za lažje življenje

Erektilne motnje pri sladkornih bolnikih

Vir: Ravnik-Oblak, M., Erektilne motnje, Zaloker & Zaloker d.o.o.


Kaj so erektilne motnje in kako pogosto se pojavljajo?

Spolno življenje je nujno za nadaljevanje človeške biološke vrste in ohranjanje samozaupanja in dobrega počutja moškega.

Erektilne motnje lahko opišemo kot nezmožnost doseganja in vzdrževanja erekcije, ki je dovolj čvrsta in traja dovolj dolgo, da omogoči začetek in uspešno dokončanje normalnega spolnega odnosa.

Vsakemu moškemu se dogodi, da občasno nima erekcije, da torej »odpove«. Vzroki so lahko preutrujenost, prekomerno zaužitje alkohola, stres, bolezen in podobno.

Na splošno ocenjujejo, da dalj časa trajajoče erektilne motnje prizadenejo približno vsakega desetega moškega in kar vsakega drugega sladkornega bolnika, to je prek 100 milijonov moških na zemeljski obli. Pojavijo se lahko kadarkoli, pogostejše so po 40. letu starosti, pri bolnikih s sladkorno boleznijo pa nekaj let prej kot običajno.

Vzroki za erektilne motnje

Erekcija je rezultat številnih in zapletenih procesov, ki potekajo v krvnih žilah in živčnem sistemu.

Pri moških z erektilnimi motnjami se penis ne napolni dovolj s krvjo.

Do pred nekaj leti so mislili, da je najpogostejši vzrok motenj psihični ali staranje (tabela 1). Danes vemo, da prevladujejo organski vzroki (v 75 % primerih), ki jih razdelimo v štiri glavne skupine:

1. Žilni vzroki so pogosti in so posledica zmanjšanega pritoka krvi v penis ali njenega povečanega odtoka. Dejavniki, ki so vpleteni, so visok krvni pritisk, sladkorna bolezen, kajenje, srčna obolenja, motnje v presnovi maščob.

2. Živčni vzroki: Zaradi prekinjenih ali okvarjenih živčnih povezav med možgani in penisom erekcija ni možna. Vzrok so lahko poškodbe hrbtenice, kirurški posegi v medenici, sladkorna bolezen, multipla skleroza, alkohol, itn.

3. Hormonski vzroki so zelo redki. Sem sodi pomanjkljivo izločanje moškega spolnega hormona ali nepravilno izločanje hormona prolaktina.

4. Zdravila: Številna zdravila lahko povzročajo erektilne motnje ali jih zvečajo, kadar so že prisotne. V to skupino uvrščamo zdravila za znižanje krvnega pritiska, zdravljenje srčnih obolenj, razjed v prebavilih, psihiatričnih obolenj, raka, ipd.

Razlikovanje med psihičnimi in organskimi vzroki erektilnih motenj

Psihični Organski
Nenaden začetek Počasen začetek
Določena situacija Vedno
Normalne nočne in jutranje erekcije Nočne in jutranje erekcije so slabi ali jih ni
Mlajši moški Starost preko 60 let
Orgazem in izliv sta lahko motena Orgazem in izliv sta običajno normalna
Ni dejavnikov tveganja za erektilne motnje Prisotni so dejavniki tveganja za erektilne motnje

Kako ukrepati

Ponekod se z erektilnimi motnjami ukvarjajo splošni in družinski zdravniki. Pri nas največ bolnikov išče pomoč pri urologih in psihiatrih.

Ko se težave pojavijo, svetujemo, da bolnik počaka približno tri mesece. V tem času se bo pokazalo ali so bile težave le prehodne ali so prisotne stalno in se stopnjujejo. V drugem primeru se mora bolnik odločiti, če se želi zdraviti. Predpogoj za uspešno zdravljenje je libido, to je želja po spolnosti. Vsak bolnik naj se najprej pogovori s svojim osebnim zdravnikom, ki ga bo po potrebi z napotnico napotil k ustreznemu specialistu. Sladkorni bolniki se lahko o težavah pogovorijo z lečečim diabetologom.

Prvi korak je vedno najtežji. Bolnik se mora zavedati, da je to pogosta motnja in da je zdravnik navajen poslušati in ukrepati, ko mu bolnik potoži o tovrstnih težavah. Zelo zaželeno je tudi, da se o težavah pogovori s partnerko, kajti erektilne motnje prizadenejo oba in njun medsebojni odnos. Včasih si partnerka želi sodelovati pri diagnostičnem postopku in izbiri vrste zdravljenja.

Katere preiskave bo potrebno opraviti?

  • Zdravnik, ki mu bo bolnik zaupal svoje težave, bo že na osnovi pogovora in pregleda v večini primerov lahko ocenil, kaj je vzrok bolnikovim težavam. Pri tem mu bo v pomoč tudi poseben standardiziran vprašalnik, ki sprašuje o erektilnih motnjah v zadnjih 30 dneh in podatki o vseh zdravilih, ki jih bolnik jemlje, vključno z alkoholom in drogami.
  • Med laboratorijskimi preiskavami pri vseh bolnikih določimo le raven glukoze v krvi, za ostale preiskave pa se odločimo le, kadar je glede na podatke ali klinično sliko ob pregledu to potrebno.
  • Opazovanje penisa med spanjem s posebno napravo omogoča zdravniku vpogled v prisotnost in kvaliteto erekcij. Normalno ima moški tri do pet erekcij vsako noč. Pri bolnikih s psihičnim vzrokom so nočne erekcije normalne, pri tistih z organskim vzrokom pa manj številčne, manj kvalitetne ali odsotne. Ta preiskava lahko pomaga odkriti bolnike s psihičnim vzrokom erektilnih motenj, ki jih zdravnik napoti v nadaljnjo obravnavo k psihiatru.
  • Enostaven test za oceno žilja penisa je injekcija snovi, ki širijo žile, direktno v penis. Če po injekciji nastopi erekcija, je težja okvara žilja v penisu izključena. To preiskavo lahko dopolnimo še z ultrazvokom penisa, ki nam še bolj natančno prikaže, kaj se dogaja v žilah pred injekcijo in po njej.
  • Kadar sumimo, da je odtok krvi iz penisa prehiter, se lahko odločimo za rentgensko preiskavo (dinamična farmakokavernozometrija s kavernozografijo), ki prikaže mesto nenormalnega odtoka.
  • Rentgensko slikanje arterij penisa pride v poštev le izjemoma, kadar je predviden operativni poseg na žilah.
  • Z nevrofiziološkimi preiskavami lahko ocenimo prizadetost živčnega sistema, ki sodeluje pri erekciji.
Scroll to Top