Ravnanje s pripomočki za samokontrolo pozimi

Zelo nizke temperature lahko povzročijo nedelovanje merilnika glukoze v krvi in poškodujejo testne lističe.

Nizke temperature niso razlog, da bi naslednjih nekaj mesecev obsedeli pred domačim ognjiščem. Primerno oblečeni se zato pogosto raje, sploh ob sončnem vremenu, radi odpravimo ven, bodisi  gremo v družbo, na sprehod ali pa si izberemo drugo aktivnost. Vse, kar moramo upoštevati je, da ohranimo sladkor v krvi čim bližje ciljnemu območju ter da nikakor ne smemo pozabiti pripomočkov za samokontrolo na neprimernem mestu.

Zaščita pripomočkov za samokontrolo in inzulinske črpalke pri nizkih temperaturah

Merilnik sladkorja in testni lističi

Če želimo, da so rezultati meritev glukoze v krvi točni, moramo z merilnikom glukoze vedno ravnati po navodilih proizvajalca. Z merilnikom glukoze rokujemo strpno, skrbimo, da je shranjen v etuiju ter ga ne izpostavljamo temperaturi nižji od 5 °C oziroma višji od 45 °C.

Skrajne temperature lahko povzročijo nedelovanje merilnika glukoze v krvi in poškodujejo tudi testne lističe.

V primeru, da merilnik glukoze v krvi pustimo na mestu, ki je presegla temperaturni razpon 5° C – 45° C, ga prenesemo v prostor oziroma na mesto s sobno temperaturo in ga pustimo tam vsaj 20 minut, da se prilagodi novi temperaturi okolja. Če meritev glukoze v krvi opravimo prej, je veliko verjetno, da rezultati meritev ne bodo točni.

V primeru podhladitve merilnika, slednjega nikoli ne ogrevamo  z ogrevalnimi telesi (kalorifer, sušilnik za lase …) oziroma ga nikoli ne postavimo na ogrevalna telesa (peč, radiator idr.). In v primeru, da se vam merilnik na visoki temperaturi pregreje, ga nikar ne ohlajajte v skrinji, pod hladno vodo, med kockami ledu ali ob kozarcu ledeno hladne pijače.

Raztopina inzulina zamrzne pri temperaturi okrog 0 ˚C, pri visokih temperaturah (nad 40 ˚C) pa se inzulin razgradi in postane neaktiven.

V hladnem vremenu tako pripomočke za samokontrolo kot inzulinsko črpalko nosimo ob telesu in jih pokrijemo s toplimi oblačili. 

Merilnika glukoze in testnih lističev NIKOLI ne pustimo na mestih zelo nizke in zelo visoke temperature: na prostem, v avtomobilu, v nahrbtniku, torbici ipd.

Scroll to Top