Mobilne aplikacije za boljše življenje bolnikov s sladkorno boleznijo

Danica Ostanek, prof. zdr. vzg.


Še desetletje nazaj smo na televiziji gledali filme, v katerih so upravljali tehnologijo, za katero sploh nismo vedeli, kaj predstavlja in kako bi nam koristila. Vse to je bila tisti čas znanstvena fantastika, ki pa ni danes nič drugega kot naš vsakdan.

Vse več strokovnjakov se usmerja v razvoj aplikacij tudi na področju zdravja. Veliko potenciala imajo aplikacije, ki so usmerjene na nadzorovanje kroničnih bolezni, kot je na primer sladkorna bolezen. Med drugim na razvoj tovrstnih aplikacij vplivajo tudi povpraševanje zdravnikov ter bolnikov samih, ki se zavedajo možnosti, ki jih ponuja uporaba teh aplikacij[1].

V Sloveniji so aplikacije v slovenskem jeziku za sladkorne bolnike povezane predvsem s štetjem ogljikovih hidratov in recepti za pripravo obrokov. Aplikacija CONTOUR®DIABETES pa vodenje sladkorne bolezni postavlja na višji nivo, saj se meritve glukoze v krvi iz merilnika neposredno prenesejo v aplikacijo na pametnem telefonu. Bolnik lahko vsaki meritvi doda opombo ali sliko, predvsem pa je prednost aplikacije v samodejnem zapisovanju podatkov in informacij v eDnevnik samokontrole, ki razbremeni zapisovanje izmerjenih vrednosti in omogoča pošiljanje podatkov na daljavo.

Največja prednost aplikacije CONTOUR®DIABETES pa so vzorci, ki jih aplikacija zaznava na podlagi prepoznavanja ponavljajočih se izmerjenih vrednosti. Funkcija na ta način uporabniku pomaga razumeti vpliv njegovih vsakodnevnih dejavnosti na vrednost sladkorja v krvi, obenem pa ga prijazno opomni, kako se vzorcem v prihodnje izogniti.

Kaj o aplikaciji CONTOUR®DIABETES menijo uporabniki?

V raziskavi zadovoljstva in uporabnosti aplikacije CONTOUR®DIABETES je sodelovalo 272 oseb. Vprašanja so bila povezana z uporabnostjo aplikacije pri vodenju sladkorne bolezni in njenim vplivom na kakovost življenja.

Rezultati so pokazali, da večina sodelujočih v raziskavi redno uporablja aplikacijo CONTOUR®DIABETES, kar posledično pozitivno vpliva na njihovo vodenje sladkorne bolezni. Sodelujoči so namreč poročali o pozitivnem vplivu aplikacije na aktivno ukvarjanje s sladkorno boleznijo ter o boljši urejenosti sladkorja v krvi. Nekaj manj kot polovica uporabnikov je med drugim uvedla tudi spremembe v svoj način prehranjevanja in povečala svoj delež telesne aktivnosti.

Aplikacija CONTOUR®DIABETES vpliva na boljšo urejenost sladkorne bolezni, uporabniki pogosteje izvajajo samokontrolo, izboljšujejo vrednosti glukoze v krvi in svoje počutje. Prijazni opomniki pa v nekaterih pogledih tudi razbremenijo uporabnika, da lahko svoje misli usmeri tja, kamor želi in ne le tja, kamor mora.

Scroll to Top