za lažje življenje

S slaščico nad hipoglikemijo?

O hipoglikemiji govorimo, kadar krvni sladkor zdrsne pod mejo 3,5 mmol/L. Znaki hipoglikemije so lahko prisotni tudi pri višjih vrednostih krvnega sladkorja, kadar je padec krvnega sladkorja hiter. Številni posamezniki, ki imajo sladkorno bolezen že dalj časa, znakov hipoglikemije ne zaznajo več tudi pri vrednostih krvnega sladkorja pod 3,0 ali celo pod 2,0 mmol/L (nezavedna hipoglikemija).

Klinični znaki

Hipoglikemija poteka s številnimi znaki, ki niso pri vseh posameznikih enaki in tudi ne vedno enaki pri isti osebi. Bolniki opisujejo občutek lakote, so bledi in se tresejo, potijo, zaznajo močno in pospešeno utripanje srca, občutek vročine pa tudi slabost ter bruhanje so posledice delovanja avtonomnega živčevja.

Zaradi pomanjkanja glukoze v osrednjem živčevju je bolnik lahko tudi omotičen, zmeden, utrujen in zaspan, se težko koncentrira, govori počasi in zatikajoče, pojavita se lahko tudi glavobol in motnje vida. Če ne ukrepamo ustrezno, lahko bolnik izgubi zavest, pojavijo se krči.

Vzroki hipoglikemije

  • Injiciranje prevelikega odmerka inzulina.
  • Kadar se kot mesto injiciranja inzulina pred športno dejavnostjo izbere predel nad aktivno mišico.
  • Kadar se izpusti reden obrok ali je bil le ta premajhen oziroma napačno sestavljen glede na injiciran odmerek inzulina.
  • Kadar se nepravilno razporedijo obroki.
  • V primeru intenzivne telesne dejavnosti.
  • Obolelost z drisko ali bruhanjem, ki onemogočata normalno vsrkavanje ogljikovih hidratov.

Nezavedna hipoglikemija

Po daljšem trajanju bolezni se lahko pojavi nezavedanje hipoglikemije. Posameznik ne opaža več znakov, ki bi ga opozorili na prenizek krvni sladkor. Pri bolnikih z nezavednimi hipoglikemijami telo z izločanjem adrenalina odreagira kasneje, kar pomeni, pri še nižji vrednosti krvnega sladkorja. Pri posameznikih z nezavednimi hipoglikemijami so veliko pogostejše hude hipoglikemije.

Nezavedanje hipoglikemij lahko, ob doslednem preprečevanju hipoglikemij, postopno preide. Zato je pomembno, da ob vsaki izmerjeni nizki vrednosti krvnega sladkorja vedno ustrezno ukrepamo, tudi kadar znakov hipoglikemije ne zaznamo. Le tako bomo znake hipoglikemije postopno ponovno zaznavali.

Nočne hipoglikemije

Nočna hipoglikemija je zelo pogost pojav, ki po dogovoru pomeni znižanje glukoze v krvi v času spanja pod 3,0 mmol/L. Pri ljudeh z dobro presnovno urejenostjo se pojavlja povprečno 2-3 krat tedensko, najpogosteje okoli 2. do 3. ure zjutraj. Težke hipoglikemije se pogosto pojavijo ponoči. Nočne hipoglikemije povzročajo zaskrbljenost in strah, saj lahko potekajo brez kliničnih znakov in so pogosto odkrite ob naključnih meritvah preko noči.

Hipoglikemija bolnika ne prebudi, zato se lahko stopnjuje v hudo hipoglikemijo ob kateri bi potreboval pomoč druge osebe, ki pa ponoči največkrat ni prisotna.

Da bi preprečili najtežjo hipoglikemijo z nezavestjo in krči je treba biti pozoren na kakršne koli drugačne občutke, počutje in simptome. Pomembno je, da se že ob prvih znakih slabega počutja izmeri vrednost krvnega sladkorja, ter tako pravočasno reši hipoglikemijo.

Zdravljenje hipoglikemije

Hipoglikemija se lahko pojavi kadarkoli: doma, v šoli ali službi, pri igri nogometa ali med vožnjo z avtomobilom. Največkrat preseneti nenadoma in nepričakovano. Zato je pomembno imeti pri sebi hrano ali pijačo, s katero se reši hipoglikemija (sok, ledeni čaj, navadna kola, kocke sladkorja, glukozne tablete).

  • Ali je Vitergin primeren za reševanje hipoglikemije? Vitergin vsebuje pretežno fruktozo, ki ne povzroči dovolj hitrega dviga krvnega sladkorja in zato ni primerno živilo za reševanje hipoglikemij. Krvni sladkor bo primerno zrasel šele po pol ure ali več.
  • Zakaj ravno glukoza in ne katero drugo živilo? Osnovno pravilo pri reševanju hipoglikemije je, da enostavne ogljikove hidrate zaužijemo skupaj s tekočino. Tekočina pospeši raztapljanje sladkorja in se, ogreta na sobno temperaturo (18-25 °C), skupaj z raztopljenim sladkorjem najhitreje vsrka v telo.
  • Kaj pa čokolada ali mlečni sladoled? Mlečni sladoled in čokolada vsebujeta veliko maščob, ki upočasnijo vsrkavanje sladkorjev v črevesju, zato bo zadosten dvig krvnega sladkorja nastopil po več kot 30 minutah (po nekaterih raziskavah šele po 60 do 90 minutah). Znaki hipoglikemije bodo tako prisotni dalj časa. Če so hipe pogostejše bo posledica tudi največkrat neželen porast telesne teže.
  • Zakaj se odsvetujejo slaščice ob hipoglikemiji? Hipoglikemija zahteva zdravilo in ne slaščic. Te lahko, sploh pri otroku predstavljajo nagrado – če imaš hipoglikemijo, dobiš slaščico. Zato naj se hipe raje rešujejo z 1 dL sladkega soka ali glukozno tableto, slaščice pa naj se prihranijo za praznovanja in športne dejavnosti.

Pozor! Kadar je hipoglikemija nastopila po naporni športni dejavnosti, sredi noči, kadar je posameznik na FIT-u (Funkcionalni inzulinski terapiji) ali je nagnjen k težkim hipoglikemijam in bo naslednji obrok šele čez več kot 1 uro, naj zaužije dodatno še manjši obrok (30 g) sestavljenih ogljikovih hidratov, npr. košček kruha z maslom ali sirom, jabolko in kreker … Ali ta dodatni obrok ustrezno pokriti z odmerkom inzulina pa bo svetoval diabetolog ob rednih pregledih v ambulanti.

Scroll to Top