Nega na domu > Zanimivosti in nasveti > Toto sistem za razbremenjevanje in preprečevanje nastanka preležanin

Toto sistem za razbremenjevanje in preprečevanje nastanka preležanin

Nastanku preležanin so najpogosteje izpostavljeni nepokretni in oslabeli ljudje, ki večino časa preživijo v ležečem, polsedečem ali sedečem položaju.

Nastanek preležanin lahko preprečimo z blazinami Repose in samodejnim sistemom za razbremenjevanje Toto.

 

Kaj je preležanina?

Preležanina je posledica dolgotrajnega stiskanja kože in podkožja med podlago in trdimi globokimi tkivi in kostmi.

Nastanku preležanine so izpostavljeni predvsem nepokretni in oslabeli ljudje, ki večino časa preživijo v ležečem, polsedečem ali sedečem položaju. Mesta nastanka preležanine je navadno predel, kjer je kost tik pod kožo: zatilje, glava, ramena, lopatice, komolci, hrbtenica, kolki, trtica, kolena in peta.

Stopnje preležanin: TUKAJ.

Preležanine lahko preprečimo

Pomembno je osveščanje ogroženih oseb in upoštevanje strokovnih napotkov zdravnika in negovalnega osebja. Z dobro preventivo in skrbno nego lahko preprečimo nastanek večine preležanin. En najpomembnejših pristopov je obračanje in spreminjanje položaja telesa na vsaki dve uri. Bočno razbremenjevanje namreč izboljša prekrvitev tkiva, izmenično razbremenjuje pritisk na izpostavljene dele telesa ter tako preprečuje nastanek preležanin in kontrakture (okorelost sklepov), pripomore k večji predihanosti pljuč in omogoča boljše počutje uporabnika. Pri sedeči osebi je smotrno na vsakih petnajst minut prenesti težo z ene strani na drugo.

Več o preprečevanju nastanka preležanin: TUKAJ.

Blazine za preprečevanje in zdravljenje preležanin

Preležanine preprečujemo in zdravimo s pomočjo posebnih blazin, ki zmanjšajo pritisk na izpostavljenih delih telesa. Blazine Repose so izdelane iz elastične in raztegljive uretanske membrane, znotraj pa jo gradijo statične komore, napolnjene z zrakom. Material diha, a je neprepusten za vodo, kar preprečuje čezmerno potenje in zagotavlja več udobja. Za uporabo in polnjenje ne potrebujejo zunanjega vira napajanja, zato jih lahko preprosto nameščate na različna ležišča.

Več o blazinah Repose: TUKAJ.


Samodejni sistem za razbremenjevanje Toto® 

Popolnoma nov pristop obravnave preležanin!

Sistem Toto® razbremeni negovalno osebje, saj omogoča avtomatizirano bočno obračanje bolnikov. Vključuje blazino z dvižno in obračalno funkcijo, ki bolnika nežno, v rednih časovnih presledkih obrača in na ta način razbremenjuje pritisk telesa na podlago. Sistem Toto® se lahko uporablja pri domači ali bolnišnični oskrbi.

 

Prednosti:

Najem ali nakup sistema Toto®

Samodejni sistem za razbremenjevanje lahko kupite ali najamete. Več informacij:

T: 01 521 12 94
M: 051 624 181
E: barbara.krasevec@zaloker-zaloker.si

Ob uporabi samodejnega sistema za razbremenjevanje Toto® priporočamo sočasno uporabo blazin Repose® za razbremenitev pritiska na noge in stopala. Zato vam ob nakupu ali najemu sistema Toto® podarimo 30% popusta na blazine Repose®!