Nega na domu > Zanimivosti in nasveti > Repose blazine - izkušnje in mnenja uporabnikov

Repose blazine - izkušnje in mnenja uporabnikov

Blazine Repose so namenjene osebam, ki velik del časa preživijo v postelji ali na vozičku oziroma v sedečem položaju. S svojo sestavo učinkovito razbremenjujejo pritisk na telo in na ta način preprečujejo nastanek preležanin.

Blazine Repose so pokazale odlične rezultate, predvsem v bolnišničnih in negovalnih ustanovah oz. zavodih, kjer se jih uporablja večinoma pri polpokretnih ali nepokretnih varovancih. Ti so veliko bolj občutljivi in izpostavljeni nastanku preležanin oz. razjedam zaradi pritiska (RZP) in zapletom, ki ob tem nastanejo.

Preberite si mnenja o blazinah Repose.

DSO Ajdovščina:

V preteklem mesecu aprilu smo obe vaši testni blazini testirali pri naših treh stanovalcih in posledično ugotovili naslednja opažanja.
Za samo sedežno blazino nameščeno na invalidski voziček je stanovalec, ki jo je uporabljal, poudaril, da je izredno udobna ter da je občutek pekoče zadnjice, s katerim se je prej srečeval, izginil. Stanovalec ima namreč prekomerno povečano telesno težo in je bilo sedenje zanj oteženo in moteče zaradi tega pekočega občutka zadnjice. Trenutno se s tem ne srečuje več in je zadovoljen.
Pri blazini, ki smo jo namestili v postelje (konusna blazina) z namenom preprečevanja nastanka dekubitusa na peti, pa se je izkazala ta prednost, da ni oteženo oz. onemogočeno gibanje samega stanovalca. V obeh primerih so obe blazini stanovalci pohvalili in izrazili ob njih udobje oz. boljše počutje.

Dom Hmelina:

V testiranje smo prejeli blazino za sedež, brez tlačilke in blazino Repose konus, brez tlačilke. Blazino za sedež smo testirali pri stanovalcu, ki je vezan na invalidski voziček in je po amputaciji leve noge. Gospod pove, da mu blazina omogoča, da več časa lahko preživi na invalidskem vozičku in s tem se tudi več giblje med ostalimi sostanovalci. Blazino Repose konus smo testirali najprej pri stanovalki z kaheksijo in je podvržena nastanku RZP na področju lopatic. Preizkusili smo jo tudi pri nepomični stanovalki s podlaganjem pod pete.

Obe blazini ocenjujemo, kot nepogrešljivi pripomoček za preprečevanje razjed zaradi pritiska. Ob tem zagotavljata udobje, prilagodljivost anatomiji telesa, sta enostavni za higiensko vzdrževanje in sta vzdržljivi.
Izpostavili bi, da že skozi vsa leta delovanja našega Doma - od leta 2008, uporabljamo vaš proizvod - blazine Repose za postelje in smo z njimi zelo zadovoljni.

Dom Janka Škrabana Beltinci:

S konusno blazino smo bili zadovoljni. Uporabljali smo jo večinoma za podlaganje nog nepokretnih stanovalcev. Praktično je tudi to, da se blazina pripne na vzmetnico in tako zagotavlja stabilnost, da ne zleze z mesta.

Dom dr. Janka Benedika:

Zelo v redu se nam zdi konusna blazina, ki smo jo namestili nepokretnemu stanovalcu za podlaganje nog. Ker omogoča uravnavanje napihnjenosti, je s tem še večja možnost, da se prepreči nastanek RZP. Vsekakor pa je uporabljiva ne samo za preprečevanje RZP, ampak tudi za podlaganje »nemirnih nog«. Blazina za sedež na vozičku je tudi v redu, ker je udobna, na voziček se lepo fiksira. Obe blazini potrebujeta vrhnjo zaščito, ker zaradi materiala nista primerni za neposreden stik s kožo.

DSO Krško:

 Zelo smo zadovoljni z blazinami, ki jo podlagamo pod pete (konusna blazina), kjer je RZP. Njene kvalitete so:

Blazina za sedež stanovalca, ki pasivno poseda:

SB Brežice:

Testirali smo blazine Repose (konusna, sedežna in posteljna blazina) na internem oddelku Splošne bolnišnice Brežice. Blazine smo testirali predvsem na polpokretnih bolnikih. Všeč nam je bilo predvsem to, da blazina diha in ne prepušča vlage, ter to da se na posteljo lahko pritrdi s trakovi. V času testiranja se pri nobenem bolniku ni pojavila preležanina. Všeč nam je bilo tudi priročno pakiranje, ki zavzame zelo malo prostora. Tudi mnenje bolnikov je bilo pozitivno. Omenjali so predvsem zmanjšanje bolečin v hrbtenici.

DU Postojna:   

Blazina Repose konus, brez tlačilke: blazino smo namestili pri stanovalki V.M., ki je bila po padcu, pri vznožju postelje zaradi preventive za nastanek dekubitusa na peti, 06.04.2017. Stanovalka je le z minimalno pomočjo sama lahko zamenjala položaj v postelji, blazina Repose pa ji je dala prijeten občutek za noge in ji nudila preventivo za zmanjšanje pritiska na pete in nastanek RZP- ja. Po štirinajstih dneh so njene pete ostale brez vsake rdečine, kar je nedvomno pripomoglo k njenemu sicer hitrejšemu okrevanju, boljšemu počutju in večji kakovosti življenja.

Blazina za sedež, brez tlačilke: blazino smo namestili na invalidski voziček stanovalke Z.M. Stanovalka je telesno zelo oslabela in se ji je na trtici, kljub preventivnim ukrepom, ki smo jih izvajali razvil RZP I stopnje. Odklanjala je posedanje na invalidski voziček. Po namestitvi blazine je bila manj odklonilna za posedanje, saj je imela boljši občutek in manj bolečin, kot je povedala sama. V obdobju štirinajstih dni je bila večkrat na invalidskem vozičku, bila je bolj razpoložena. Njena RZP na trtici ni napredovala. Blazina za sedež se je izkazala za pomemben in kvaliteten pripomoček za stanovalce, ki za vertikalizacijo in gibanje potrebujejo invalidski voziček.  

Zavod Bohinj:

Blazino imamo nameščeno pri gospe, ki je nepokretna in je prišlo do začetka RZP na peti (konusna blazina). Naša opažanja: bolnica je blazino dobro sprejela, zanjo ni moteča, je udobna. Zaposleni navajajo enostavno uporabo, ni moteča pri izvajanju aktivnosti bolnice. Ob začetku uporabe smo pri bolnici nameščali obloge za preprečevanje razjede. Sedaj opažamo, da obloge niso več potrebne.

Karitas Pivka:

Po 14 dnevni uporabi vam sporočamo, da so vaši izdelki zelo visoke kakovosti, udobni za uporabo in koristni za uporabnike. Naša uporabnica je kljub svoji bolezni takoj občutila spremembo, ko smo ji dali vaš izdelek v uporabo (sedenje, ležanje). Z velikim veseljem vaše izdelke priporočamo v uporabnikom vsem, ki takšne izdelke potrebujejo.

Dom pod gorco:

Testirali smo blazino Repose konus in blazino za sedež.

Blazina za sedež (mnenje po testiranju):
•    Prijeten občutek pri sedenju
•    Ne drsi
•    Smo zadovoljni, tudi gospa, ki jo testira je zadovoljna, strgala se je le zgornja plast, ki služi proti potenju

 Blazina Repose konus (mnenje po testiranju):
•    Testiramo pri gospodu, ki ima začetek RZP na petah - RZP ni napredovala
•    Enostavno vzdrževanje in razkuževanje
•    Smo zadovoljni

CSS Škofja Loka:

Repose posteljna blazina

Repose sedežna blazina

Repose konusna blazina

Ker blazine uporabljamo prvič moramo priznati, da so zelo kvalitetne in zelo uporabne. Stanovalci pri katerih smo jih testirali so se počutili zelo udobno in so bili zelo zadovoljni. Prav tako je mnenje zaposlenih zelo pozitivno. Želijo, da jih uporabljamo tudi v prihodnje.

Zavod Dom Marije in Marte Logatec:

Sedežna blazina se zelo dobro obnese, stanovalki ni vroče na njej in jo ne peče po dolgem sedenju, pove tudi da se ne poti in ji je udobna. Blazina na vozičku ne drsi. Konusno blazino smo dale jo gospodu ki ima RZP na peti in po štirih dneh testiranja pove da je veliko bolje, ker s peto ne tišči v posteljo in da se je bolečina zmanjšala, tudi moteča ni in pravi da jo bo kar obdržal. Prednost je tudi ta, ker se da fiksirati na posteljo in se tako ne premika.

DU Šmarje pri Jelšah:

Blazina za sedež
Gospa, ki je uporabljala blazino je zelo zadovoljna z njo. Lažje sedi na invalidskem vozičku in jo želi obdržati.
Blazina se primerno čisti in je ergonomske oblike. Pri gospe nismo opazili težav z nastajanjem rdečin.

Blazina Repose konus
Blazino smo uporabili na intenzivnem oddelku pri podlaganju nog in pri bočni legi. Gospa, ki jo je podlagala jo je ocenila pozitivno. Opazila je manj krčev v nogah in udobnejše ležanje na boku.
Pri uporabi blazin nismo opazili nobenih rdečin. Pri pravilni namestitvi pod rjuho je blazina ostala na svojem mestu. Je ergonomske oblike in se lahko primerno čisti.

DUFS Trbovlje, enota Prebold:

- Blazina za posteljo, tlačilka, blazina Repose konus, brez tlačilke, blazina za sedež, brez tlačilke -

Vse omenjene izdelke smo testirali in jih ocenjujemo kot izredno pozitivne. Izdelki so vrhunski, omogočajo dobro prileganje na posteljo, in na voziček, obenem pa zagotavljajo visoko kvaliteto, ter preprečujejo nastanek RZP.

DU Kranj:

Blazina je bila nameščena pri stanovalki, večinoma ležeči in popolnoma lucidni 3.3.2017. Pri ge. se je namreč pojavila preleženina na levi peti, v času ko je gospa prebolevala infekt in je bila slabo mobilna.  Blazina konus  ji zelo ustreza, saj deluje blagodejno na njene noge; blaži bolečino, ni več pekočega občutka v nogah, se ne potijo v stiku z blazino. Gospa ima žilno obolenje nog, zato je pri njej priporočena uporaba te blazine v smislu preventive tudi za vnaprej.
Glede na ugotovljeno, bomo v prihodnosti v primeru potrebe blazino kupili in uporabljali tudi za druge stanovalce.

Lambrechtov dom:

- Posteljna blazina, sedežna in konusna blazina -

Testiranje je potekalo od 31.3.2017 naprej. Pri stanovalcih, ki so uporabljali omenjene blazine smo zabeležili:

Mnenje blazina Repose:

Ocena blazina Repose je pozitivna.


Več o blazinah Repose lahko preberete tukaj.

Za še več informacij, predstavitev, preizkus ali naročilo blazin Repose pokličite na številko 051 624 181.