Sladkorna bolezen > Zanimivosti in nasveti > Vodenje sladkorne bolezni v času akutne okužbe in stresa

Vodenje sladkorne bolezni v času akutne okužbe in stresa

Gotovo se zavedate, kako pomembno je, da dobro skrbite zase in si prizadevate za čim manj zapletov sladkorne bolezni. Ne glede na to, ali gre za vneto grlo, prehlad, gripo, okužbo ali nedavno operacijo, bolezen vedno pomeni tudi stres za telo.

V boju proti bolezni telo sprošča hormone, ki vzpodbudijo večje izločanje glukoze iz jeter. To povzroči porast glukoze v krvi, ki včasih doseže nevarno visoke vrednosti, kar lahko, predvsem pri sladkornih bolnikih tipa 1, vodi v ketoacidozo (DKA) in pri sladkornih bolnikih tipa 2, še posebej pri starejših, v hiperosmolarno hiperglikemično ne-ketotično komo (HNK).

Izognite se tveganju in ob pomoči zdravnika naredite načrt ukrepanja v primeru bolezni še preden zbolite. V načrt vključite nadzor nad glukozo v krvi in merjenje ketonov v urinu ter poskrbite za vnos zdravil, hrane in tekočine.

 

 

 

 

Načrt ukrepanja v primeru bolezni

Vsake štiri ure izmerite glukozo v krvi in ketone v urinu, predvsem pred obroki in pred spanjem. Ob vsakem uriniranju s pomočjo testnih trakov Ketodiastix®, ki jih dobite na zdravniški recept, določite ketone v urinu. Zapišite vse rezultate.

Z meritvami glukoze v krvi in ketonov v urinu nadaljujte ves čas, dokler:

Zdravila

Odmerkov zdravil kljub bolezni ne smete spreminjati. Odvisno od narave bolezni ter vrednosti meritev glukoze v krvi ter ketonov v urinu boste morda potrebovali dodaten odmerek kratko oz. ultra kratko delujočega inzulina vsaki dve do tri ure. V ta namen lahko uporabite spodnjo tabelo, o ustreznih odmerkih pa se obvezno posvetujte s svojim zdravnikom.

Vrednost glukoze v krvi (mmol/L) Ketoni v urinu Delujoči insulin
pod 5 negativni - pozitivni  _____enot
 13-16  negativni - nizki  _____enot
 13-16  zmerni - visoki  _____enot
 16-22  negativni - nizki  _____enot
 16-22  zmerni - visoki  _____enot
 nad 22  negativni - nizki  _____enot
 nad 22  zmerni - visoki  _____enot

Nadomeščanje tekočine

Pitje tekočine je izjemno pomembno, saj lahko dehidracija poslabša bolezen. Tekočino izgubljate, če imate vročino, drisko, bruhate, pijete manj kot običajno in urinirate več kot običajno, kar lahko vodi v dehidracijo telesa. Splošni napotek pri opisanih stanjih je sledeč: ves čas bolezni pijte en kozarec vode vsako uro in se izogibajte pijačam, ki vsebujejo kofein.

Če je vaša vrednost glukoze v krvi nad 13 mmol/L pijte pijače brez kalorij, kot je npr. voda, juha ali nesladkane pijače brez kofeina in alkohola. Če je vaša vrednost glukoze v krvi normalna, pijte običajne brezalkoholne pijače, mleko ali sadne sokove.

Hrana

Med boleznijo se morda ne boste mogli držati vašega prehrambenega načrta. Pomembno je, da redno uživate ogljikove hidrate (OH) in ohranjate primerno vrednost glukoze v krvi. Pred načrtovanimi obroki si morate izmeriti vrednost glukoze v krvi ter, glede na rezultat, zaužiti ustrezno količino ogljikovih hidratov:

Glukoza v krvi pod 10 mmol/l 15 g OH
Glukoza v krvi 10-14 mmol/l 15 g OH ob obroku ali v naslednji uri
Glukoza v krvi nad 14 mmol/l 1 kozarec pijače brez kalorij vsako uro in vsaj 150 g OH na dan, da preprečite stradanje

Hrana in pijača, ki vsebuje 15 gramov ogljikovih hidratov:

Pokličite vašega zdravnika, če:

Bodite pripravljeni!

Za primer bolezni imejte pripravljen set, v katerem hranite ta navodila ter ostale pripomočke, ki so navedeni v nadaljevanju. Shranite ga na priročno mesto ter skrbite, da roki uporabe pripomočkov, ki jih hranite, niso prekoračeni. Roke uporabe si zapišite na koledar ter jih redno nadomeščajte z novimi. Ko zbolite, o tem obvestite družinskega člana ali prijatelja, ki naj vas nadzoruje vsake štiri do šest ur.Vedno imejte pripravljeno naslednje:

Zelo pomembno je, da veste kako se spoprijeti z boleznijo. Izogibajte se tveganim okoliščinam – pripravite si načrt za primer bolezni ter se o tem pogovorite z zdravnikom.  


doc. dr. Nataša Bratina, dr. med., Pediatrična klinika Ljubljana