Alternativna mesta odvzema krvi

Alternativna mesta odvzema so vsa tista mesta na telesu, ki so poleg prstov na rokah primerna za odvzem krvi, namenjene merjenju vrednosti glukoze.

Primeri takšnih mest so nadlaket, dlan, stegno in trebuh.

Zakaj je primeren odvzem krvi iz drugih mest?

Odvzem krvi iz alternativnih odvzemnih mest je primeren predvsem iz dveh razlogov:

  • ker je bolečina pri vbodu na drugih mestih običajno manjša, saj prstne blazinice sodijo med najbolj oživčene dele telesa;
  • kadar morate glukozo v krvi meriti večkrat dnevno, z alternativnimi mesti razbremenite površino kože na blazinicah prstov.

Kako pridobiti kapljico krvi iz alternativnega mesta?

Odvzem krvi je najenostavneje izvesti s pomočjo sprožilne naprave, ki omogoča takšen odvzem (npr. Microlet NEXT), pri čemer se postopek praktično ne razlikuje od odvzema krvi z blazinice prsta.

Ali je rezultat meritve iz alternativnega mesta odvzema enak rezultatu odvzema iz blazinice prsta?

Rezultata nista vedno enaka. Razlogi, zaradi katerih prihaja do razlik so različni. Predvsem si je pri tem treba zapomniti naslednje:

  • prekrvavitev v različnih delih telesa ni enakomerna;
  • najpogosteje se razlike v rezultatih obeh merjenj pojavijo ob hitrih spremembah vrednosti glukoze v krvi – takoj po jedi, po aplikaciji inzulina ali po večji telesni aktivnosti;
  • hipoglikemijo hitreje določimo z odvzemom krvi s prstnih blazinic kot z odvzemom krvi na alternativnem mestu.

Napotki, ki jih morate upoštevati pri odvzemu krvi iz alternativnih mest

Odvzem krvi iz alternativnega mesta odsvetujemo v času dveh ur po jedi, po aplikaciji inzulina ali po večji telesni aktivnosti.

  • Kadar je rezultat merjenja pri odvzemu iz alternativnega mesta nepričakovan, morate preveriti vrednost glukoze v krvi tudi z odvzemom krvi iz prstne blazinice.
  • Če imate pogosto hude hipoglikemije, ki jih ne zaznavate, vedno merite glukozo v krvi z odvzemom krvi iz prstnih blazinic.
  • Kadar pričakujete nihanja vrednosti glukoze v krvi, želite zaznati hipoglikemijo, vozite avto, upravljate stroje itd., vedno izmerite glukozo v krvi z odvzemom krvi iz prstnih blazinic.
Scroll to Top