Nega na domu > Zanimivosti in nasveti > Preležanine lahko preprečimo ali pospešimo njihovo celjenje

Preležanine lahko preprečimo ali pospešimo njihovo celjenje

Preprečevati pomeni uporabiti primeren izdelek že ob najmanjšem sumu za razvoj preležanine oziroma ob takšni pordelosti kože, ki ob pritisku ne pobledi.

Nastanku preležanin so izpostavljeni predvsem nepokretni in oslabeli ljudje, ki večino časa preživijo v ležečem, polsedečem ali sedečem položaju.

Preležanina je poškodba tkiva, ki jo povzroči zmanjšana prekrvitev tkiv zaradi dolgotrajnega neprekinjenega pritiska na posamezne dele telesa. Nastanku preležanin so izpostavljeni predvsem nepokretni in oslabeli ljudje, ki večino časa preživijo v ležečem, polsedečem ali sedečem položaju. Mesta nastanka preležanin so navadno deli, kjer je kost tik pod kožo: zatilje, glava, ramena, lopatice, komolci, hrbtenica, kolki, trtica, kolena in peta.

Glede na obsežnost poškodbe opredeljujemo štiri stopnje preležanin:

Preležanine lahko preprečimo

Z dobro preventivo in skrbno nego lahko preprečimo nastanek večine preležanin. Pri tem je zelo pomembno osveščanje ogroženih oseb, upoštevanje strokovnih napotkov zdravnika in negovalnega osebja. Velja pa si zapomniti:

Blazine za preprečevanje in zdravljenje preležanin

Preležanine preprečujemo in zdravimo s pomočjo posebnih blazin, ki zmanjšajo pritisk na izpostavljenih delih telesa. Blazine Repose so izdelane iz elastične in raztegljive uretanske membrane, znotraj pa jo gradijo statične komore, napolnjene z zrakom. Material diha a je neprepusten za vodo, kar preprečuje čezmerno potenje in zagotavlja več udobja. Za uporabo in polnjenje ne potrebujejo zunanjega vira napajanja, zato jih lahko preprosto nameščate na različna ležišča.

Učinkovita rešitev pri preventivi in zdravljenju preležanin in ublažitev bolečin:

Skrivnost izdelkov Repose

Zrak najbolje prerazporeja pritiske. Pritisk zraka je vedno usmerjen navpično na telo, ob minimalnih strižnih silan in maksimalni prerazporeditvi pritiskov.

Popolnoma nov pristop obravnave preležanin!

Prednosti:

Več o izdelkih Repose