Sistem Repose dokazano dvakrat učinkovitejši od dinamičnih sistemov

Sistem Repose je vedno dobro deloval, a je bil v senci prevlade sistemov z izmeničnim pritiskom.


Posteljne blazine z izmeničnim pritiskom s pogonskim upravljanjem so bili pogosto obravnavane kot privzeti sistem za uporabo pri zdravljenju razjed zaradi pritiska. V tej panogi je bil sistem Repose včasih označen kot manj kakovostna rešitev. Toda zdaj je dokazano prav nasprotno!

Repose se kot sistem za preprečevanje razjed zaradi pritiska uporablja že več kot 25 let. Je reaktiven sistem pripomočkov, napolnjenih z zrakom (notranji pritisk 12 mmHg), na primer posteljnih nadvložkov, sedežnih blazin, opetnikov itd. Ti izdelki so sestavljeni iz tanke, 50 μm debele plasti poliuretana, ki skupaj z zrakom omogoča »potopitev« in »ovitje« telesa po zaslugi svoje izjemne raztegljivosti.

Repose zagotavlja največjo možno stično površino s pacientom in izrazito manjši pritisk. Zrak, ki ga vsebujejo pripomočki Repose, ne nudi nobenega odpora. Je brez spomina na obliko in znotraj zračnih celic prosto kroži. Zato se lahko sistem Repose hipoma prilagodi vsakemu sedečemu ali ležečemu položaju in ob tem ohranja optimalno porazdelitev pritiska. Temu pravimo načelo reaktivne porazdelitve pritiska.

Študija

Prospektivno, randomizirano, kontrolirano in multicentrično klinično testiranje za namen primerjanja učinkovitosti in stroškov posteljnih vložkov s statičnim zrakom in posteljnih vložkov z izmeničnim pritiskom v okviru preprečevanja preležanin pri rizičnih pacientih, ki so nastanjeni v negovalnih ustanovah.

Metoda: 308 pacientov s povečanim tveganjem za razvoj preležanin, ki so omejeni na ležanje v postelji in sedenje v vozičku, v starosti nad 65 let.

Rezultat

Dvakrat manj primerov nastanka razjed zaradi pritiska: številke dokazujejo prednosti posteljnih vložkov za porazdelitev pritiska Repose pri preprečevanju razjed zaradi pritiska.

Dvakrat dlje brez razjed zaradi pritiska: pacienti, ki so izbrali posteljno blazino Repose, so ležali več kot dvakrat dlje časa brez razjed zaradi pritiska kot tisti, ki so uporabljali posteljno blazino z izmeničnim pritiskom. Načelo konstantnega šibkega pritiska s porazdelitvijo je pri preprečevanju razjed zaradi pritiska bistveno učinkovitejše kot ciklično blaženje pritiska.

Za polovico nižji stroški: uporaba blazin Repose predstavlja za več kot polovico nižje stroške, zato je s finančnega vidika zanimiva za vse negovalne ustanove.

> Preberite si rezultate študije Repose

Scroll to Top