Inzulinska črpalka – pripomoček za zdravljenje sladkorne bolezni

Inzulinska črpalka je trenutno najširše sprejeto orodje za doseganje normalnih vrednosti glukoze v krvi. Tehnično je tako dovršena, da lahko zelo natančno posnema delovanje zdrave trebušne slinavke. Zato ni presenetljivo, da število vseh uporabnikov inzulinske črpalke na svetu od leta 1972, ko je bila izdelana prva tovrstna naprava, strmo narašča in danes že presega številko 500.000.

Zdravljenje sladkorne bolezni tipa 1 in 2

S pomočjo inzulinske črpalke svojo sladkorno bolezen vodijo tako bolniki tipa 1 kot tudi bolniki tipa 2, ki so na terapiji z inzulinom.

Inzulinska črpalka prinaša bistvene prednosti pri vodenju sladkorne bolezni: boljši nadzor in preprečevanje oziroma zmanjšanje možnosti razvoja neželjenih posledic sladkorne bolezni. Dobra uporaba inzulinske črpalke zagotavlja natančno dovajanje inzulina, kar pomeni vzdrževanje glukoze v krvi blizu normalnim vrednostim. To zagotavlja boljše splošno počutje, svobodnješi način življenja ter manj poznih zapletov.

Svobodnejši način življenja

Vsakdanjik dobro poučenega sladkornega bolnika z natančno osebno prilagojenimi odmerki v inzulinski črpalki se zelo približa vsakdanjiku nekoga, ki sladkorne bolezni nima. Terapija z inzulinsko črpalko omogoča razgiban in nepredvidljiv vsakdanjik, se prilagaja obrokom hrane (in ne obratno), sledi telesni aktivnosti in se po potrebi hitro prilagodi morebitni zmanjšani aktivnosti, omogoča lažje obvladovanje glukoze v krvi v primeru bolezni … skratka, omogoča uporabniku hiter odziv na spremembe vrednosti glukoze.

Zdravljenje z inzulinsko črpalko omogoča vrnitev precejšnje mere spontanosti v vsakdanje življenje ter pomembne prednosti, kot so:

 • boljši nadzor nad vrednostmi glukoze;
 • manj hipo- in hiperglikemij;
 • znižanje vrednosti HbA1c;
 • povrnitev zavedanja hipoglikemij;
 • manj zbadanja;
 • večjo prilagodljivost obrokom;
 • zmanjšanje tveganja za nastanek poznih zapletov sladkorne bolezni;
 • telesno aktivnost brez izgube nadzora nad glukozo v krvi;
 • natančen nadzor nad glukozo v krvi med nosečnostjo;
 • zmanjšanje inzulinske odpornosti pri sladkorni bolezni tipa 2;
 • aktiven življenjski vsakdan in izmensko delo.

Inzulinska črpalka pa je seveda le orodje in je kot vsako drugo orodje uspešna le toliko, kolikor je prizadeven človek, ki jo uporablja. Dobro vodenje sladkorne bolezni z inzulinsko črpalko tako zahteva vestno opravljanje meritev glukoze v krvi, štetje ogljikovih hidratov (ki ga lahko močno olajša tehtnica ogljikovih hidratov) ter pravilno uporabo inzulinske črpalke.

>> Več o inzulinski črpalki Paradigm Veo na www.paradigmveo.si 
>> Več o inzulinski črpalki MiniMed 640G TUKAJ

>> Več o inzulinski črpalki MiniMed 670G si lahko preberete TUKAJ


>> Minimed 640G – Zakaj izbrati terapijo z inzulinsko črpalko
>> Minimed 640G – Sistem, ki klinično dokazano zmanjša hipoglikemijo
>> Minimed 640G s funkcijo SmartGuard vam da samozavest pri vodenju sladkorne bolezni
>> Minimed 640G s funkcijo SmartGuard omogoča vam in vašemu otroku manj skrbi
>> Sistem MiniMed 640G – Uvodni koraki
>> Vodič Korak za korakom
>> Sistem MiniMed 670G – Uvodni koraki
>> Sistem MiniMed 670G – letak

Scroll to Top