Nega na domu > Zanimivosti in nasveti > Nevarnost za razvoj preležanin na petah pri sedečih slabše gibljivih osebah

Nevarnost za razvoj preležanin na petah pri sedečih slabše gibljivih osebah

Slabše gibljive so tiste osebe, ki niso popolnoma nepokretne oziroma priklenjene na posteljo, ampak preživijo del dneva izven postelje (so premeščene iz postelje v sedeč položaj, bodisi na stol, počivalnik ali na invalidski voziček). To so, na primer, starejše osebe, osebe z amputacijo udov ali osebe z boleznimi, ki vplivajo na gibljivost, ki živijo v negovalni ustanovi ali so v domači oskrbi.

Čas, ki ga slabše gibljivi preživijo izven postelje je različen od ustanove do ustanove, ponavadi pa je za osebe, zelo odvisne od pomoči nekje od 2 do 6 ur dnevno, za bolj samostojne pa od 6 do 8 ur dnevno.

Osebe z zmanjšano gibljivostjo, ki jih premeščamo iz postelje na stol, so zelo izpostavljene poškodbam na petah.

Mnogokrat pozabljamo, da je pri sedeči, slabše gibljivi osebi potrebna tudi opora za noge. Večinoma se za podporo nogam uporabi podpora za noge, podložena z blazino ali brez. Včasih noge položijo na posteljo ali uporabijo mehko podlogo, na primer blazino, ki jo položijo na tla za mehko podporo nog na tleh. Velikokrat pa so noge spuščene in brez podpore.

Največ preležanin se razvije na področju križno-trtičnega predela in na predelu zadnjice (66,4 %), raziskave pa kažejo, da so zelo ogrožene tudi pete (20 %). Medicinsko osebje je poučeno o pomembnosti preprečevanja preležanin na najobičajnejših mestih, premalo pa je znanega o preležaninah, ki se zgodijo, ko posameznik ni v postelji. Zmedeni ali nemirni bolniki lahko podloženo blazino premaknejo ali odstranijo in po več ur nog nimajo pravilno podloženih. Za preprečevanje preležanin v takšnih situacijah se zato vedno bolj uporabljajo specialni pripomočki, ki so prilagojeni posebnim potrebam.

Razvoj specialnega pripomočka za zaščito tkiva na nogah

Na podlagi omenjenih raziskav je bila razvita blazina za peto Repose. Narejena je iz dveh slojev poliuretanskega filma, napolni se z zrakom s pomočjo črpalke, ki je hkrati tudi ovojnina izdelka. Izdelek enakomerno porazdeli težo pete na večjo površino in jo s tem razbremeni. Uporabi se lahko za podporo nogam v sedečem ali ležečem položaju. Dosedanje raziskave kažejo, da uporaba blazine za pete Repose zelo učinkovito zmanjša pritiske na površino tkiva.

Izdelek uporabljajo bolnišnice, domovi za ostarele, ter osebe v domači oskrbi. Prav tako se uporablja na ortopedskih in kirurških oddelkih, ter na intenzivni negi. Ostala področja vključujejo nevrokirurgijo, nevrologijo, hematologijo, dermatologijo, rentgen, onkologijo, pri operacijah srca ali presaditvi kostnega mozga in druge.


Defloor, Tom in Maria H.F. Grypdonck. Sitting Posture and Prevention of Pressure Ulcers. Applied Nursing Research. 1999; 12(3): 136 – 142. ; Bale, Sue, Patricia Price, Sally Rees-Mathews in Keith G.Harding. Recognizing the feet as being at risk from pressure damage. British Journal of Nursing. 2001; 10(20).