za lažje življenje

Izbor obutve pri diabetičnem stopalu

Pred obuvanjem je treba vedno preveriti notranjost čevlja, da v njem ni tujka, ki bi lahko poškodoval stopalo.

Notranji del čevlja mora biti mehak in gladek (brez šivov), nogavice pa naj bodo čiste, brez izrazitih šivov in nezakrpane. Dobro je, če imajo čevlji vezalke oz. trak z ježkom (velkro trak), saj se le tako lahko obutev prilagodi morebitnemu otekanju nog.

Tudi poleti imejmo obute zaprte čevlje, saj lahko v odprte zaide tujek, ki poškoduje stopalo.

Raziskave so pokazale, da lahko z uporabo primerne obutve preprečimo nastajanje razjed. Obutev, primerna za diabetično stopalo naj bo:

  • Dovolj prostorna: sprednji del mora biti dovolj širok in globok, da lahko bolnik kljub morebitnim deformacijam prstov le-te neovirano premika.
  • Dovolj mehka: iz mehkega naravnega usnja ter mehko podložen. V notranjosti ne sme biti nobenih šivov in ostrih robov, ki bi lahko tiščali.
  • Se dobro oprime stopala: vezalke ali velkro trak za zapenjanje. Z njimi bolnik najlažje prilagaja oprijem obutve, saj lahko zaradi otekanja stopalo spreminja obliko in velikost.
  • Ima čvrst opetnik: posebej oblikovan in čvrst opetnik, ki daje stopalu stabilnost pri hoji.
  • Ima debel gumijast podplat: večplasten, iz materialov različnih trdot, ki čim bolj blažijo udarce s podlage. V podplatu naj bo vdelana tudi prečno valjasta zadebelitev, ki pri odrivu razbremeni glavice stopalnic. Podplat mora biti tudi primerno ojačan in tog, da se prekomerni pritiski razporedijo po celotni površini podplata.
  • Ima nizko, široko peto: nizka in dovolj široka peta daje stabilnost, izdelana je iz mehkih materialov, ki blažijo pritiske ob dotiku s podlago.
  • Ima poseben vložek: naj bo odstranljiv, izdelan iz mehkih materialov, ki blažijo in zmanjšujejo pritiske na stopalo med hojo. Kadar bolnik že ima razjedo, je treba vložek prilagoditi tako, da mesto razjede dodatno razbremenimo, na enak način pa moramo razbremeniti tudi mesta prevelikih pritiskov.

Za bolnike, ki imajo huje deformirana stopala, je treba izdelati posebno obutev, ki je narejena po meri.

Kako kupovati primerno obutev?

Obutev kupujmo oz. gremo na odvzem mere za obutev v popoldanskem času, saj se stopalo pri odraslem človeku »poveča«, in sicer po dolžini za približno polovico številke, po širini pa za eno širinsko številko. Ob nakupu obutve je potrebno posebej paziti pri izbiri vložkov. Le-ti morajo biti debeli, iz več plasti in morajo čim bolj ublažiti pritiske.

Kdaj nositi primerno obutev?

Za bolnika z diabetičnim stopalom je zelo pomembno, da nosi primerno obutev ves čas, saj lahko že kratkotrajna nošnja neprimerne obutve privede do hudih zapletov in nastanka razjed. Primerno obutev je treba nositi tudi doma in tudi ta mora imeti ravno takšne lastnosti, kot obutev za zunaj (dovolj prostora za prste, mehak vložek, brez šivov …).

Viri
  • Kosi, M., Spoznajmo svoje noge, Diabetično stopalo, Zaloker & Zaloker d.o.o.
Deli novico:
Scroll to Top