Poletna skrb za pripomočke

Danica Ostanek, prof. zdr. vzg.


Poletje ni le čas aktivnosti. Predvsem je to čas ležernosti, ko radi mislimo na nič. Vendar to ne pomeni, da mora dejansko tako tudi biti. Nikakor ne. Poletje od nas zahteva le nekoliko večjo mero previdnosti, pri sladkorni bolezni pa dodatno pozornost na ravnanje z medicinskimi pripomočki in zdravili.

Skrb za pripomočke za samokontrolo

Poleti zunanje temperature narastejo nad 30 ˚C, kar pripomočkom za samokontrolo in inzulinu ne prija. V toplejših in vročih dneh moramo z merilnikom krvnega sladkorja in s testnimi lističi ravnati skrbno ter jih ustrezno zavarovati pred neposredno sončno svetlobo in vročino. Da bi nam merilnik kazal točno vrednost glukoze, se moramo držati naslednjih pravil:

  • Pripomočkov za samokontrolo ne puščamo v parkiranem ali stoječem avtomobilu, v katerem lahko temperatura močno naraste.
  • Pripomočke za samokontrolo hranimo v temperaturnem območju, ki ga priporoča izdelovalec, kar je še posebej pomembno za testne lističe (na vsaki škatlici in na vsebniku testnih lističev je napisano priporočeno temperaturno območje delovanja, ki je po navadi med 0 in 30 ˚C).
  • Merilnik v primeru pregretosti pred izvedbo meritve za 20 minut pustimo na sobni temperaturi.
  • Če pregrejemo testne lističe, se lahko poškoduje reagent in posledično rezultati meritev odstopajo.
  • Poleti hranimo testne lističe na mestu, ki ni neposredno izpostavljeno soncu ali sončni svetlobi.
  • Za prenašanje pripomočkov za merjenje glukoze lahko uporabimo hladilno torbo, vendar pazimo, da niso testni lističi neposredno položeni na zmrznjenih hladilnih vložkih.
Scroll to Top