Priprava rezervoarja ob menjavi infuzijskega seta

Menjava infuzijskega seta in rezervoarja je pomemben del vodenja sladkorne bolezni z inzulinsko črpalko, zato je pomembno, da se nanjo pripravimo in jo izvedemo pravilno.

Tokrat si bomo podrobneje ogledali pravilen postopek priprave rezervoarja.

1. Predpogoj pravilne priprave rezervoarja je priprava inzulina.

Inzulin mora biti ogret na sobno temperaturo, da zmanjšamo tveganje za pojav zračnih mehurčkov. Iz hladilnika ga vzamemo že prejšnji večer ali najmanj 1 uro pred uporabo.

2. Pred začetkom temeljito umijemo roke in pripravimo potrebne pripomočke.

Roke umijemo z milom in toplo vodo ter jih temeljito osušimo. Pripravimo inzulin, nov rezervoar, nov infuzijski set, inzulinsko črpalko, sprožilno napravo in alkoholni robček.

3. Vialo z inzulinom na vrhu obrišemo z alkoholnim robčkom in počakamo, da se posuši.

4. Iglo modrega vmesnika spojimo z vialo inzulina.

5. Potisnemo inzulin iz viale, da rezervoar napolnimo s 3-dnevno količino inzulina.

Pravilno ocenimo naše 3-dnevne potrebe po inzulinu in dodamo 20-30 enot rezerve (za polnjenje infuzijskega seta ter priklop/odklop).

6. Iz rezervoarja odstranimo morebitne zračne mehurčke.

Previdno potrkamo po rezervoarju, da se mehurčki dvignejo na vrh. Ne trkamo premočno po rezervoarju in rezervoarja ne stresamo!

7. Modri vmesnik usmerimo navzdol in ga odstranimo iz rezervoarja ter rezervoar povežemo s cevko seta.

8. Morebitne zračne mehurčke iztisnemo skozi cevko seta.

9. Odvijemo bat rezervoarja ter sledimo navodilom za previjanje ter vstavitev rezervoarja v inzulinsko črpalko.

Ne pozabimo:

Scroll to Top