Covid-19 in sladkorna bolezen

Jana Komel, dr. med., spec. int., ZD Koper


Novi koronavirus (SARS-CoV-2), ki je bil prvič odkrit v mestu Vuhan na Kitajskem v decembru 2019, povzroča bolezen COVID-19. Virus se je hitro razširil preko celega sveta in WHO je 11.03.2020 razglasila pandemijo.

Potek bolezni COVID-19 je v 80 % blag do zmeren, v 15 % hud in v 5 % kritičen. Smrtnost je 2-4%, odvisna je predvsem od pridruženih bolezni in starosti.
Znano je, da okužba pri ljudeh s sladkorno boleznijo (predvsem pri tistih, pri katerih je sladkorna bolezen slabo urejena) in drugimi kroničnimi boleznimi (povišan krvni tlak, debelost, bolezni srca in ožilja, bolezni pljuč …) poteka resneje in z več zapleti. Zapleti okužbe se kažejo kot pljučnica, odpoved organov, motnje v strjevanju krvi …

Pri ljudeh s sladkorno boleznijo priporočamo, da poskrbijo za urejen krvni sladkor (zdrava prehrana, telesna aktivnost in redno jemanje predpisanih zdravil), saj bodo s tem zmanjšali tveganje za resnejši potek v primeru okužbe.
Prav tako je pomembno, da se okužbi, če je le mogoče, poskusijo izogniti. To storijo z upoštevanjem pravil samozaščite kot so: redno umivanje rok z vodo in milom, razkuževanje rok, nošenje zaščitne maske v zaprtih prostorih, izogibanje tesnim stikom z drugimi ljudmi in upoštevanje medosebne razdalje (1.5m), izogibanje dotikanja obraza, upoštevati higieno kašlja.
V bližnji prihodnosti bodo tudi za vse dostopna cepiva proti COVID-19 in vsem sladkornim bolnikom cepljenje priporočamo.

Kaj pa, če oseba s sladkorno boleznijo zboli?

Najprej je treba o okužbi obvestiti osebnega zdravnika in vse ljudi, ki so bili v zadnjih 2 dneh z obolelim v tesnejšem stiku.
V primeru okužbe svetujemo vsem ljudem s sladkorno boleznijo, če je le mogoče, da spremljajo nivo krvnega sladkorja v krvi, pri sladkorni bolezni tip 1 tudi ketone v urinu. V primeru visokih krvnih sladkorjev naj se posvetujejo z zdravnikom ali diabetologom (predvsem v primeru zmerne ali hude okužbe je navadno potrebna prilagoditev ali zamenjava terapije za sladkorno bolezen; nekatera zdravila med okužbo tudi odsvetujemo). Ljudje, ki že uporabljajo inzulin za zdravljenje sladkorne bolezni, bodo v primeru okužbe potrebovali višje in pogostejše odmerke inzulinov.

Med okužbo je zelo pomembna zdrava prehrana (obroki naj bodo raznoliki – vsebujejo naj sadje in zelenjavo, ki so vir vitaminov in mineralov), priporoča se tudi nadomeščanje vitamina D.
Potrebna je hidracija (ob povišani temperaturi, pa tudi višjem krvnem sladkorju med okužbo pride navadno do izsušenosti) – svetuje se nadomeščanje tekočine v obliki čajev, vode.
Večje fizične obremenitve med okužbo odsvetujemo.
Ker je potrebna izolacija, je gibanje omejeno, svetuje se lažje obremenitve (hišna opravila – vendar le do bolečine ali zadihanosti).
Med prebolevanjem okužbe vas osebni zdravnik večkrat pokliče in vpraša po počutju. Poleg krvnega sladkorja ga bo zanimal še krvni tlak, počutje, bolečine in zadihanost.

Če se pojavijo znaki, kot so težko dihanje, bolečina v prsih, zmedenost, zaspanost; je potrebna zdravniška pomoč.

Zaključek

Sladkorni bolniki so bolj nagnjeni k okužbam in potek COVID-19 je lahko pri sladkornih bolnikih (predvsem tistih z dlje trajajočo in slabše urejeno sladkorno boleznijo) hujši. Potrebno je upoštevanje osnovnih ukrepov samozaščite in čim boljša kontrola nad krvnim sladkorjem. V primeru okužbe je potrebno kontaktirati osebnega zdravnika in v primeru višjih krvnih sladkorjev tudi diabetologa, saj je lahko potrebna prilagoditev zdravljenja sladkorne bolezni.

 

Scroll to Top