Oskrba ran in športne poškodbe > Zanimivosti in nasveti > Zaščita sluhovoda in srednjega ušesa pred vstopom vode

Zaščita sluhovoda in srednjega ušesa pred vstopom vode

Vdor vode v uho sam po sebi ni nevaren. Pri nekaterih boleznih pa je sluhovod treba dobro zavarovati, da voda ne pride v stik z občutljivo ušesno sluznico.

Čeprav je šumenje in pretakanje vode v ušesu za marsikoga neprijetno, vdor vode v sluhovod sam po sebi ni nevaren, razen v zimskih mesecih, ko zaradi mokrega ušesa obstaja možnost prehlada ali vnetja srednjega ušesa ter seveda pri vseh posebnih stanjih, na primer ob obolenjih srednjega ušesa, pogosto zamašenih ušesih in po operativnih posegih. 

 

Kako sluhovod posebej zaščititi pred vdorom vode?

Če imate težave s sluhovodom, kot so:

svetujemo, da pri negi las, delu na vlagi, telovadbi in masaži v bazenih ter pri plavanju, svoja ušesa zaščitite z vodoodpornimi trakovi in čepki.

Med kopanjem, plavanjem ali potapljanjem poskrbite za primerno zaščito ušes.

Učinkovita zaščita sluhovoda s čepki in trakovi

Poznamo jih mnogo vrst, izdelani so iz najrazličnejših materialov in so najrazličnejših oblik. Njihova namestitev in snemanje morata biti preprosta, prilagajati se morajo obliki in velikosti sluhovoda, biti morajo lahki in mehki ter v takem cenovnem razredu, da jih lahko zaradi higienskih razlogov pogosto menjamo.

Čepki so namenjeni zaščiti ušes pred vdorom vode v sluhovod pri plavanju in kopanju. Izdelani so iz vodoodpornega silikona, zaradi česar jih lahko uporabljate v bazenih s klorirano vodo, v morju, kadi ali pod tušem. Čepki plavajo na vodi, hranite pa jih lahko v priročni priloženi škatlici.

Prednosti čepkov za ušesa:

Neoprenski širši zaščitni trak nudi zaščito pred vdorom vode v sluhovod. V kombinaciji s silikonskimi zaščitnimi čepki je idealna zaščita za ušesa, pri čemer prožen neopren daje prijeten občutek toplote.

 

asist. mag. Saba Battelino, dr. med., specialistka otorinolaringologinja