KUHAJMO ZDRAVO, KOMBINIRAJMO PRAVO

KUHNARIJA

Jedi naših babic po sodobno

Kuhanje je nekaj vsakdanjega – toda, ali razumemo, kaj kuhamo in ali vemo, kako veliko spremembo pri zdravju lahko dosežemo s pravim izborom sestavin, postopkov in količin?

Baking background. Cooking ingredients for dough, eggs, flour, sugar.

TRAJANJE
DELAVNICE

2-4 URE

TEŽAVNOST
DELAVNICE

PRIDOBLJENO
ZNANJE

LOKACIJA

Kult 316, Prušnikova ulica 74, 1210 Ljubljana-Šentvid

DARILNI BON

Podarite izkušnjo, ki se ne pozabi

KUHARSKI RECEPTI

jota

JEDI NA ŽLICO

ZELENJAVNA MINEŠTRA

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 5 dag pora
  • 5 dag stebelne zelene
  • 5 dag paprike
  • 5 dag bučk
  • 5 dag graha
  • 5 dag cvetače
  • 5 dag brokolija
  • 5 dag koruze
  • 6 dag paradižnikove paste
  • 3 stroki česna
  • 4 dag oljčnega olja
  • 1 dl belega suhega vina
  • 5 dag parmezana
  • Sol, poper, origano, lovorjev list, bazilika, peteršilj
  • Voda po potrebi

Postopek

Zelenjavo očistimo in zrežemo na manjše koščke. Na oljčnem olju jo pražimo približno 10 min, dodamo sesekljan česen, paradižnikovo pasto in zalijemo z vinom. Dodamo vodo, začimbe in kuhamo še 10 min. Pred serviranjem dodamo nastrgan parmezan in sesekljan peteršilj.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ: 215 / 900
Ogljikovi hidrati: 12g
Beljakovine: 7g
Maščobe: 14g

Koraki: 5.375

KREMNA CVETAČA Z OREHI

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 50 dag cvetače
  • 6 dag čebule
  • 4 dag oljčnega olja
  • 1 dl sladke smetane
  • 10 dag orehovih jedrc
  • Sol, poper
  • Sladka rdeča paprika in sesekljani orehi za okras
  • Voda ali zelenjavna osnova po potrebi

Postopek

V kozici prepražimo sesekljano čebulo, dodamo na cvetke narezano cvetačo in polovico orehovih jedrc. Pražimo približno 5 minut in zalijemo s tekočino. Dodamo začimbe in kuhamo še približno 20 min. Dodamo sladko smetano in juho pretlačimo s paličnim mešalnikom. Pred serviranjem posujemo sladko rdečo papriko in grobo sesekljane orehe.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ: 433 / 1.812
Ogljikovi hidrati: 12 g
Beljakovine: 8 g
Maščobe: 10 g

Koraki: 10.825

JUHA IZ STROČNIC

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 5 dag ješprenja
  • 5 dag leče
  • 5 dag čičerike
  • 5 dag soje
  • 5 dag fižola
  • 4 dag oljčnega olja
  • 10 dag rdeče čebule
  • 3 stroki česna
  • 15 dag korenja
  • 20 dag prekajenega mesa
  • Sol, poper, lovorjev list, peteršilj
  • Vode po potrebi

Postopek

Čez noč namočene stročnice skuhamo v enem loncu. Posebej na oljčnem olju prepražimo čebulo, dodamo na kocke narezano korenje, česen in združimo s stročnicami. Dodamo na kocke narezano prekajeno meso, začimbe in kuhamo še 20 minut. Dodamo peteršilj in serviramo.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ: 510 / 2.134
Ogljikovi hidrati: 35 g
Beljakovine: 24 g
Maščobe: 31 g

Koraki: 12.750

FIŽOLOVA ENOLONČNICA Z MLETO GOVEDINO

Sestavine
(4 osebe)

  • 6 dag čebule
  • 2 stroka česna
  • 4 dag oljčnega olja
  • 20 dag mlete govedine
  • 8 dag paradižnikove paste
  • 16 dag rdečega fižola iz pločevinke, polovico ga pretlačimo s paličnim mešalnikom
  • 8 dag koruze
  • 8 dag pora, narezan na rezance
  • 10 dag paprike, narezane na rezance
  • Sol, poper, čili, peteršilj

Postopek

Na oljčnem olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo česen in mleto govedino. Pražimo 10 min, dodamo narezano zelenjavo, začimbe in paradižnikovo pasto. Zalijemo s tekočino, dodamo polovico pretlačenega fižola in kuhamo približno 30 minut.

Hranilna vrednost
(na porcijo)
kcal / kJ: 284 / 1.188
Ogljikovi hidrati: 18 g
Beljakovine: 15 g
Maščobe: 18 g

Koraki: 7.100

JEŠPRENJČKOVA ENOLONČNICA

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 16 dag ješprenja
  • 8 dag fižola v zrnju ali iz pločevinke
  • 20 dag prekajenega mesa
  • 4 dag olja
  • 5 dag čebule
  • 2 stroka česna
  • 16 dag jušne zelenjave
  • 4 dag paradižnikove paste
  • 8 dag krompirja
  • Sol, lovor, peteršilj
  • Vode po potrebi

Postopek

Čez noč namočen ješprenj in fižol damo kuhati v hladno vodo. Kuhamo približno 30 minut, dodamo prekajeno meso in začinimo. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo česen, na drobne kocke narezano jušno zelenjavo, paradižnikovo pasto in vse stresemo v posodo, kjer se kuhajo ješprenj, fižol in meso. Posebej na kocke narežemo olupljen krompir in ga dodamo ostalim sestavinam. Nazadnje dodamo sesekljan peteršilj, po potrebi dodamo še vodo. Meso vzamemo iz posode, narežemo na kocke in go ponovno dodamo ostalim sestavinam.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ: 483 / 2.021
Ogljikovi hidrati: 44 g
Beljakovine: 15 g
Maščobe: 28 g

Koraki: 12.075

JOTA

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 15 dag fižola v zrnju
  • 20 dag prekajenega mesa
  • 16 dag krompirja
  • 25 dag kislega zelja ali kisle repe
  • 4 dag maščobe
  • 5 dag čebule
  • 1 strok česna
  • Sol, poper, lovorjev list
  • 4 dag paradižnikove paste
  • 1 dag koruznega škroba
  • Peteršilj
  • Vodo po potrebi

Postopek

Fižol čez noč namočimo in ga damo kuhati. Čez 30 minut dodamo prekajeno meso, kislo zelje, praženo sesekljano čebulo, ostale začimbe in paradižnikovo pasto. Posebej skuhan krompir, skupaj s tekočino, dodamo ostalim sestavinam. Krompir lahko tudi pretlačimo in s tem jed zgostimo, sicer pa dodamo koruzni škrob, ki ga prej zmešamo s hladno vodo. Na koncu dodamo sesekljan peteršilj.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ: 458 / 1.9.16
Ogljikovi hidrati: 33 g
Beljakovine: 21 g
Maščobe: 27 g

Koraki: 11.450

Viennese chicken steak on a fork. Traditional Austrian and German dish of chicken meat and breadcrumbs.

MESNE JEDI

SVINJSKA RIBICA V ZELIŠČNI SKORJI

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 35 dag svinjske ribice
  • 4 dag oljčnega olja
  • 6 dag sesekljanih lešnikov
  • 4 dag mletih lešnikov
  • 8 dag kruhovih drobtinic
  • 2 žlici svežega, nasekljanega rožmarina
  • 6 dag masla
  • 1 rumenjak
  • 1 beljak
  • Sol, poper, žlička naribane pomarančne lupinice – neškropljene, poper, dijonska gorčica
  • 1,5 dl sladke smetane
  • Papir za peko

Postopek

Svinjsko ribico očistimo, začinimo s soljo in poprom. Na vroči ponvi celo ribico na hitro (ca. 5 minut) zapečemo z vseh strani in odstavimo, da se ohladi. Med tem pripravimo sestavine za zeliščno skorjico. Na ponvici prepražimo sesekljane lešnike, dodamo drobtine, sol, poper, rožmarin, maslo, ko pa se masa ohladi pa še dijonsko gorčico in rumenjak. S temi sestavinami oblečemo svinjsko ribico, ki smo jo pred tem namazali z beljakom. Ribico s skorjo postavimo v pekač obložen s peki papirjem in pečemo približno 15 minut, na temperaturi 200 stopinj. Omako pripravimo tako, da damo v smetano mlete lešnike, naribano pomarančno lupino, sol in poper in segrejemo.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ: 674 / 2.820
Ogljikovi hidrati: 18 g
Beljakovine: 28 g
Maščobe: 155 g

Koraki: 16.850

PUSTA REBRCA BBQ

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 1,6 kg svinjskih rebrc (spare ribs)
  • 2 žlički soli
  • pol žličke kajenskega popra
  • 2 žlički sladke paprike
  • žlička čebule v prahu
  • žlička česna v prahu
  • žlička popra, 2 žlici oljčnega olja
  • 3 dl suhega belega vina
  • 200 ml BBQ omake

Postopek

Rebrca dobro začinimo in jih pokrite počasi kuhamo v pečici, da se zmehčajo (2 - 2,5 uri na 120 stopinj). Nato jih namažemo z BBQ omako in zapečemo v pečici (15-20 minut na 200 stopinj).

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal /kJ: 695 / 1.812
Ogljikovi hidrati: 12 g
Beljakovine: 8 g
Maščobe: 10 g

Koraki: 10.825

SESEKLJAN ZREZEK S SEZAMOM

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 50 dag mešanega mletega mesa(pol svinjskega, pol govejega)
  • 4 dag kruhovih drobtin
  • 4 dag naribanega parmezana
  • 5 dag kisle smetane
  • 2 stroka česna
  • 2 dag gorčice
  • 1 jajce
  • Sol, poper, sesekljan peteršilj, muškatni orešček
  • 12 dag sezama
  • Peki papir
  • Olje za peko

Postopek

Meso postavimo v večjo posodo, dodamo jajce, drobtine, parmezan, kislo smetano, sesekljan česen, gorčico, sesekljan peteršilj, nastrgan muškatni orešček, sol in poper. Vse sestavine dobro pregnetemo (približno 5 minut), da dobimo gladko maso za oblikovanje.
Iz pripravljene mase oblikujemo štiri zrezke. Povaljamo jih v sezamovih semenih in položimo na pekač, obložen s peki papirjem. Zrezke pokapljamo z oljem in pekač postavimo v pečico, segreto na 170 stopinj za približno 30 minut.
Pečene zrezke lahko postrežemo s pikantno jogurtovo omako.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ: 602 / 2.518
Ogljikovi hidrati: 12 g
Beljakovine: 368 g
Maščobe: 45 g

Koraki: 15.050

PIŠČANČJI ZVITKI Z BUČKAMI

Sestavine
(4 osebe)

  • 48 dag piščančjih stegen brez kosti (2 na osebo)
  • 8 rezin kraške pancete
  • 1 bučka (pribl. 16 dag) narezana na rezance
  • Sol, poper, origano, timijan
  • 4 dag oljčnega olja
  • zobotrebci

Postopek

Bučko operemo in narežemo na tanke rezance. Fileje piščančjih stegen odpremo in narahlo potolčemo. Rezance enakomerno zložimo na sredino mesa in vse skupaj začinimo. Vse skupaj zavijemo kot rulado. Na vsako stegno čvrsto zavijemo še panceto in pretaknemo z zobotrebcem. Piščančje zvitke pečemo na ne prevročem ognju približno 8 minut na vsaki strani.

Hranilna vrednost
(na porcijo)
kcal / kJ: 355 / 1.485
Ogljikovi hidrati: 1 g
Beljakovine: 28 g
Maščobe: 27 g

Koraki: 8.750

PURANJI ZVITEK

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 48 dag puranjega fileja
  • 10 dag rdeče paprike (očiščene in narezane na tanke rezance)
  • 10 dag črnih oliv (izkoščičenih)
  • 10 dag špinače (oprane)
  • 2 stroka česna
  • Sol, poper, peteršilj (sesekljan)
  • zobotrebci

Postopek

Špinačo preberemo in operemo, prelijemo s slanim kropom in ohladimo. Česen olupimo in sesekljamo. Papriko očistimo in narežemo na rezance, olive pa grobo sesekljamo. Puranji file narežemo na štiri tanke zrezke, solimo, popopramo, natremo s česnom in peteršiljem. Na zrezke dodamo špinačo, papriko in olive ter trdno zvijemo in prebodemo z zobotrebci. Zvitke položimo na pomaščen pekač in pečemo v segreti pečici na 180 stopinj približno 25-30 minut.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ: 222 / 929
Ogljikovi hidrati: 3 g
Beljakovine: 29 g
Maščobe: 3 g

Koraki: 5.550

TELEČJI RAGU

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 30 dag čebule (drobno sesekljane)
  • 50 dag telečjega stegna
  • 3 stroki česna
  • 2 dl jušne osnove
  • 1 dl belega vina (suho)
  • 20 dag zelene paprike
  • 15 dag paradižnikovega pireja
  • 1 žlička mlete sladke paprike
  • Sol, poper, peteršilj

Postopek

V večji kozici pražimo sesekljano čebulo, da lepo porjavi, nato dodamo na kocke narezano meso in strt česen in pražimo približno 10 minut. Dodamo belo vino in počakamo, da izhlapi, nato zalijemo z osnovo in paradižnikovim pirejem. Solimo, popopramo, dodamo mleto papriko, na rezance narezano zeleno papriko in sesekljan peteršilj. Kuhamo še približno 20 minut.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ: 226 / 946
Ogljikovi hidrati: 12 g
Beljakovine: 28 g
Maščobe: 6 g

Koraki: 5.650

Vege-jedi

VEGETARIJANSKE JEDI

VEGANSKI TATARSKI BIFTEK

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 10 dag kuhane zelene ali rjave leče
  • 1/2 skodelice vloženih, na soncu sušenih paradižnikov (olje dobro odcedimo)
  • 10 dag šalotke
  • 1 strok česna
  • 1 žlička gorčice
  • 1/2 žličke rdeče paprike v prahu
  • 1 žlička kaper
  • 1 žlička oljčnega olja
  • svež peteršilj, mleta kumina, poper

Postopek

Lečo skuhamo v slani vodi, odcedimo in ohladimo. Vse navedene sestavine zmešamo v mešalniku. Soli ni treba dodajati, ker so že same sestavine precej slane.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ: 95 / 397
Ogljikovi hidrati: 14 g
Beljakovine: 5 g
Maščobe: 3 g

Koraki: 2.375

MAVRIČNA SOLATA

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 20 dag solatnega miksa
  • 8 češnjevih paradižnikov
  • 8 dag svežega korenja
  • 8 dag rumene paprike
  • 8 dag črnih oliv (izkoščičenih)
  • 10 dag mladega sira
  • 4 dag mandljevih lističev
  • 4 dag oljčnega olja
  • 4 dag balzamičnega kisa
  • sol
  • 1 limona


Postopek

V skodelici dobro premešamo oljčno olje, balzamični kis, limonin sok in nastrgano limonino lupino. Solato dobro operemo in odcedimo, paradižnike narežemo na četrtine, papriko očistimo in narežemo na kocke, korenje olupimo in ga grobo naribamo, sir narežemo na kocke. Solato, paradižnik, papriko in korenje damo v večjo skledo, dodamo olive, začinimo s pripravljenim prelivom ter dobro premešamo. Na koncu dodamo kocke mladega sira in posujemo z mandljevimi lističi.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ: 225 / 941
Ogljikovi hidrati: 10 g
Beljakovine: 7 g
Maščobe: 19 g

Koraki: 5.625

ČIČERIKINA JUHA Z PRAŽENIMI MANDLJI

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 6 dag čebule
  • 6 dag paradižnikove paste
  • 4 stroki česna
  • 4 dag oljčnega olja
  • 30 dag kuhane čičerike
  • 1 dl sladke smetane
  • Naribana limonina lupina, sol, poper, muškatni orešček, peteršilj
  • 10 dag mandljevih lističev

Postopek

Čičeriko čez noč namočimo v vodo in jo skuhamo (približno 1 uro). Na olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo česen, paradižnikovo pasto, polovico kuhane čičerike in polovico mandljevih lističev. Pražimo približno 5 minut in zalijemo s tekočino v kateri se je kuhala čičerika. Vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom. Dodamo začimbe, sladko smetano in preostalo kuhano čičeriko. Posebej na ponvici na suho prepražimo drugo polovico mandljevih lističev, da porjavijo in jih tik pred serviranjem dodamo v juho, da ostanejo hrustljavi.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ: 466 / 1950
Ogljikovi hidrati: 28 g
Beljakovine: 15 g
Maščobe: 34 g

Koraki: 11.650

ŠPINAČNA PITA S SKUTO IN FETO

Sestavine
(za 6 oseb)

  • 1 beljak za premaz testa

Nadev:

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 70 dag svežih špinačnih listov
  • 2 stroka česna
  • 25 dag nepasirane skute
  • 4 jajca
  • 1dcl kisle ali sladke smetane
  • sol, poper, mleti muškatni orešček
  • 20 dag feta sira

Testo:

  • 25 dag moke
  • sol
  • 4 dag naribanega parmezana
  • 14 dag hladnega, na kocke narezanega masla
  • 1 rumenjak
  • 2 žlici hladne vode

Postopek za pripravo testa

V skledi zmešamo moko, sol in nariban parmezan. Maslo narežemo na kocke in ga dodamo k sestavinam v skledi. Maščobo s konicami prstov vgnetemo v suhe sestavine ter mešanico pri tem dvigamo, da postane zračna in podobna drobtinam. Dodamo rumenjak in nekaj žlic hladne vode ter sestavine na hitro pregnetemo v testo. Zavijemo v PVC folijo in za eno uro postavimo v hladilnik.
Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v tanek krog, ki ga položimo v okrogel pekač za pite (premera približno 25 cm). S prsti testo nežno pritisnemo ob dno in obod pekača, na dnu na več mestih prebodemo z vilicami in za 15 minut postavimo v zamrzovalnik. Medtem segrejemo pečico na 180 stopinj.

Postopek za pripravo nadeva

Špinačo očistimo in operemo. Poparimo jo s slanim kropom, da se zmehča. Nato jo ohladimo in grobo sesekljamo ter ji dodamo skuto, jajci in smetano. Nadev po okusu začinimo z mletim muškatnim oreščkom, poprom in soljo.

Postopek priprave pite

Ohlajeno testo obložimo s kosom papirja za peko in po njem razporedimo kroglice za peko (suha fižolova zrna). Testeno osnovo pečemo v ogreti pečici 20 minut, potem pa odstranimo kroglice in papir, testo premažemo z beljakom in ga pečemo v ogreti pečici še 10 minut, da se na pol speče in zlato rjavo obarva.
Na pol pečeno testo odstranimo iz pečice in ga obložimo s pripravljenim nadevom. Po vrhu nadrobimo feta sir. Pito pečemo v ogreti pečici še približno 35 minut. Če se testo prehitro zapeče, pito pokrijemo s kosom alu folije ali papirjem za peko.
Pečeno pito na pol ohladimo, potem pa jo narežemo na poljubno velike kose in postrežemo.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ: 1013 / 4238
Ogljikovi hidrati: 58 g
Beljakovine: 41 g
Maščobe: 70 g

Koraki: 25.325

CVETAČNI GRIŽLJAJI S KORUZNO SKORJO IN ZELIŠČNIM PRELIVOM

Sestavine
(za 4 osebe)

Cvetačni grižljaji:

  • 40 dag cvetače
  • 6 dag polnozrnate moke
  • 1,5 dl ovsenega mleka
  • 2 čajni žlički paprike
  • 15 dag koruznih kosmičev (nesladkanih)

Zeliščni preliv:

  • 5 dag šalotke (sesekljane)
  • 15 dag paradižnika (narezanega na drobne kocke)
  • 6 dag kaper (sesekljanih)
  • sol, poper, sveža bazilika, strok česna narezanega na lističe, limonin sok, limonina lupinica
  • 2 dag oljčnega olja

Postopek priprave cvetačnih grižljajev

Cvetačo narežemo na manjše cvetke in jih 5 minut kuhamo v slanem kropu. V večji skledi zmešamo moko, mleko in papriko. V drugo posodo stresemo koruzne kosmiče, ki jih stremo na majhne koščke. Cvetačne šopke nato pomakamo v mešanico moke, paprike in mleka, nato pa še v koruznih kosmičih.
Položimo jih na pekač, ki ga obložimo s peki papirjem in jih pečemo 15 minut na 200°C.

Postopek priprave zeliščnega preliva

Sesekljano šalotko in kapre, paradižnik brez semen, oljčno olje in vse naštete začimbe zmešamo skupaj, da se lepo povežejo, nato preliv serviramo v skodelici poleg cvetačnih grižljajev.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ: 311 / 1301
Ogljikovi hidrati: 56 g
Beljakovine: 7 g
Maščobe: 7 g

Koraki: 7.775

PRAŽENA JEŠPRENOVA KAŠA

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 24 dag ješprenja
  • 6 dag korenja (narezanega na rezance)
  • 6 dag bučk (narezanih na rezance)
  • 20 dag pora (narezanega na rezance)
  • 6 dag brokolijevih cvetkov
  • 6 dag rdeče paprike (narezanih na drobne kocke)
  • 2 stroka česna (narezanega na lističe)
  • 3 dag oljčnega olja
  • sol, poper

Postopek

Ješprenj skuhamo v slanem kropu (približno 25 minut). Odcedimo in ohladimo. Na oljčnem olju prepražimo lističe česna in na rezance narezan por, dodamo kuhano ješprenovo kašo, brokolijeve cvetke, bučke, solimo in popopramo. Pražimo približno 4 minute, nato dodamo še korenje in rdečo papriko ter pražimo še minuto. Zelenjava (korenje, paprika, brokoli) naj ostane hrustljava.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ: 321 / 1343
Ogljikovi hidrati: 53 g
Beljakovine: 7 g
Maščobe: 9 g

Koraki: 8.025

Portion of very tasty seafood paella in the plate

TESTENINE IN RIŽOTE

OSNOVNA RIŽOTA PO MILANSKO

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 28 dag okroglozrnatega riža
  • 4 dag oljčnega olja
  • 4 dag masla
  • 8 dag parmezana
  • 4 šalotke
  • 2 dl suhega belega vina
  • piščančja ali zelenjavna osnova
  • 1 dl smetane za kuhanje
  • sol, črni poper, žafran, peteršilj

Postopek

Na olju prepražimo sesekljano šalotko, dodamo riž in pražimo toliko časa, da postekleni. Zalijemo z belim vinom in riž mešamo, da izhlapi vsa tekočina. V piščančjo (ali zelenjavno) osnovo dodamo žafran, da se tekočina obarva, nato z njo zalivamo rižoto. Zalivamo toliko, da prekrijemo riž in toliko časa, da je riž kuhan "al-dente" (približno 16-18 minut). Pred serviranjem rižoti dodamo maslo, parmezan, peteršilj in sladko smetano, da dobimo kremasto rižoto.
Italijani pravijo, da se mora rižota zliti na krožnik.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ:  627/ 2623
Ogljikovi hidrati: 65 g
Beljakovine: 14 g
Maščobe: 31 g

Koraki: 15.675

ČRNA RIŽOTA

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 28 dag okroglozrnatega riža
  • 4 dag oljčnega olja
  • 4 šalotke
  • 25 dag sipe
  • 20 dag lignjev
  • 5 dag paradižnikove paste
  • 2 dl suhega belega vina
  • ribja osnova
  • sol, bel poper, česen, rožmarin, peteršilj
  • 4 dag masla
  • 8 dag parmezana

Postopek

Na olju prepražimo sesekljano šalotko, dodamo drobno narezano sipo, lignje in popražimo. Začinimo in dodamo riž in paradižnikovo pasto. Ko tekočina izhlapi zalijemo z belim vinom in riž mešamo, da zopet izhlapi vsa tekočina. Nato zalivamo z ribjim fondom toliko časa, da je riž kuhan "al-dente" (približno 16-18 minut). Na koncu dodamo sipino črnilo, maslo in parmezan in takoj postrežemo.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal /kJ: 731 / 3059
Ogljikovi hidrati: 69 g
Beljakovine: 4 g
Maščobe: 29 g

Koraki: 18.275

RIŽOTA Z JURČKI IN TARTUFI

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 28 dag okroglozrnatega riža
  • 4 dag oljčnega olja
  • 4 šalotke
  • 4 stroki česna
  • 8 češnjevih paradižnikov
  • 40 dag jurčkov
  • 2 dl belega suhega vina
  • zelenjavna osnova
  • sol, poper, lovor, timijan, šetraj, peteršilj
  • 1 dl belega suhega vina
  • tartufata
  • 1 dl sladke smetane
  • olje belega tartufa
  • 4 dag masla
  • 8 dag parmezana

Postopek

Na olju prepražimo sesekljano šalotko, dodamo česen, rezine jurčkov, začimbe in pražimo, toliko časa, da tekočina izhlapi. Dodamo riž in narezane češnjeve paradižnike. Ko tekočina zopet izhlapi dodamo belo vino in mešamo. Nato zalivamo z zelenjavno osnovo toliko časa, da je riž kuhan "al-dente" (približno 16-18 minut). Dodamo sladko smetano, tartufato, olje belega tartufa in premešamo. Preden serviramo dodamo še maslo in parmezan.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ: 760 / 3180
Ogljikovi hidrati: 68 g
Beljakovine: 18 g
Maščobe: 41 g

Koraki: 19.000

ŠPAGETI PO BOLONJSKO

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 35 dag špagetov
  • 4 dag olja
  • 10 dag čebule
  • 25 dag mlete govedine
  • 6 dag korenje, naribanega
  • 10 dag paradižnikove paste
  • sol, poper, lovor, peteršilj
  • mesna osnova
  • 0,5 dl rdečega vina
  • 4 dag parmezana

Postopek

Na maščobi popražimo sesekljano čebulo, dodamo mleto govedino, naribano korenje, začimbe, paradižnikovo pasto in pražimo. Omako zalijemo z rdečim vinom in z mesno osnovo in dušimo približno 20 minut. Posebej v slanem kropu skuhamo špagete po navodilu na embalaži. Dobro jih odcedimo, zmešamo skupaj z omako, serviramo in posujemo s peteršiljem in parmezanom.

Hranilna vrednost
(na porcijo)
kcal / kJ: 622 / 2602
Ogljikovi hidrati: 72 g
Beljakovine: 28 g
Maščobe: 24 g

Koraki: 15.550

REZANCI S PARADIŽNIKOM, PAPRIKO IN PISTACIJO

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 35 dag rezancev
  • 4 dag oljčnega olja
  • 10 dag oluščenih pistacij
  • 2 sardelna fileja
  • 2 stroka česna
  • ½ zelene paprike, narezane na kocke
  • 10 dag svežega paradižnika, narezanega na kocke
  • sol, poper, peteršilj

Postopek

V kozici na oljčnem olju prepražimo pistacije, da nekoliko porjavijo, dodamo sesekljana sardelna fileja, papriko in sesekljan česen. Pražimo približno 5 minut, dodamo paradižnik, začinimo in dušimo približno 10 minut. Posebej skuhamo rezance po navodilu na embalaži, jih dobro odcedimo, zmešamo z omako, posujemo s parmezanom in peteršiljem, ter serviramo.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ: 638 / 2669
Ogljikovi hidrati: 67 g
Beljakovine: 31 g
Maščobe: 28 g

Koraki: 15.950

ŠKOLJKICE Z DIMLJENIM LOSOSOM

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 35 dag testenin školjkic
  • 16 dag dimljenega lososa
  • 10 dag koromača
  • 4 dag oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 1,5 dl sladke smetane
  • 0,5 dl belega suhega vina
  • sol, poper, koper, peteršilj

Postopek

Na olju na hitro popražimo česen, dodamo na rezine narezan koromač in pražimo približno 5 minut. Dodamo natrgan dimljen losos, zalijemo z vinom, premešamo in dodamo sladko smetano. Ko omaka zavre, dodamo začimbe in dušimo približno 5 minut. Posebej v slanem kropu skuhamo testenine po navodilu na embalaži, jih odcedimo in zmešamo skupaj z omako.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ: 632 / 2644
Ogljikovi hidrati: 68 g
Beljakovine: 22 g
Maščobe: 29 g

Koraki: 15.800

ZELJNE KRPICE S PANCETO

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 35 dag testenin krpic
  • 10 dag čebule
  • 2 stroka česna
  • 4 dag oljčnega olja
  • 30 dag zelja narezanega na krpice
  • 20 dag paradižnikove paste
  • 16 dag pancete
  • sol, sladkor, mleta kumina, poper, peteršilj
  • 1 dl belega suhega vina
  • 4 dag parmezana
  • 1 dl kisle smetane

Postopek

Zelje narežemo na krpice. Na olju karameliziramo sladkor, dodamo sesekljano čebulo in jo rjavo popražimo. Dodamo sesekljan česen in na kocke narezano panceto. Pražimo približno 2 minuti in dodamo narezano zelje. Začinimo, dodamo paradižnikovo pasto, vino in dušimo približno 20 min. Po potrebi zalivamo s tekočino. Posebej v slanem kropu skuhamo testenine po navodilu na embalaži, jih odcedimo in zmešamo skupaj z omako. Dodamo kislo smetano, parmezan in serviramo.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ: 816 / 3414
Ogljikovi hidrati: 83 g
Beljakovine: 31 g
Maščobe: 39 g

Koraki: 20.400

Baked fried salmon with vegetables ratatouille on white plate and table on wine and pepper background.

MORSKE JEDI

OSNOVNA RIŽOTA PO MILANSKO

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 28 dag okroglozrnatega riža
  • 4 dag oljčnega olja
  • 4 dag masla
  • 8 dag parmezana
  • 4 šalotke
  • 2 dl suhega belega vina
  • piščančja ali zelenjavna osnova
  • 1 dl smetane za kuhanje
  • sol, črni poper, žafran, peteršilj

Postopek

Na olju prepražimo sesekljano šalotko, dodamo riž in pražimo, toliko časa, da postekleni. Zalijemo z belim vinom in riž mešamo, da izhlapi vsa tekočina. V piščančjo (ali zelenjavno) osnovo dodamo žafran, da se tekočina obarva, nato z njo zalivamo rižoto. Zalivamo tako, da prekrijemo riž in toliko časa, da je riž kuhan "al-dente" (približno 16-18 minut). Pred serviranjem dodamo maslo, parmezan, peteršilj in sladko smetano, da dobimo kremasto rižoto.
Italijani pravijo, da se mora rižota zliti na krožnik.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ:  622 / 2602
Ogljikovi hidrati: 65 g
Beljakovine: 14 g
Maščobe: 31 g

Koraki: 15.500

MORSKA RIŽOTA

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 24 dag okroglozrnatega riža
  • 4 dag oljčnega olja
  • 4 šalotke
  • 2 stroka česna
  • 2 dl suhega belega vina
  • 10 dag paradižnikovega pireja
  • 10 dag kapesant (samo meso)
  • 10 dag kozic (oluščenih)
  • 10 dag lignjev (očiščenih)
  • 10 dag dagnjev
  • 4 dag masla
  • 8 dag parmezana
  • ribja osnova
  • sol, bel poper, rožmarin, peteršilj

Postopek

Na olju prepražimo sesekljano šalotko, dodamo riž in pražimo, da postekleni. Dodamo še česen, da zadiši in zalijemo z belim vinom. Riž mešamo, da izhlapi vsa tekočina. Nato zalijemo z ribjo osnovo. 10 minut po prvem zalivanju dodamo vse morske sadeže, paradižnikov pire in rožmarin. Dušimo še približno 8-10 minut. Tik pred serviranjem dodamo maslo, parmezan in sesekljan peteršilj, da dobimo kremasto rižoto.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal /kJ: 671 / 2807
Ogljikovi hidrati: 60 g
Beljakovine: 34 g
Maščobe: 29 g

Koraki: 16.775

SREDOZEMSKA SOLATA S TUNO

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 30 dag tune iz oljčnega olja
  • 15 dag mozzarelle
  • 6 dag črnih izkoščičenih oliv
  • 15 dag češnjevega paradižnika
  • 5 dag sušenega paradižnika
  • 6 dag kaper
  • sol poper, peteršilj, bazilika
  • 1 limona
  • 2 dag oljčnega olja

Postopek

Kapre in tuno dobro odcedimo. Olive, češnjevčke, sušen paradižnik in mozzarello narežemo. Vse skupaj damo v večjo skledo, solimo, popopramo, dodamo sesekljan peteršilj, baziliko, oljčno olje in limonin sok. Dobro premešamo in serviramo.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ: 380 / 1590
Ogljikovi hidrati: 12 g
Beljakovine: 30 g
Maščobe: 25 g

Koraki: 9.500

NADEVANI LIGNJI

Sestavine
(4 osebe)

  • 480 dag lignjev
  • 12 dag rezin pršuta
  • 10 dag mozzarelle (naribane)
  • 5 dag izkoščičenih črnih oliv
  • 8 češnjevih paradižnikov
  • 2 stroka česna
  • sol, bel poper, peteršilj
  • 4 dag oljčnega olja
  • zobotrebci
  • 10 dag rukole (za marinado: oljčno olje, limonin sok, sol)

Postopek

Lignje operemo, odcedimo in osušimo. Za nadev lovke drobno narežemo in jih na hitro prepražimo skupaj s sesekljanim česnom, dodamo grobo narezane češnjevčke in črne olive, sesekljan peteršilj, sol in poper. Ponev odstavimo in maso ohladimo, dodamo grobo narezan pršut in mozzarello. Lignje nadevamo samo do ¾ in prebodemo z zobotrebcem. Z obeh strani jih popečemo na ponvi (približno 5-7 minut) in serviramo na rukoli, ki jo mariniramo z limoninim sokom, soljo in oljčnim oljem.

Hranilna vrednost
(na porcijo)
kcal / kJ: 448 / 1874
Ogljikovi hidrati: 33 g
Beljakovine: 46 g
Maščobe: 26 g

Koraki: 11.200

BRANCINOV ZVITEK S ŠPINAČO

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 8 srednjih filejev brancina (približno 60 dag)
  • 20 dag špinače
  • 10 dag korenja (narezanega na tanke rezance)
  • 4 dag pinjol
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 jajce
  • sol, poper, peteršilj
  • 2 dag oljčnega olja

Postopek

Špinačo očistimo, operemo in prelijemo s slanim kropom. Dobro jo odcedimo, solimo, popopramo in grobo narežemo. Dodamo ji kislo smetano, pinjole, jajce in vse dobro premešamo. Ribje fileje dobro osušimo, rahlo posolimo in naoljimo, razdelimo nadev, zvijemo in prebodemo z zobotrebcem. Pokončno jih položimo v pekač in postavimo v segreto pečico na 180 stopinji za približno 15 do 20 minut.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ: 322 / 1347
Ogljikovi hidrati: 6 g
Beljakovine: 32 g
Maščobe: 18 g

Koraki: 8.050

OSLIČEV FILE V ŠKRNICLJU

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 60 dag osličevega fileja
  • 15 dag korenja (narezanega na tanke rezance)
  • 15 dag bučke (narezane na tanke rezance)
  • 15 dag koromača (narezanega na tanke rezance)
  • 5 dag zelenih oliv
  • 5 dag kaper
  • 2 stroka česna
  • sol, poper, peteršilj, rožmarin
  • limonin sok
  • 2 dag oljčnega olja
  • peki papir

Postopek

Zelenjavo narežemo na tanke rezance in jo damo v skledo. Pomešamo jo s sesekljanim česnom peteršiljem, rožmarinom, olivami, kaprami. Fileje razdelimo na štiri dele, nato jih posolimo, popopramo, dodamo oljčno olje in limonin sok.
Odrežemo štiri velike kose peki papirja in jih prepognemo na pol. Fileje položimo na peki papir, na file pa položimo začinjeno zelenjavo. Papir prepognemo, da pokrijemo ribo in zelenjavo, robove pa večkrat prepognemo, da škrnicelj dobro zapremo.
Postavimo v pekač, ga položimo v segreto pečico na 200 stopinj za približno 15 minut.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ: 243 / 1017
Ogljikovi hidrati: 10 g
Beljakovine: 28 g
Maščobe: 11 g

Koraki: 6.075

TUNIN STEAK Z ZELENJAVO IN PARADIŽNIKOVIM PESTOM

Sestavine
(za 4 osebe)

Tunin file:

  • 60 dag sveže tune v kosu
  • 10 dag črnih sezamovih semen
  • groba sol
  • 2 dag oljčnega olja
  • 10 dag motovilca

Pesto:

  • 16 dag sušenih paradižnikov
  • 6 dag pinjol
  • sol, sveža bazilika
  • 4 dag oljčnega olja

Postopek priprave tuninega fileja

Tunin file oplaknemo pod tekočo vodo in ga nato s papirnato brisačko dobro osušimo. Narežemo na 4 enako velike kose, debele približno 3 cm. Sezamova semena stresemo na plitek krožnik. Rob fileja povaljamo v sezam. Med tem segrejemo ponev, dodamo olje in fileje na hitro opečemo z obeh strani. Pomembno je, da jih ne prepečemo. V sredini naj file ostane rožnate barve. Pred serviranjem ga posolimo, poleg fileja pa dodamo očiščen, opran in osušen motovilec.

Postopek priprave paradižnikovega pesta

Vse sestavine drobno sesekljamo ali zmiksamo in serviramo poleg tune in motovilca

Hranilna vrednost
(na porcijo)
kcal / kJ: 813 / 3402
Ogljikovi hidrati: 29 g
Beljakovine: 45 g
Maščobe: 61 g

Koraki: 20.325

Svečane-jedi

PRAZNIČNE JEDI

BROKOLI KREMNA JUHA Z MANDLJI

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 50 dag brokolija
  • 6 dag čebule
  • 4 dag oljčnega olja
  • 1 dl sladke smetane
  • 10 dag mandljev narezanih na lističe
  • sol, poper
  • voda ali zelenjavna osnova po potrebi.

Postopek

V kozici prepražimo sesekljano čebulo, dodamo na cvetke narezan brokoli in polovico mandljevih lističev. Pražimo približno 5 minut in zalijemo s tekočino. Dodamo začimbe in kuhamo še približno 20 min. Dodamo sladko smetano in juho pretlačimo s paličnim mešalnikom. Pred serviranjem posujemo mandljeve lističe, ki jih prej na suho prepražimo, da se rjavo obarvajo.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ: 359 / 1502
Ogljikovi hidrati: 7 g
Beljakovine: 12 g
Maščobe: 32 g

Koraki: 8.975

ŽAFRANOVA RIŽOTA S KOZICAMI

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 28 dag okroglozrnatega riža
  • 4 dag oljčnega olja
  • 30 dag očiščenih kozic
  • 4 dag masla
  • 8 dag parmezana
  • 4 šalotke
  • 2 dl suhega belega vina
  • ribja osnova
  • 1 dl smetane za kuhanje
  • sol, črni poper, žafran, peteršilj

Postopek

Na olju prepražimo sesekljano šalotko, dodamo riž in pražimo, da postekleni. Dodamo kozice in paradižnikovo pasto, pražimo 2 minuti in zalijemo z belim vinom. Riž mešamo, da izhlapi vsa tekočina. V ribjo osnovo dodamo žafran, da se tekočina obarva, nato z njo zalivamo rižoto. Zalivamo tako, da prekrijemo riž in toliko časa, da je riž kuhan "al-dente" (približno 16-18 minut). Pred serviranjem dodamo maslo, parmezan, sesekljan peteršilj in sladko smetano, da dobimo kremasto rižoto.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal /kJ: 741 / 3100
Ogljikovi hidrati: 67 g
Beljakovine: 34 g
Maščobe: 34 g

Koraki: 18.525

SVINJSKA RIBICA V ZELIŠČNI SKORJI

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 35 dag svinjske ribice
  • 4 dag oljčnega olja
  • 6 dag sesekljanih lešnikov
  • 4 dag mletih lešnikov
  • 8 dag kruhovih drobtinic
  • 2 žlici svežega, nasekljanega rožmarina
  • 6 dag masla
  • 1 rumenjak
  • 1 beljak
  • sol, poper, žlička naribane pomarančne lupinice (neškropljene), poper, dijonska gorčica
  • 1,5 dl sladke smetane
  • papir za peko

Postopek

Svinjsko ribico očistimo, začinimo s soljo in poprom. Na vroči ponvi celo ribico na hitro (približno 5 minut) zapečemo z vseh strani in odstavimo, da se ohladi. Med tem pripravimo sestavine za zeliščno skorjico. Na ponvici prepražimo sesekljane lešnike, dodamo drobtine, sol, poper, rožmarin, maslo. Ko pa se masa ohladi, dodamo še dijonsko gorčico in rumenjak. S temi sestavinami oblečemo svinjsko ribico, ki smo jo pred tem namazali z beljakom. Ribico s skorjo postavimo v pekač obložen s peki papirjem in pečemo približno 15 minut na temperaturi 200 stopinj.

Omako pripravimo tako, da damo v smetano mlete lešnike, naribano pomarančno lupino, sol in poper in segrejemo.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ: 674 / 2820
Ogljikovi hidrati: 18 g
Beljakovine: 28 g
Maščobe: 55 g

Koraki: 16.850

PIŠČANČJI MOZAIK ZVITEK

Sestavine
(4 osebe)

  • 30 dag fileja piščančjih prsi brez kože
  • 10 dag fileja piščančjega stegna brez kože
  • 10 dag rdeče paprike narezane na tanke rezance
  • 4 dag oluščenih pistacij
  • 0,5 dl sladke smetane
  • 1 beljak
  • sol, poper
  • PVC in ALU folija

Postopek

Piščančje prsi narežemo na 4 enakomerne tanke zrezke. Nežno jih potolčemo in oblikujemo v pravokotnik. Posebej pripravimo nadev - stegno narežemo na koščke in ga skupaj s smetano, beljakom in začimbami zmiksamo, da dobimo kremast nadev. Enakomerno ga namažemo na piščančje prsi, nato na nadev položimo rezance rdeče paprike in čez posujemo pistacijo. Vsak zrezek posebej previdno zavijemo v rolado. Najprej zavijemo v PVC folijo, na obeh straneh tesno zavežemo, nato pa zavijemo še v ALU folijo, da rolade med kuhanjem obdržijo lepo obliko. Kuhamo jih približno 15-20 minut v slanem kropu, ki ne sme preveč vreti. Nato jih vzamemo iz lonca, pustimo nekaj časa, da se malenkost ohladijo in umirijo. Odvijemo folijo, narežemo na 2 cm debele koščke in postrežemo.

Hranilna vrednost
(na porcijo)
kcal / kJ: 230 / 962
Ogljikovi hidrati: 3 g
Beljakovine: 25 g
Maščobe: 13 g

Koraki: 5.750

ZAPEČENA KREMNA POLENTA

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 0,5 l vode
  • 0,5 l mleka
  • sol
  • 4 dag oljčnega olja
  • 20 dag koruznega zdroba
  • 8 dag masla
  • 8 dag naribane mozzarelle
  • 8 dag kisle smetane

Postopek

Vodo zavremo in jo solimo. Stresemo koruzni zdrob, dodamo maslo. Kuhamo približno 10 minut. Ko se polenta zgosti, jo odstavimo in dodamo še naribano mozzarello ter kislo smetano.
Lahko jo takoj serviramo takšno, ali pa damo v pekač in zapečemo še v pečici za 10 minut na 200 stopinj.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ: 578 / 2418
Ogljikovi hidrati: 47 g
Beljakovine: 13 g
Maščobe: 38 g

Koraki: 14.450

ZELENJAVA JULIENNE

Sestavine
(za 4 osebe)

  • 10 dag očiščenih bučk
  • 10 dag olupljenega korenja
  • 10 dag rdeče paprike
  • 10 dag očiščenega pora
  • 3 dag oljčnega olja
  • sol

Postopek

Zelenjavo narežemo na tanke rezance (korenje in por na velikost vžigalice, bučke in paprike nekoliko večje). Segrejemo olje in zelenjavo na hitro popražimo (približno 2-3 minute). Pred serviranjem zelenjavo še posolimo.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ: 100 / 418
Ogljikovi hidrati: 7 g
Beljakovine: 1 g
Maščobe: 8 g

Koraki: 2.500

BOROVNIČEVA STRJENKA S ČOKOLADNIM DISKOM

Sestavine
(za 4 osebe)

Strjenka:

  • 4 dl jogurta
  • 4 dl sladke smetane
  • 10 dag svežih borovnic
  • 1 vaniljev sladkor
  • limonina lupinica
  • 1,5 dag želatine v prahu

Čokoladni disk:

  • 8 dag temne čokolade
  • peki papir

Postopek priprave strjenke

Želatini prilijemo 6 žlic hladne vode, da nabrekne. Sladko smetano pristavimo na zmeren, srednji ogenj in segrejemo do vretja. Jogurtu dodamo naribano limonino lupinico, borovnice in želatino, ki jo prej stopimo nad soparo. Želatino zelo na hitro umešamo, da se enakomerno razporedi, nato pa narahlo vmešamo še stopljeno sladko smetano. Maso vlijemo v namaščen model in postavimo na hladno.

Postopek priprave čokoladnega diska

Čokolado narežemo na manjše koščke in jo previdno stopimo nad soparo. Z žlico na peki papirju oblikujemo 4 tanke diske in jih postavimo na hladno, da se čokolada zopet strdi.

Hranilna vrednost
(na porcijo)

kcal / kJ: 535 / 2238
Ogljikovi hidrati: 23 g
Beljakovine: 9 g
Maščobe: 46 g

Koraki: 13.375

Imate vprašanje? Pišite nam!

Vnesite prosim svoje ime
Vnesite prosim sporočilo

Prijava na Kuhnarske e-novice

Sledite nam

Scroll to Top