Obloga PolyMem lajša bolečino

Bolečina je po definiciji neprijetna čutna in čustvena zaznava, povezana z dejansko ali morebitno poškodbo tkiva. Vzrok bolečine ni nujno poškodba tkiva, obenem pa ni nujno, da vsako poškodbo tkiva spremlja bolečina.

Glede na nastanek ločimo dve vrsti bolečine:

  • Nociceptivna bolečina – je posledica poškodbe tkiva (mehanska, toplotna ali kemična poškodba perifernih živčnih vlaken) in se lahko preko nociceptorjev (prostih končičev bolečinskih živcev) širi v tkiva, kosti, mišice in vezivno tkivo.
  • Nevropatska bolečina – je posledica okvare živčevja in je huda, nevzdržna, kronična bolečina rakavega (malignega) ali nerakavega (nemalignega) izvora
    V koži imamo različne senzorične receptorje; za dotik oz pritisk, za temperaturo, za vibracije in za bolečino. Zanimivo je vedeti, da vsak cm² kože vsebuje 15 receptorjev za pritisk, 6 za hladno
    1 za toplo in kar 200 za bolečino. Ko se aktivirajo, sprožijo serijo dogodkov. Pojavi se modrica, oteklina, edem in bolečina. Signal se po živcih prenese v osrednje živčevje, nato v hrbtenjačo in nazadnje v možgane.

Obloga PolyMem® s svojo tehnologijo zavira akcijo bolečinskih dražljajev, ki se širijo po živčnih končičih in sicer tako, da z močnim kapilarnim vlekom iz kože in podkožja vleče natrijeve ione (ki vplivajo na številne kemijske reakcije v telesu, zlasti v živčnih in mišičnih celicah) ter s tem zavira prenos bolečine po živčnih končičih, kar omili občutek bolečine. To se zelo hitro občuti pri zelo bolečih kroničnih ranah.

Protibolečinsko in protivnetno delovanje obloge PolyMem® je podprto s študijami primerov, ki pa niso vključevali le ran, ampak tudi poškodbe zaradi topih udarcev pri nepoškodovani koži in športne poškodbe (npr. zvin). Tudi v teh primerih je bilo dokazano občutno zmanjšanje vnetne reakcije že v nekaj urah po poškodbi.

Scroll to Top