za lažje življenje

Brezplačna številka
080 18 80

Kako učinkovito pričvrstiti set in oddajnik

Glukozni senzor je občutljiv in drag pripomoček, ki je namenjen neprekinjenemu merjenju glukoze in se ga najpogosteje uporablja kot sestavni del sistema inzulinske črpalke. Pravilna namestitev glukoznega senzorja je zelo pomembna, saj vpliva na njegovo delovanje, zato je pri vstavitvi in pritrjevanju senzorja na kožo treba upoštevati navodila proizvajalca.

Namestitev senzorja in oddajnika na telo

Naši uporabniki se soočajo predvsem z izzivom učinkovite pričvrstitve senzorja in oddajnika na telo.

Ko senzor, s pomočjo sprožilne naprave, vstavimo na primerno mesto na telesu, ga pričvrstimo s priloženim obližem. Po tem nanj priključimo oddajnik in ga prelepimo z drugim priloženim obližem. Namesto tega lahko uporabimo drug dodaten obliž ali, kakor pogosto vidimo v praksi, izberemo alternativen način pritrditve s kinezio ali podobnimi trakovi.

Težave z obliži

Lahko pride do odstopanja obliža od kože, razlogov zanj pa je več: vlažnost kože/močno potenje, slaba namestitev obliža, neprimeren ali star obliž … Ne smemo pozabiti, da tudi telesna aktivnost pomembno vpliva na trdnost obliža. Zmerna telesna aktivnost običajno ne povzroča težav, če pa se ukvarjate s kontaktnimi športi, s športi z visoko intenzivnostjo ali s plavanjem, pa je smiselno večkrat preveriti mesto vstavitve senzorja.

Ne pozabite, da sta pomembni tudi izbira mesta vboda in redna menjava mesta vboda. Menjave mest vboda načrtujte tako, da bo med vstavitvijo senzorja na isto mesto na telesu minilo vsaj 21 dni. S tem koži in podkožju omogočite učinkovito obnovo poškodovanega tkiva.

Izbor obliža

Predlagamo, da za drugi oz. tretji obliž, ki dodatno prekriva senzor in/ali oddajnik izberete kakovosten, vodoodporen in zračen obliž. Obliž naj ne vsebuje lateksa in ob odstranitvi naj čim manj poškoduje povrhnjico kože.

Reakcija na obliž

Alergija na obliž je težava, ki se pojavi pri uporabnikih, občutljivih na sestavine v obližu. Včasih se lahko vnetna reakcija hitro ublaži z obkladki in mazili, v redkih primerih pa alergijska reakcija lahko zahteva zdravljenje pod zdravniških nadzorom.
V primeru morebitnih reakcij kože ali alergij se posvetujte s svojim diabetologom.

Učinkovita zaščita kože

Danes imamo na voljo kar nekaj proizvodov, ki so namenjeni blaženju vnetja in pospeševanju celjenja površinskih ran. Izdelki so klinično preizkušeni, kar pomeni, da  je njihovo delovanje hitro in učinkovito.

Video: Vstavljanje glukoznega senzorja Guardian™ Sensor 3

Priporočeni izdelki iz našega nabora

  • Xtrata prozorni zaščitni film za pričvrstitev medicinskih pripomočkov, oblog za rane idr.
  • Cavilon pršilo pri nanosu na kožo tvori nepekoč prozoren film, ki ustvari bariero med površino kože in obližem. Dobro zaščiti poškodovano, pordelo in oteklo kožo zaradi uporabe obližev ter zaščiti vnete predele kože zaradi daljše izpostavljenosti vlagi in toploti. Uporaba pršila je primerna za dojenčke, starejše od enega meseca, otroke in odrasle.
  • Sano PUR balzam s čajevcem in ognjičem neguje suho, grobo in razpokano kožo. Sestavine balzama kožo negujejo in ščitijo pred izsušitvijo. Zelo primeren je za diabetike, za nego občutljive, suhe in grobe kože. Balzam je primeren tudi za nego kože po odstranitvi infuzijskega seta inzulinske črpalke, glukoznega senzorja in oddajnika ter nego kože po vbodu za odvzem krvi ali injiciranju inzulina.
  • PolyMem obloga za rane pospešuje celjenje in zdravljenje različnih vrst ran ter obenem hitro odpravi bolečino. Obloga se na poškodovano mesto lahko pričvrsti z zaščitnim filmom ali z elastičnim povojem, ki ne poškoduje povrhnjice in je primeren za občutljivo kožo.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site! Scroll to Top