Sladkorna bolezen > Zanimivosti in nasveti > Sladkorna bolezen tipa 2 v sliki

Sladkorna bolezen tipa 2 v sliki

Sladkorna bolezen tipa 2 se razvija postopoma, njen razvoj lahko traja več let. Navadno se pojavi v poznejšem življenjskem obdobju pri ljudeh s čezmerno telesno težo in nezdravim življenjskim slogom ter je lahko dedno pogojena.

Približno 90-95 % ljudi s sladkorno boleznijo ima sladkorno bolezen tipa 2. Pri tem tipu sladkorne bolezni trebušna slinavka ne proizvede dovolj inzulina ali pa telo proizvedeni inzulin ne uporabi dovolj učinkovito.

Faktorji tveganja za nastanek sladkorne bolezni tipa 2


Sladkorna bolezen tipa 2 se pogosteje pojavlja v določenih družinah (genetska predispozicija) in je lahko posledica prevelike telesne teže ter nekativnosti. Navadno se pojavlja pri odraslih osebah, v zadnjih letih pa je v porastu tudi pri otrocih in najstnikih.


Faktorji tveganja za nastanek SB tipa 2

Najpogostejši simptomi

Ljudje se med seboj razlikujemo in ravno tako se lahko razlikujemo tudi po znakih oziroma simptomih sladkorne bolezni. Včasih znakov nimamo. Začetek razvoja sladkorne bolezni tipa 2 je tih, z blagimi znaki ali celo brez njih.


Najpogostejši simptomi

Pozni zapleti sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen lahko poveča tveganje za pojav nekaterih zdravstvenih težav. Toda rezultati raziskav kažejo, da zdravljenje, sprememba življenjskega sloga in redna skrb za zdravje prepreči oziroma zavre pojav poznih zapletov sladkorne bolezni.


Pozni zapleti sladkorne bolezni

Prednosti redne telesne dejavnosti

Redna telesna dejavnost je eden pomembnih ključev za vodenje sladkorne bolezni. Aktivnost povzroči, da celice učinkoviteje uporabijo inzulin, ki je na voljo, posledično se znižata raven krvnega sladkorja in vrednost glikiranega hemoglobina (HbA1c).


 Prednosti redne telesne aktivnosti

Redno merjenje glukoze v krvi


Mnogi ljudje s sladkorno boleznijo menijo, da lahko glede na svoje počutje napovedo koliko sladkorja imajo v krvi. Takšno prepričanje je lahko zmotno in edini način za zanesljivo potrditev ravni sladkorja v krvi je izvedba meritve iz kapljice krvi. Raziskave kažejo, da lahko skrbno vodenje sladkorne bolezni, ki ima za cilj vzdrževanje ravni sladkorja v krvi v ciljnem območju, prepreči zaplete sladkorne bolezni.

 

Splošne ciljne vrednosti sladkorja v krvi pri ljudeh s sladkorno boleznijo*:


- na tešče: 4,0-7,0 mmol/L

- 2 uri po obroku: 5,0-10,0 mmol/L

*Splošna priporočila so odvisna od načina zdravljenja, zato jih zdravnik individualno prilagodi vsakemu posamezniku.
 

Merjenje sladkorja v krvi

Zdrave prehranjevalne navade


Vsi radi jemo in ena prvih stvari, ki jih želi vedeti človek z novoodkrito sladkorno boleznijo je: "Kaj je sladkorna bolezen in kakšno dieto bom imel/a? Kaj lahko jem?"

 

Dobra novica je, da najboljša dieta za osebo s sladkorno boleznijo sploh ni dieta ampak zdravi obroki, ki so priporočljivi prav za vsakega človeka.

 

Jesti zdravo ne pomeni, da se morate odpovedati hrani, ki jo imate radi. Pomeni le to, da izbirate naravna živila, ki imajo visoko hranilno vrednost. Če je hrana, ki jo uživate vsak dan, sestavljena pretežno iz zdravih živil, potem si lahko občasno privoščite tudi kak priboljšek. Pomembno je, da nadzorujete količino ogljikovih hidratov in redno spremljate raven sladkorja v krvi.  

Zdrav krožnik

Viri:

  • www.diabetes.org
  • Pomen ogljikovih hidratov pri urejanju sladkorne bolezni, A. Širca-Čampa, J. Lavrinec, ponatis 2014
  • Understanding Type 2 Diabetes, Bayer HealthCare