Je samovodenje sladkorne bolezni sploh lahko lažje?

Danica Ostanek, prof. zdr. vzgoje


Za lepe vrednosti sladkorja v krvi je potrebne nekaj discipline in nemalo znanja, kar pripomore k razumevanju, kako lahko še tako majhna dejavnost vpliva na vrednost sladkorja v krvi. Da bi osebe s sladkorno boleznijo živele življenje, ne pa večine svojega časa namenjale sestavljanju obroka in merjenju vrednosti sladkorja v krvi, strokovnjaki nenehno iščejo načine, kako poenostaviti samovodenje in izboljšati kakovost življenja.

Ko pri razvoju sodelujejo uporabniki

Novi pristopi k bolj učinkoviti samokontroli in samovodenju sladkorne bolezni so čedalje bolj usmerjeni v razvoj tehnologij, pri katerih sodelujejo tudi osebe s sladkorno boleznijo z različnimi življenjskimi slogi, navadami in potrebami. Z razumevanjem njihovega življenja, želja in potreb oseb je razvoj pripomočka ali storitve veliko bolj na dlani uporabnikov. Mar ni lepo, ko vas nekdo razume in vam ponudi tisto, kar si želite in potrebujete vi?

Slabih merilnikov glukoze ni, so le boljši

Ko boste menjali svoj merilnik glukoze v krvi in stopili do strokovnjaka, vam ta gotovo ne bo ponudil slabega. Na policah je veliko kakovostnih pripomočkov, od katerih so na voljo le še boljši. Pomembno je, da izberete takšnega, ki ustreza vašim navadam in izpolni pričakovanja.

Če ste naklonjeni preprostim napravam, izberite merilnik, ki je pripravljen za uporabo takoj, ko vanj namestite testni listič. Rezultat na merilniku naj bo jasno viden in označen tako, da ga boste takoj razumeli. Uporabniki zato radi uporabljajo merilnike, ki rezultat označijo z barvno lučko in jim na ta način olajšajo razumevanje vrednosti sladkorja v krvi. Če pa ste oseba, ki želi še nekaj več možnosti, potem predlagamo, da izberete takšnega, ki omogoča tudi samodejni prenos podatkov v vaš pa- metni telefon in se hkrati povezuje z namenskimi programi za samovodenje sladkorne bolezni. Osebam s sladkorno boleznijo vedno svetujemo izbor merilnikov glukoze CONTOUR®NEXT in CONTOUR®NEXT ONE, saj ustrezata tako manj kot bolj zahtevnim uporabnikom.

Lahko aplikacija pomaga pri samovodenju sladkorne bolezni?

Verjetno vas ob besedi aplikacija kar strese. Nikar. Aplikacije za samovodenje sladkorne bolezni predstavljajo le še en sodoben in uporaben pristop k samokontroli, ki se ga lahko z redno uporabo zelo hitro usvoji. Tu govorimo o preprostih orodjih, ki vam dajejo možnost olajšanega vodenja sladkorne bolezni in morda tudi izboljšanja rezultatov vrednosti sladkorja v krvi.

Izberite aplikacijo, ki je dobra

Namen uporabe aplikacije pri samokontroli je, da vam olajša življenje – detajlni vpogled v vaše vrednosti in trend gibanja krvnega sladkorja vas lahko usmerita k izboljšavam.

Pri izbiri aplikacije bodite pozorni na to, da je pogled na zaslonu pregleden in razumljiv, naj nudi možnost preprostega vpisovanja opomb ter vnos slik, ki dodatno pojasnijo izmerjeno vrednost. Zvočna opozorila so dobrodošla, a le, če se oglasijo, ko je to za vas pomembno. Gotovo pa ni slabo, če ste opozorjeni takrat, ko aplikacija prepozna morebiten razlog za izmerjene visoke ali nizke vrednosti sladkorja v krvi in vam hkrati pomaga najti rešitev za izboljšanje.

Uporaba aplikacije kot pomoč pri samokontroli mora biti uporabna in nezahtevna. Povezava z vašim merilnikom glukoze mora biti brezhibna, hitra, podatki pa naj bodo shranjeni v oblaku. Tako lahko dostopate do njih kadar koli, hkrati pa jih lahko ob vašem dovoljenju pogleda tudi zdravnik in po potrebi prilagodi terapijo.

Ob upoštevanju, da mora biti aplikacija za pomoč pri samokontroli sladkorne bolezni brezplačna, preprosta za uporabo, pregledna, hitro dostopna in s funkcijami, ki vam lahko izboljšajo vrednost glukoze v krvi, priporočamo uporabo ene najbolje ocenjenih aplikacij CONTOUR® DIABETES, ki ima več tisoč zelo zadovoljnih uporabnikov. S takšno aplikacijo je samovodenje sladkorne bolezni lahko lažje.

Več o merilniku glukoze

Kliknite na ikono za prenos aplikacije

Scroll to Top