Pravilna uporaba oblog PolyMem

Obloge za rane PolyMem® hitro in učinkovito pospešujejo celjenje ran in lajšajo bolečino. Njihova učinkovitost je preverjena s številnimi študijami in osebnimi izkušnjami mnogih uporabnikov.

Vsak izdelek pa lahko učinkovito opravlja svojo funkcijo le v primeru, ko ga uporabljamo pravilno in skladno z navodili za uporabo.

Izbira obloge

 • Prevelika ali premajhna obloga – obloga naj sega od 0,5 cm (pri majhnih ranah) do 2 cm (pri velikih ranah) čez rob rane.
 • Obloga s srebrom ali brez srebra – obloga s srebrom je primerna za okužene rane, običajna obloga pa za neokužene.
 • Manj vpojna ali bolj vpojna obloga – bolj vpojno oblogo PolyMem® MAX® izberemo za rane, ki imajo več izločka.
 • Izbira neprimerne obloge pri obravnavi globokih ran – v globoke rane namestimo najprej polnilo PolyMem® WIC® in preko nje običajno oblogo PolyMem.

Kako je prav?

 • Kadar je okolica rane vneta, na rano namestimo oblogo PolyMem® tako, da sega približno 1-2 cm čez rob poškodovanega tkiva (rane). S tem preprečimo širjenje robov rane na zdravo tkivo.
 • Obloga s srebrom je primerna za rane, ki so okužene ter večje opekline in globoke rane.
 • Če je izločka iz rane veliko, kar je pogosto pri ulkusih, izberemo visoko vpojno oblogo PolyMem® MAX®. S tem se izognemo prepogosti menjavi obloge in manj posegamo v proces celjenja. Če, na primer na ulkus, namestimo običajno oblogo PolyMem®, se prehitro prepoji, zato je učinek celjenja občutno slabši.
 • V globoke rane, predvsem na razjede zaradi pritiska, nameščamo polnilo PolyMem® WIC.  Nobena obloga ali sredstvo za celjenje poškodovanega tkiva ne deluje, če ni v neposrednem stiku z rano.

Namestitev in menjava

 • Oblogo PolyMem® nameščamo skladno z navodili proizvajalca. Potiskana stran obloge mora biti vedno obrnjena navzven, nepotiskana pa v stiku z rano.
 • Obloga PolyMem® naj vedno sega nekoliko čez robove rane, da preprečimo širjenje poškodbe.
 • Če obloge PolyMem® ne zamenjamo ob primernem času, se izloček izteka v zdravo tkivo okolno in povzroča maceracijo (poškodbo). Prepoznamo jo po tem, da se okolna koža obarva belo in se začne luščiti. Tako se prvotna rana poveča oz nastane nova rane, ki jo je treba zdraviti.
Uporaba oblog PolyMem® je enostavna. Obloga se ne sprime z rano in rane ob menjavi ni potrebno čistiti, saj vsi izločki ostanejo ujeti v oblogi in jih ob menjavi odstranimo skupaj z njo.

Uporaba dodatnih sredstev za rane

Obloga PolyMem® je učinkovita le, če je v neposrednem stiku z rano. Tehnologija obloge je namreč zasnovana tako, da za njen optimalen učinek ne potrebujemo nobenih dodatnih gelov, mazil in drugih sredstev.

Krvavitve

Včasih se ob uporabi obloge pojavi krvavitev, česar se večina ustraši in oblogo zamenja. A menjava, kljub krvavitvi, ni potrebna, če obloga ni prekomerno prepojena. Krvavitev je znak, da je rana spet prekrvljena in se uspešno zdravi.

>> Za več informacij in svetovanje o uporabi oblog PolyMem® pokličite na 01 587 40 90.

Scroll to Top