Nega na domu > Zanimivosti in nasveti > Izkušnja pri preprečevanju preležanin pri svojcu v domači oskrbi

Izkušnja pri preprečevanju preležanin pri svojcu v domači oskrbi

Gospa Dragica iz Ljubljane poroča o učinkovitem preprečenju preležanin pri slabo pokretni mami.

»Spoštovani,

pred kratkim sem v vaši trgovini na priporočilo patronažne medicinske sestre kupila prozorni film za pritrjevanje oblog – Xtrata.

Ker skrbim za svojo slabo pokretno mamo, ki je stara 87 let, sem patronažni sestri izrazila strah pred pojavom preležanin. Mama je zelo suha, tako da ji lopatice, križnico, komolce in pete pokriva tenka suha koža. Če so ti predeli dalj časa izpostavljeni pritisku se pojavi rdečina in bolečina. Patronažna sestra mi je priporočila, da ji »štrleče kosti« zaščitim s prozornim filmom, ki zaščiti kožo pred drgnjenjem in vlago, hkrati pa lokalno izboljša prekrvavitev (greje). Seveda mi je priporočila tudi, da mamo pogosto obračam in, da ji nabavimo antidekubitusno blazino. Mami sem res prekrila štrleče rizične predele. Že po 1 dnevu sem opazila, da ni rdečine in da se mama manj pritožuje nad bolečinami. Od začetka uporabe je sedaj že več kot dva meseca in mama je še vedno brez preležanin, čeprav uporabljam samo film Xtrata in skrbim, da se mama redno obrača in čim več giblje (kolikor se lahko). Film menjam 1 x na teden do 10 dni, odvisno kje je nameščen. Odstranjevanje filma na način, ki mi ga je pokazala patronažna sestra (vlečem kot testo za štrudelj), je za mamo popolnoma neboleče.

Moja izkušnja z Xtrato je tako pozitivna, da z velikim veseljem priporočam uporabo le-te pri rizični skupini ljudi, kot je moja mama.

No, naj še dodam, tudi svoje ožuljene noge si zaščitim z Xtrato in moji žulji se tik tak zacelijo.

13. 9. 2013, Dragica iz Ljubljane«