za lažje življenje

Spoštovani!

Zaradi zaščitnih ukrepov širjenja virusa Covid-19 in za namen ohranjanja zdravja vas prijazno vabimo, da nakupe opravite v naši spletni trgovini, naročila potrošnega materiala pa oddate na e-naslov trgovina@zaloker-zaloker.si, ali pošljete SMS na 041 663 460 oziroma nas pokličete na številko 01 587 40 90.

Zaloker & Zaloker d.o.o.

Popotovanje osebe s sladkorno boleznijo:
Prevzem nadzora nad sladkorno boleznijo – prehrana in gibanje

Sladkorno bolezen je treba vzeti resno tako kot življenje. Je le eno in smiselno je, da ga izkoristimo po najboljših močeh. Namesto da v sončen dan gledamo skozi okno, je bolje, da stopimo ven in obraz nastavimo objemu sončnih žarkov. In da ne stojimo kot kip, je bolje, da naredimo nekaj korakov. In tako smo že postali aktivni in delamo nekaj dobrega za svoje duševno, mentalno in telesno zdravje.

Pomen ohranjanja aktivnosti

Če se lahko gibate, bodite aktivni. Redno gibanje vpliva na dobre vrednosti sladkorja v krvi, saj telesnim celicam pomaga pri učinkovitejši uporabi inzulina1,2. Telesna aktivnost med drugim lahko izboljša tudi vrednosti holesterola2, izboljša krvni tlak3 in zniža telesno težo.

Če potrebujete motivacijo ali idejo, kako vadbo vključiti v svoje vsakdanje življenje, vam nudimo nekaj nasvetov4:

Začnite z majhnimi koraki: Če se z vadbo ne ukvarjate, začnite z res majhnimi spremembami, ki vas ne bodo motile in vas bodo spodbudile k vztrajanju. Na primer, poskusite iti po stopnicah, namesto da bi uporabili dvigalo, namesto vožnje, se sprehodite do lokalnih trgovin, ali pa organizirajte sprehode s prijatelji in družino.

Okrepite si srce: ko ste pripravljeni narediti več, preizkusite z aerobnimi vajami, kot so tek, kolesarjenje in plavanje. Ta vrsta dejavnosti koristi tako nadzoru ravni sladkorja v krvi, kot tudi izboljšanju zdravja vašega srca.

Izboljšajte moč: če lahko, poskusite z vadbo z utežmi. S to vrsto dejavnosti ohranjate mišice in kosti močne ter telesu pomagate pri boljši porabi inzulina.

Ostanite gibčni: pred vadbo in po njej naredite tudi raztezne vaje, da preprečite poškodbe mišic in ohranite gibčnost.

Preden se odločite za telesno aktivnost, se o tem posvetujte s svojim zdravstvenim timom, da boste res dobro razumeli vpliv gibanja na raven sladkorja v krvi in vse potrebne ukrepe, ki jih morate sprejeti za ohranjanje varnosti in zdravja.

Preproste vaje za boljše vrednosti sladkorja v krvi: TUKAJ

Kaj pa vaša prehrana?

Uživanje zdrave in uravnotežene prehrane je poleg telesne dejavnosti ključnega pomena za prevzem odgovornosti pri vašem potovanju s sladkorno boleznijo. Uživanje ustrezne hrane vam poleg tega, da vam pomaga nadzorovati raven sladkorja v krvi, pomaga preprečevati dolgoročne zaplete, ki so povezani s sladkorno boleznijo.

Jejte redno, vendar imejte nadzor nad velikostjo porcije: Upoštevajte priporočene velikosti obrokov in se med obroki ne prenajedajte.

Štejte ogljikove hidrate5,6: Kolikšen odmerek inzulina morate vzeti, lahko preračunate na podlagi seštetih ogljikovih hidratov pripravljenega obroka. Štetje ogljikovih hidratov je zelo priporočljivo, predvsem če ste na intenzivni inzulinski terapiji s pomočjo injekcij ali črpalke.

Preberite več: 

Preizkusite metodo krožnika

Krožnik razdelite na 3 dele in poskusite sestaviti obrok:

Polovica krožnika: neškrobna zelenjava – korenje, špinača, brokoli, cvetača, paprika, zelena solata …
Četrtina krožnika: beljakovinska živila – za dlan veliko kos mesa – pusto meso, morske ribe, jajce, sir, tofu …
Četrtina krožnika: škrobna hrana – polnovredne testenine, neoluščen riž, polnovreden kruh in kaše, stročnice …

Ob krožniku si lahko privoščite vodo, mleko ali sadje, z nizko vsebnostjo maščob.

Izberite svoj izziv in izboljšajte vrednost sladkorja v krvi: TUKAJ

 

Viri
  • 1. Kirwan JP, del Aguila LF, Hernandes JM, et al. Regular exercise enhances insulin activation of IRS-1-associated P13K in human skeletal tissue. J Appl Physiol. 2000;88:797-803.
  • 2. Colberg SR et al. Physical Activity/Exercise and Diabetes: A Position Statement of the American Diabetes Association. Diabetes Care 2016;39:2065-2079.
  • 3. Wing R, The Look AHEAD Research Group. Cardiovascular Effects of Intensive Lifestyle Interventions in Type 2 Diabetes. N Engl J Med 2013;369:145-54. DOI: 10.1056/NEJMoa1212914
  • 4. AADE7 Self-Care Behaviors® BEING ACTIVE. https://www.diabeteseducator.org/docs/default-source/living-with-diabetes/tip-sheets/aade7/aade7_being_active.pdf?sfvrsn=12. Accessed February 2021.
  • 5. Ascensia Diabetes Care. Quick Guide to Carbohydrate Counting 2017. Accessed February 2021.
  • 6. American Diabetes Association. https://www.diabetes.org/healthy-living/recipes-nutrition/understanding-carbs/carb-counting-and-diabetes. Accessed February 2021.
  • Pixabay.com
Deli novico:
Scroll to Top