Stopnje razjed (poškodb) zaradi pritiska

Razjeda (poškodba) zaradi pritiska (preležanina) je lokalna poškodba tkiva oziroma kože in podkožnih tkiv, ki nastane zaradi pritiska na tkivo in strižnih sil.

Mesta nastanka razjede zaradi pritiska so običajno predeli na telesu, kjer je kost tik pod kožo: zatilje, glava, ramena, lopatice, komolci, hrbtenica, kolki, trtica, kolena in peta.

Nastanku razjedam zaradi pritiska (dekubitusom) so izpostavljeni predvsem nepokretni in oslabeli ljudje, ki večino časa preživijo v ležečem, polsedečem ali sedečem položaju.

Glede na obsežnost poškodbe opredeljujemo štiri stopnje razjed zaradi pritiska:

I. stopnja: koža je pordela in podobna sončni opeklini prve stopnje;
II. stopnja: značilna je površinska rana, ki je videti kot odrgnina, prizadeta je zgornja plast kože;
III. stopnja: prepoznamo jo po globlji rani in poškodbah vseh plasti kože;
IV. stopnja: poškodovane so vse plasti kože in okoliško tkivo, mišice, vezi in celo kosti.

Razjede zaradi pritiska so posledica dolgotrajnega stiskanja kože in podkožja med podlago in trdimi globokimi tkivi in kostmi. Zaradi tega pride do motenega pretoka krvi skozi podkožne vene, v katerih posledično naraste krvni pritisk, kar povzroči otekline, motnjo preskrbe s kisikom in posledično odmrtje tkiva.

Zdravljenje razjed zaradi pritiska vključuje zmanjšanje pritiska in izogibanje trenju na prizadetih mestih, lokalna nega in včasih presaditev kože.

Pri zmanjševanju pritiska pa je najpomembnejše stalno premikanje bolnika, dokumentiranje in uporaba primerne blazine, ki preprečuje nastanek razjed zaradi pritiska.

Na ogrožena mesta je priporočljivo dati tudi različne varovalne obloge. Če je rana že nastala, jo je treba oskrbeti s primerno oblogo in oblogo menjati skladno z navodili.