Sladkorna bolezen in alkohol

Alkohol ...

  • Deluje kot pomirjevalo in upočasni možganske funkcije, zato naše reakcije postanejo počasnejše.
  • Izzove agresijo.
  • Povzroča zmedenost.
  • Lahko vodi v odvisnost in s tem povezane zaplete.
  • V kombinaciji z nekaterimi zdravili ali »socialnimi drogami« oslabi ali okrepi njihov učinek.
  • Lahko v času nosečnosti povzroči prirojene napake v razvoju ploda, t.i. »fetalni alkoholni sindrom«.

Vsebnost alkohola

Če uživate pijače z večjim odstotkom alkohola, boste hitreje opiti.

Vsebnost sladkorja

Alkohol povzroča nepredvidljiva nihanja glukoze v krvi. Sladki koktajli hitro zvišajo raven glukoze. Opozarjamo vas na nevarnost težkih hipoglikemij več ur po prenehanju pitja alkohola, ne glede na vrsto pijače. Bodite previdni pri korekcijskih odmerkih inzulina in pogosteje preverjajte glukozo v krvi!

Hitrost pitja

Pijte počasi. Po vsaki zaužiti alkoholni pijači popijte brezalkoholno, da ohranite primerno hidracijo in razredčite količino alkohola v krvi. Najboljša izbira je voda, ker ne vsebuje sladkorja.

»Podlaga« v želodcu

Nikoli ne uživajte alkohola na prazen želodec, saj s tem povečujete tveganje za hipoglikemijo. Med daljšim pitjem alkohola vsaki dve do tri ure nekaj pojejte (npr. slane prestice, oreščke, krekerje). Priporočamo 10–15 gramov ogljikovih hidratov naenkrat. Pred spanjem zaužijte ogljikove hidrate (npr. kruh), da preprečite nočno hipoglikemijo, in izmerite glukozo v krvi! Naslednji dan kot običajno začnite z zajtrkom in meritvijo glukoze v krvi.

>> Več o vplivu alkohola, nasvete in odgovore na pogosto zastavljena vprašanja si lahko preberete TUKAJ.

Scroll to Top