjemoma. Namen je povečati oskrbo penisa s krvjo. V poštev pridejo le pri mladih bolnikih, pri katerih poskušamo premostiti krajše zožitve ali zapore arterij, do katerih je prišlo po poškodbah.

Kirurški posegi na venah

V preteklosti so bili kirurški posegi na venah penisa pogosti. Žile, po katerih je kri prekomerno odtekala iz penisa, so podvezali ali zamašili z vstavitvijo posebnih balonov ali spiral. Dolgoročni uspeh zdravljenja v večini primerov ni bil zadovoljiv, zato naj bi tudi kirurške posege na venah opravljali le pri skrbno izbranih bolnikih.

Penilne proteze

S kirurškim posegom vstavimo v vsako kavernozno telo penisa po eno protezo. Proteze so lahko semirigidne ali hidravlične. Semirigidnim protezam lahko spreminjamo le obliko, ne pa velikosti in trdote. Hidravlične proteze skoraj povsem posnemajo normalno erekcijo, tudi uplahnjen penis ima normalen izgled. Poleg protez vgradimo še črpalko in rezervoar, iz katerega se pretaka tekočina v penis in nazaj. Bolniki, ki imajo vstavljeno protezo, navajajo največje zadovoljstvo s spolnim življenjem v primerjavi z drugimi načini zdravljenja.

Operacija je povezana z majhnim tveganjem, zapleti so redki, zalom redka je tudi mehanična okvara proteze. Možno je vnetje kadarkoli v pooperativnem obdobju, proteza lahko v redkih primerih predre ovojnico, v katero je vstavljena, izjemoma predre tudi sečnico. Bolniki, ki se odločijo za vstavitev penilne proteze, se kasneje ne morejo zdraviti na druge načine.

Kateri način zdravljenja izbrati?

Vsak moški si ponovno želi spontanih erekcij. To je možno takrat, ko je bil vzrok erektilnih motenj psihičen, hormonski ali povzročen z zdravili, včasih alkoholom in drogami. Za bolnike z drugimi vrstami erektilnih motenj pa je izbira zdravljenja individualna. Zanjo se skupaj odločijo bolnik, njegova partnerka in zdravnik. Navadno se najprej poskuša z bolj enostavnimi načini zdravljenja, ki jim sledijo bolj zapleteni, če prvi niso učinkoviti ali jih ni moč uporabiti.

Scroll to Top