Nekaj splošnih napotkov za ravnanje z inzulinsko črpalko in senzorjem za neprekinjeno merjenje glukoze na letalu.

 • Inzulin v originalni embalaži vstavite v prozorno vrečko na zapiranje ter pospravite med ročno prtljago. Ne pozabite na potrdilo v  tujem jeziku vašega lečečega zdravnika, da imate pri sebi zdravila.
 • Inzulinsko črpalko izklopite oz. dajte v način za letalo ob vzletu in pristanku.
 • Pri potovanju z letalom shranite inzulin v ročni prtljagi in ne v prostoru za prtljago, kjer lahko pride do izredno nizkih temperatur (kar zmanjša ali uniči delovanje inzulina).
 • Smotrno je, da si na letalu izberete sedež ob prehodu. Tako v primeru, da bi potrebovali zdravila ne boste motili oseb, ki sedijo ob vas, obenem pa boste hitro in lažje dosegli prostor s prtljago, kjer imate zdravila.
 • V primeru hipoglikemije imejte pri sebi prigrizek ali glukozne tablete.
 • Inzulinske črpalke Paradigm imajo vgrajen sistem za blaženje učinkov zračnega pritiska na letalu (nizek pritisk lahko povzroči tvorjenje zračnih mehurčkov v rezervoarju), kljub temu pa predlagamo, da sledite varnostnim napotkom.

Koraki ravnanja pri potovanju z letalom

 1. Pri potovanju z letalom shranite inzulin v ročni prtljagi in ne v prostoru za prtljago, kjer lahko pride do izredno nizkih temperatur (kar zmanjša ali uniči delovanje inzulina).
 2. Inzulinske črpalke ob prehodu čez detektor kovin ni treba izklopiti, čez rentgen gre namreč le vaša prtljaga. Inzulinsko črpalko lahko zmoti telesni skener, izklopite pa jo v primeru CT in PET slikanja ter med MRI.
 3. Rezervoar napolnimo z največ 1,5 ml inzulina. Manj kot je inzulina v rezervoarju, manj je možnosti raztezanja in tvorjenja zračnih mehurčkov.
 4. Inzulinsko črpalko izklopite oz. dajte v način za letalo ob vzletu in pristanku. Korake ravnanja si lahko preberete v navodilih za uporabo vaše inzulinske črpalke.
 5. Črpalko pred vzletom odklopimo od telesa na mestu priklopa infuzijskega seta. To prepreči morebitno izhajanje inzulina med vzletom, ko tlak v letalu pade.
 6. Na potovalni višini prebrizgamo cevko in iz rezervoarja odstranimo morebitne zračne mehurčke, nato se ponovno priklopimo na črpalko.
 7. Ob pristanku inzulinsko črpalko odklopimo in prebrizgamo cevko. Nato črpalko ponovno priklopimo. S prebrizgom cevke zagotovimo, da v rezervoarju ali cevki ni zračnih mehurčkov.

Sistema za neprekinjeno merjenje glukoze med letom ne smemo uporabljati!

Funkcijo senzorja v inzulinski črpalki izklopimo, oddajnik odstranimo in shranimo na polnilniku, senzor pa pustimo nameščen v telesu. Po pristanku oddajnik ponovno priklopimo na senzor in v funkciji Senzor izberemo Ponovni priklop senzorja.

Med letom prav tako ne smemo uporabljati merilnika Contour Link in daljinskega upravljalnika – obe funkciji moramo izklopiti tudi v inzulinski črpalki.

Smotrno je, da si na letalu izberete sedež ob prehodu. Tako v primeru, da bi potrebovali zdravila ne boste motili oseb, ki sedijo ob vas, obenem pa boste hitro in lažje dosegli prostor s prtljago, kjer imate zdravila.

Več napotkov za potovanja si preberite tukaj.