Sladkorna bolezen > Zanimivosti in nasveti > Štetje ogljikovih hidratov - Pomen ogljikovih hidratov pri urejanju sladkorne bolezni

Štetje ogljikovih hidratov - Pomen ogljikovih hidratov pri urejanju sladkorne bolezni

"Več svobode pri izbiranju primernih živil, enostavno načrtovanje zdravih in uravnoteženih obrokov, občasno poseganje po sladicah in konec koncev tudi urejen krvni sladkor. Vam zveni preveč obetavno, da bi bilo lahko resnično?

Vendar je vse to možno doseči! S pomočjo metode, ki jo imenujemo "Štetje ogljikovih hidratov" in s pomočjo Funkcionalne inzulinske terapije (FIT) lahko dosežete ravno to: relativno svobodo pri prehrani in obenem urejen krvni sladkor! To pa seveda ne pomeni, da lahko pozabite na zdravo uravnoteženo prehrano, ki narekuje redne obroke in izbiro raznovrstnih živil (prehranjevalni krožnik)."

Namen štetja ogljikovih hidratov

Metoda štetja ogljikovih hidratov se je v svetu najprej uveljavila pri uporabnikih inzulinske črpalke. Je namreč najboljši način za doseganje dobre urejenosti sladkorne bolezni, ki dopolnjuje vrhunske tehnične zmogljivosti inzulinske črpalke. S pridom lahko metodo uporabljate tudi, če se zdravite s funkcionalno inzulinsko terapijo. S štetjem ogljikovih hidratov je mogoče veliko lažje uskladiti obroke hrane s pravilnim odmerkom inzulina, potrebnega za kritje posameznega obroka.

S skrbnim načrtovanjem obrokov in določanjem količine ogljikovih hidratov v obroku lahko dosežete naslednje cilje:


Elektronska oblika knjižice: Tabele za izračunavanje ogljikovih hidratov v živilu (z glikemičnim indeksom in glikemično obremenitvijo).

 


Andreja Širca-Čampa, univ. dipl. inž živilske tehnologije, dietetičarka; Jože Lavrinec, VMT, bolnišnični dietetik