za lažje življenje

Nedeljska večerja vpliva na ponedeljkove sladkorje

Angela je stara 62 let in ima sladkorno bolezen tipa 2. Zdravi se z metforminom in dvakrat dnevno z inzulinsko mešanico. Vsako nedeljo zvečer »pocrklja« svoje vnuke tako, da jim pripravi pico. Da ne kuha dvakrat, z njimi večerja tudi sama. To ni del njene običajne dnevne rutine. Večino dni Angela večerja bolj zgodaj in običajno poje solato z malo fižola, jogurt ali košček sira z zelenjavo. Ne zaveda se, kako nedeljsko »crkljanje« vnukov vpliva na njen sladkor naslednje jutro.

Angela uporablja merilnik

Medicinska sestra edukatorka v ambulanti je Angeli priporočila, naj redno meri krvni sladkor in izmerjene vrednosti zapisuje v dnevnik samokontrole. Vanj zdaj Angela zapisuje tudi druge opombe, na primer dolg sprehod s psom ali slabo počutje.

Ob kontroli v ambulanti edukatorka in Angela skupaj pregledata zapise v dnevniku in se o njih pogovorita. Angela pove, da izmerjene vrednosti včasih pozabi zapisati, saj dnevnika ne nosi vedno s seboj.

Aplikacija za Angelo
Edukatorka je predlagala Angeli, naj si na telefon naloži aplikacijo, ki ji bo pomagala pri beleženju meritev in opomb v zvezi s sladkorno boleznijo. Vnuk je pomagal Angeli naložiti aplikacijo in jo povezati z njenim merilnikom sladkorja. Angeli danes tako ni treba več zapisovati vrednosti v dnevnik in tudi opombe lahko vpiše kar v telefon. Vnuk jo je naučil celo tega, kako slikati krožnik hrane, da lahko sliko pokaže edukatorki.

Novi Angelin dnevnik
Angela se je hitro navadila, da se izmerjene vrednosti iz merilnika samodejno prenesejo v telefon. Večkrat je tudi slikala krožnike s hrano, ki jo je pojedla. Edukatorka je Angeli ob slikah na preprost način pojasnila, katere kombinacije in količine živil na krožniku bi ji manj dvignile krvni sladkor.

Aplikacija Angeli pomaga
Angela je kmalu opazila, da aplikacija spremlja njene vrednosti sladkorja, saj je na telefonu občasno prikazala vzorec v njenih izmerjenih vrednostih.
Angela nima vedno idealnih sladkorjev. Včasih vzrok za porast pozna, včasih pa ga ne more odkriti. Pred kratkim jo je presenetilo sporočilo na telefonu o ponavljajočih se visokih sladkorjih ob ponedeljkih. Angela se je zamislila in ugotovila, da je vzrok verjetno nedeljska večerja, ki se je vsako nedeljo tako zelo veseli.

Kako Angela ukrepa
Angela sledi napotkom edukatorke glede vsebine krožnika. Ni treba, da se popolnoma odpove pici, si pa odmeri manjši kos in obenj na krožnik naloži za dve dlani zelene solate ter sok zamenja s kozarcem vode. Spomni se svojega presenečenja, ko ji je edukatorka povedala, da je v kozarcu pomarančnega soka kar 9 vrečic sladkorja. Angela se odloči, da bo tudi otrokom namesto soka ponudila vodo ali sadni čaj.
Aplikacija spremlja Angeline izmerjene vrednosti in zazna, da so se njeni ponedeljkovi sladkorji znižali. O tem obvesti Angelo in ji čestita, da ji je uspelo.

Scroll to Top