za lažje življenje

Inzulinska črpalka: kako ukrepamo ob hipoglikemiji?

Hipoglikemija je najpogostejši zaplet sladkorne bolezni, o katerem govorimo, kadar krvni sladkor zdrsne pod mejo 3,5 mmol/L. Znaki hipoglikemije so lahko prisotni tudi pri višjih vrednostih krvnega sladkorja, kadar je padec krvnega sladkorja hiter.

Pravilno in pravočasno ukrepanje ob sumu na hipoglikemijo je pomembno, saj lahko tako preprečimo težjo hipoglikemijo. Prav tako pomembno je tudi preučevanje možnih vzrokov hipoglikemije (prevelik odmerek inzulina, telesna aktivnost, akutna okužba), saj lahko s tem hipoglikemijo preprečimo ali vsaj zmanjšamo njihovo število.

Kako ukrepamo pri hipoglikemiji, če uporabljamo inzulinsko črpalko?

Prvi ukrep je vedno meritev krvnega sladkorja z merilnikom, nato sledi:

  1. Odklop črpalke: Črpalko ustavimo za 30 minut s funkcijo  »USTAVI«, s katero črpalko enostavno ustavimo in nato ponovno zaženemo. Da pa črpalke ne pozabimo ponovno zagnati ali je ne zaženemo prekmalu je primerneje, da ob hipi uporabimo funkcijo začasni bazalni odmerek  »NAST/UR. ZAČ. BAZ. ODMEREK«. Ta funkcija nam omogoča, da za čas 30 minut (do 1 ure) nastavimo odmerek 0,0 enote na uro. S tem dosežemo, da črpalka do izteka nastavljenega časovnega obdobja ne bo dovajala inzulina in se bo nato sama preklopila na dovajanje običajnega bazalnega odmerka.
  2. Enostavni ogljikovi hidrati: zaužijemo pravo količino čiste glukoze ali sladkorja.
  3. Dodatni obrok je pomemben, kadar je krvni sladkor nižji od 3 mmol/L ali pa je hipoglikemija nastopila v nočnem času. Ne smemo pa pozabiti, da je tak obrok treba pokriti z ustreznim bolusom inzulina. Ta odmerek je velikokrat nižji od običajnega. Večinoma pokrijemo 50 do 100 % zaužitih ogljikovih hidratov.
Viri
  • Bratina, N. Sladkorčki. Vse, kar ste želeli vedeti o sladkorni bolezni. Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami. Ljubljana. 2012
Deli novico:
Scroll to Top