Sladkorna bolezen > Zanimivosti in nasveti > Pravilna izvedba meritve glukoze v krvi

Pravilna izvedba meritve glukoze v krvi

Pri merjenju glukoze v krvi s prsta se lahko zgodi, da zaporedne meritve odstopajo, včasih tudi za več mmol/L. Možnih vzrokov je več, zelo pomemben dejavnik pa je pravilna izvedba meritve.

1. Temeljito umijmo roke!

Pogost razlog za odstopanja rezultatov meritev so nečiste roke. Pred vsakim merjenjem je potrebno roke temeljito umiti in osušiti, kljub temu, da so na prvi pogled videti čiste. Lizanje prsta ali drgnjenje prsta ob oblačila NI primerno čiščenje! Uporabimo lahko tudi alkoholni robček ali vato, navlaženo z alkoholom. Ostanki pijače, hrane, potu in podobno lahko bistveno vplivajo na rezultat meritve. Dovolj je že, na primer, če primemo zrelo grozdje ali roko položimo na mizo, polito s sokom. Če si na osnovi napačnega rezultata odmerimo inzulin, lahko povzročimo hudo hipoglikemijo!

2. Roke dobro osušimo!

Ostanki alkohola, vode ali potu na prstih lahko vplivajo na rezultat meritve (navado je ta lažno nižji).

3. S prožilno napravo se zbodemo in oblikujemo kapljico krvi.

Izogibamo se sredini prstnih blazinic ter palcu in kazalcu. Mesta vboda redno menjamo.

Redno menjajmo lancete. Uporabljena lanceta ni več sterilna, z vsakim vbodom je bolj topa, vbod pa bolj boleč. 

 4. Prvo kapljico krvi obrišemo s čistim zložencem.

V prvi kapljici lahko ostanejo delci povrhnjice kože, kri se pomeša s snovmi s površine kože, zato vzorec krvi s prve kapljice ni kvaliteten.

5. Ponovno oblikujemo kapljico krvi.

Kapljica mora biti lepo okrogla, ne razlita po koži ali razmazana.

6. V kapljico pomočimo konico testnega lističa in počakamo, da merilnik zapiska.

Šele ko slišimo zvok merilnika odmaknemo testni listič iz kapljice.

7. Kapljico krvi obrišemo z zložencem in počakamo na rezultat meritve.

Ne pozabimo: