za lažje življenje

Uporaba kombiniranega in podaljšanega bolusa v prazničnem času

Praznovanja večino izmed nas postavljajo pred zanimive kulinarične izzive… Nekaterim se lahko izognemo z domišljenim izborom in pripravo hrane, drugim s premišljenim polnjenjem krožnika. Če imamo sladkorno bolezen in jo vodimo s pomočjo inzulinske črpalke, pa se z izzivi lahko spoprimemo tudi z uporabo različnih oblik bolusov.

Podaljšani bolus omogoča enakomerno dovajanje bolusa v daljšem časovnem obdobju (od 30 minut do 8 ur). Ta bolus lahko uporabimo za dovajanje inzulina, kadar zaužijemo »dolg« obrok z veliko prigrizki. Uporaben je tudi za obroke z veliko maščobe. Podaljšani bolus lahko uporabimo tudi, če se nam zaradi navadnega bolusa vrednost glukoze v krvi zniža prehitro.

Namig: za “slow food”, poroke, praznovanja ipd., ko obrok traja dolgo časa in vsebuje veliko »hodov«; lahko tudi za pokrivanje obroka, ki vsebuje veliko mesa in malo ali nič ogljikovih hidratov (npr. zelenjava in velik zrezek).

Kombinirani bolus je kombinacija takojšnjega navadnega bolusa, ki mu sledi podaljšani bolus. Kombinirani bolus je uporaben pri obrokih, ki vsebujejo ogljikove hidrate, ki se razgrajujejo hitro, in ogljikove hidrate, ki se razgrajujejo počasi. S kombiniranim bolusom poskrbimo za takojšnje in poznejše potrebe po inzulinu.

Namig: za silvestrske pojedine, nedeljska kosila, pizze, ter tudi za vse tople obroke, ki vsebujejo kombinirana živila


>> Pred vklopom možnosti kombiniranega in podaljšanega bolusa se posvetujte z zdravnikom. Za tehnično pomoč se obrnite na dežurni telefon podjetja Zaloker & Zaloker.

Scroll to Top