Novice > Zaščita sluhovoda in srednjega ušesa pred vstopom vode

Zaščita sluhovoda in srednjega ušesa pred vstopom vode

Vdor vode v uho sam po sebi ni nevaren. Pri nekaterih boleznih pa je sluhovod treba dobro zavarovati, da voda ne pride v stik z občutljivo ušesno sluznico.

To posebej velja pri: poškodbah sluhovoda; prirojenih ozkih sluhovodih, ki se radi mašijo in v katerih zastaja voda; trajnih okvarah kože sluhovoda po obsevalni terapiji zaradi malignih obolenj; hudih vlekninah bobničev, v katerih bi lahko zastajala vlažna koža; zelo tankih bobničih; stanju po vstavitvi timpanalnih cevčič, ki omogočajo dodatno zračenje srednjega ušesa; poškodbah bobniča, ki še niso bile zdravljene ali zdravljenje ni bilo uspešno; kroničnih vnetjih srednjega ušesa s stalnimi perforacijami bobniča; stanjih po obsežnih operacijah na votlini srednjega ušesa in bradavičarju.

Bolnikom z opisanimi težavami svetujemo, da pri negi las, delu na vlagi, telovadbi in masaži v bazenih ter pri plavanju, svoja ušesa zaščitijo z vodoodpornimi trakovi in čepki. 

Poznamo jih mnogo vrst, izdelani so iz najrazličnejših materialov in so najrazličnejših oblik. Njihova namestitev in snemanje morata biti preprosta, prilagajati se morajo obliki in velikosti sluhovoda, biti morajo lahki in mehki, ter v takem cenovnem razredu, da jih lahko zaradi higienskih razlogov pogosto menjamo.

asist. mag. Saba Battelino, dr. med.,

specialistka otorinolaringologinja