Sladkorna bolezen > Zanimivosti in nasveti > Prihaja poletje - kako ravnamo z merilnikom in testnimi lističi v toplih dneh?

Prihaja poletje - kako ravnamo z merilnikom in testnimi lističi v toplih dneh?

Zunanje temperature so narasle krepko nad 20˚ C, bliža se poletje. Toplota nam po dolgi zimi prija, ne prija pa našim pripomočkom za samokontrolo.

V toplejših dneh moramo skrbneje ravnati zlasti s testnimi lističi za merjenje krvnega sladkorja.

Pripomočkov za samokontrolo ne puščajmo v parkiranem avtomobilu!

Pripomočke za samokontrolo hranimo v dovoljenem temperaturnem območju, kar je še posebej pomembno za testne lističe. Merilnik ni zelo občutljiv in ga v primeru, če ga pregrejemo ali podhladimo, pustimo 20 minut pred izvedbo meritve na sobni temperaturi. Če pa pregrejemo ali podhladimo testne lističe, lahko pride do poškodbe reagenta in posledično odstopanja rezultatov meritev.

Na vsaki škatlici in na vsebniku testnih lističev je napisano priporočeno temperaturno območje delovanja, ki je običajno od 0 do 30 stopinj Celzija. Poleti hranimo testne lističe na mestu, ki ni izpostavljeno direktni sončni svetlobi (npr. NE na okenski polici).

Med potovanjem z avtomobilom testnih lističev NE puščamo v stoječem avtomobilu, kjer lahko temperatura zelo naraste.

Za prenašanje lahko uporabimo hladilno torbo, vendar pazimo, da testnih lističev ne položimo neposredno na zmrznjene hladilne vložke.

Redno preverjamo tudi rok uporabnosti testnih lističev. Hranimo jih v vsebniku (ne stresamo jih na mizo ali v roko) in dosledno zapiramo pokrovček vsebnika takoj, ko iz njega vzamemo testni listič.

Več o vplivih na točnost meritev z merilnikom glukoze v krvi si preberite tukaj.

Tukaj pa je slikovni prikaz najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na točnost rezultatov meritev, ki ga lahko tudi natisnete: