7 navad zelo uspešnih ljudi s sladkorno boleznijo

NAVADA ŠT. 1: Bodite proaktivni
Ljudje smo obdarjeni z domišljijo in svobodno voljo in se sami odločamo, kako se bomo odzvali na določeno situacijo. Imamo svobodo, da sami ustvarjamo svoja življenja in to pomeni »biti proaktiven«: izbirati svoja dejanja in sprejemati odgovornost zanje. Poskusite proaktivno prebrati seznam sedmih načinov ravnanja za samopomoč: »Odločil sem se jesti zdravo«, namesto »Moram jesti zdravo«. »Odločil sem se biti telesno dejaven«. »Odločil sem se spremljati raven glukoze v krvi«. Ko boste začeli razmišljati proaktivno, se bo vaša samozavest dvignila. Ker boste sami sprejemali odločitve, se bodo stvari začele dogajati. S tem boste prevzeli nadzor nad sladkorno boleznijo in nad svojo prihodnostjo. Odločitev je vaša!

NAVADA ŠT. 2: V mislih imejte cilj, ki ga želite doseči
Lahko si poskušate predstavljati življenje, ki je bolj zdravo, bolj varno in v katerem ste močnejši kot kadarkoli prej. To je bistvo zastavljanja cilja, ki ga želite doseči: ustvarite si vizijo življenja na osnovi tega, kar je za vas najpomembnejše; na osnovi svojih najdragocenejših vrednot. Uporabite 7 načinov ravnanja za samopomoč kot »zemljevid« na katerem vsak način ravnanja predstavlja kažipot na poti do vašega cilja. Izberite si enega izmed načinov in si postavite majhen cilj. Zamislite si, česa ste sposobni, nato pa se tega lotite!

NAVADA ŠT. 3: Začnite na začetku
V mislih imejte vizijo svojega življenja. Imate proaktivno moč s pomočjo katere lahko sprejemate odločitve, ki vas bodo privedle do cilja. Sedaj ste pripravljeni na dejanja.
Najprej se vprašajte kaj bi lahko uvedli kot svojo redno navado, ki bi prinesla veliko pozitivno spremembo v vaše življenje? Izberite navado, ki se vam zdi najtežja ali najbolj zastrašujoča in jo postavite na prvo mesto. Je to jemanje zdravil? Spremljanje? Izločitev nezdrave prehrane z vašega jedilnika? Če so vaše vizije in vrednote trdno zasidrane v vaših mislih, bo izziv lažji. Na ta način boste lažje razvrstili stvari, ki so vam v življenju najpomembnejše.

NAVADA ŠT. 4: Ne razmišljajte o porazu
Ob vsaki izmed 7-ih navad za samopomoč lahko izkoristite nasvet, idejo, ali podporo nekoga drugega. Sodelovanje z edukatorjem vam lahko pomaga pridobiti znanje in spretnosti, kadar skupaj z zdravnikom pregledujete vrednosti glukoze v krvi ali meritve A1C, lahko sodelujete pri morebitnem prilagajanju zdravil, prehrane ter vadbe … Enako pomembno je, da razmišljanje, ki ne dopušča možnosti poraza, razvijejo tudi vaša družina in prijatelji. Poleg svojih ciljev, jim zaupajte tudi svoje skrbi in strahove. Pomagajo vam lahko pri reševanju problemov, lahko vam nudijo potrebno motivacijo pri zmanjševanju tveganj in pri izpolnjevanju obveznosti. Bistvo tega, da ne razmišljate o porazu je, da se ustvari pozitivna energija za sodelovanje.

NAVADA ŠT. 5: Najprej poskusite razumeti sami in šele nato pričakujte razumevanje drugih
Prepogosto poslušamo samo z enim ušesom, željni odgovoriti, namesto razumeti. S poslušanjem zdravnikov in edukatorjev se boste naučili, kako si v praksi pomagati sami. Kaj pa člani vaše družine in delodajalec? Tudi njih je potrebno razumeti, še zlasti, če želite, da spremenijo svoje navade. Če nekdo čuti, da ga razumete in cenite, bo veliko bolj odprt in dovzeten za vaše potrebe. Dajte drugim vedeti, da razumete, nato pa skušajte doseči, da bodo drugi razumeli vas – na jasen in odkrit način in s pogledom na situacijo z zornega kota drugih.

NAVADA ŠT. 6: Povezujte
Povezovanje je lahko ustvarjalna in mogočna sila pri obvladovanju sladkorne bolezni. Če je, na primer, vaš cilj doseči zdrav način prehranjevanja, vam lahko vaš edukator pomaga sestaviti načrt prehrane, ki bo ustrezal vam in vašemu življenjskemu slogu. Kaj pa telesna dejavnost? Prvi korak v smeri redne telesne vadbe je lahko težak, a lahko nasvete edukatorja povežete s podporo družine in prijateljev ter ob podpori najdete potrebno motivacijo za prvi korak in redno nadaljevanje. Bistvo povezovanja je ustvarjanje odnosov z drugimi, ki vam bodo pomagali pri obvladovanju sladkorne bolezni ter na vseh ostalih področjih življenja.

NAVADA ŠT. 7: »Nabrusite žago«
Predstavljajte si moža, ki podira drevo. Pove vam, da neprekinjeno žaga že pet ur, vi pa opazite, da je žaga topa ter predlagate, naj jo nabrusi. Možakar vam odgovori, da ne more, ker je preveč zaposlen z žaganjem. Brušenje žage pomeni ohranjanje ostrine na vseh področjih: telesnem, duševnem, družbenem ter duhovnem. Uravnoteženje vseh teh področij je nujno pri doseganju učinkovitosti na področju samoobvladovanja sladkorne bolezni. Na telesnem področju se potrudite ostati v dobri telesni formi. Kar se tiče duševne plati, bodite na tekočem z informacijami in se nenehno izobražujte o sladkorni bolezni. Na družbenem področju se potrudite poglobiti odnose s svojo družino in prijatelji s pomočjo navad št. 4, 5 in 6, na duhovnem področju pa si vzemite čas za stvari, ki v vaše življenje prinašajo smisel in občutek miru.

Na svoji poti se učite in rastite na vseh štirih področjih. Kmalu boste videli, da sladkorna bolezen ni spremenila vašega življenja, ampak da ste ga spremenili sami. Kakšna bo vaša pot naprej, si lahko predstavljate le vi sami.

Viri
  • Povzeto po Stephen R. Covey, Bayer HealthCare, Diabetes Care, 2007
  • Pexels
Deli novico:
Scroll to Top